ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα ερωτήματα για υποτιμητική κερδοσκοπία σε Πειραιώς και Εθνική, η δυνατή ΔΕΗ, τα ανέκδοτα με τις πρόωρες εκλογές, ο Σαμαράς και το μήνυμα Μητσοτάκη, οι οργισμένοι βιομήχανοι και ο παραλογισμός με το σπίτι του γιατρού στη Φιλοθέη
Περιεχόμενα
Στα… ύψη βρίσκεται η διαμάχη των Δημάρχων και των πολιτών με το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος όσον αφορά την αύξηση του συντελεστή δόμησης για όσα ακίνητα κάνουν χρήση των ευεργετικών διατάξεων του αναθεωρημένου Νέου Οικοδομικού Κανονισμού.
Το ζήτημα βρίσκεται πλέον στην ολομέλεια του ανώτατου δικαστηρίου, δηλαδή του ΣτΕ, καθώς από την 11η Οκτωβρίου έχει ξεκινήσει η εκδίκαση της υπόθεσης του Δήμου Αλίμου, η οποία αναμένεται να αλλάξει ριζικά το πολεοδομικό χάρτη της χώρας μας, εάν επικρατήσει η απόφαση του Ε’ Τμήματος. Αυτή δικαιώνει τον Δήμαρχο Αλίμου, Ανδρέα Κονδύλη, για την πρώτη προσφυγή που άνοιξε τον ασκό του Αιόλου και κάνει λόγο για αντισυνταγματικότητα των διατάξεων του ΝΟΚ.
Το υπουργείο περιβάλλοντος με αρμόδιο υπουργό τον Νίκο Ταγαρά φαίνεται πως είναι έτοιμο να δώσε τη μάχη αυτή, ενώ στο πλευρό του βρίσκεται και το ΤΕΕ με τον Πρόεδρό του Γιώργο Στασινό, ο οποίος είχε καταφερθεί κατά του «εντέλεσθε» των Δήμων που πάγωναν οικοδομικές άδειες.
Σε οποιαδήποτε περίπτωση, πάντως, το ζήτημα του ΝΟΚ και οι αντιδράσεις που έχουν προκληθεί από Δήμους όπως αυτοί του Αλίμου, της Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, του Αμαρουσίου, τη Κηφισιάς και των Βριλησσίων, επηρεάζει σημαντικά την αγορά του Real Estate καθώς μαζί με το έτερο ζήτημα της εκτός σχεδίου δόμησης οδηγεί την ανέγερση κατοικιών και την πώληση εκτάσεων σε τέλμα.
Μπλοκάρουν οι άδειες – Κίνδυνος κατεδαφίσεων ορόφων
Ενδεικτικό είναι ότι από το 2023 ο Δήμος Αλίμου, ο οποίος μέσω των νομικών του υπηρεσιών συνεργάζεται με τους κατοίκους, οι οποίοι προσφεύγουν στο ΣτΕ για οικοδομές που κάνουν χρήση του ΝΟΚ, έχει μπλοκάρει περισσότερες από 30 άδειες.
Ένα άλλο «μοτίβο» που παρατηρείται είναι το γεγονός ότι οι κατασκευαστές συνεχίζουν να χτίζουν όσο προλαβαίνουν μέχρι να βγει και να καθαρογραφεί η τελική απόφαση του ΣτΕ, δηλαδή έως τον Απρίλιο του 2025, παρά το γεγονός ότι η πρώτη δικαίωση για την αντισυνταγματικότητα του νόμου έχει έρθει από το Ε’ Τμήμα του ΣτΕ από τον περασμένο Μάρτιο.
Σε αυτές τις περιπτώσεις όπως έχει δηλώσει ουκ ολίγες φορές ο Δήμαρχος Αλίμου, Ανδρέας Κονδύλης, η αντίδραση των Δήμων θα είναι πιο σκληρή και οι εργολάβοι μαζί με τους ιδιοκτήτες θα είναι αντιμέτωποι με πιο σκληρές ποινές, όπως η κατεδάφιση των παράνομα κτισμένων ορόφων, όπως αυτοί θα ορίζονται από την τελική απόφαση του ΣτΕ.
Η αλλαγή κατεύθυνσης της κυβέρνησης για το ύψος των κτιρίων
Η κατάσταση αυτή φαίνεται ότι έχει γίνει αντιληπτή και από την κυβέρνηση, η οποία προσπαθεί να βρει μία ενδιάμεση λύση ώστε να μην παγώσει από την μία πλευρά η οικοδομική δραστηριότητα, αλλά από την άλλη και να μη νιώθουν οι κάτοικοι που έχουν χτίσει με το παλαιό καθεστώς ως πολίτες Β΄ κατηγορίας και οι Δήμαρχοι να μην κάνουν «αντάρτικο» και να μιλούν για μεγαθήρια και τσιμεντουπόλεις.
Τρανή απόδειξη της στροφής αυτής της κυβέρνησης είναι το γεγονός ότι πρόσφατα ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφέρθηκε στη δίκη του ΝΟΚ. Τόνισε, δε, πως «είναι σημαντικό εκεί να έχουμε μια ολιστική παρέμβαση στο ζήτημα της δόμησης… όχι μόνο το ύψος»
Διαβάστε επίσης:
Ολγα Κεφαλογιάννη – Μίνως Μάτσας: Το διαζύγιο και το επίδικο «χρυσό» οικόπεδο στο Παλαιό Ψυχικό – Αποκάλυψη mononews
Πλειστηριασμός και τιμή πρώτης προσφοράς: Τι πρέπει να γνωρίζει ο οφειλέτης και πώς μπορεί να αμυνθεί
Σε πλειστηριασμό η ΣΕΒΑΘ, η θρυλική βιομηχανία της Θράκης – Οι σκιές της κατάρρευσης
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Πάνος Λασκαρίδης: Επιστροφή στο «κύτταρο» του Ιδρύματος
- Το θέμα των ανισοτήτων είναι επιτέλους στο ευρωπαϊκό ραντάρ
- Σε αχαρτογράφητα νερά οι εταιρείες τεχνολογίας – Ποιοι λένε «Πρώτα η Ευρώπη»
- Χρηματιστήριο: Tι μπορεί να επαναφέρει ακόμα και σήμερα την αγορά, ποια χαρτιά πλήρωσαν την «μήνιν» των πωλητών