Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Οικονομία

Ύψος κτιρίων: Χωρίς τέλος ο πόλεμος δημάρχων με κατασκευαστές – Η νέα απόφαση που ακυρώνει άδειες οικοδομής

Γιώργος Στασινός, Ανδρέας Κονδύλης ,Βασιλής Ξυπολυτάς, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος

Συνεχίζονται οι μάχες των Δημάρχων με τους κατασκευαστές των «μεγαθηρίων» που κάνουν χρήση των μπόνους του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού για την αύξηση των συντελεστών δόμησης, παρά το γεγονός ότι το ΣτΕ έχει ανάψει το πράσινο φως για το μπλοκάρισμα της έκδοσης οικοδομικών αδειών.

Το τελευταίο επεισόδιο στον πόλεμο που έχουν κηρύξει οι Δήμαρχοι κατά των επιτήδειων κατασκευαστών που βρίσκουν «παραθυράκια» για να συνεχίσουν να κατασκευάζουν, είναι η ακύρωση οικοδομικής άδειας από εργολάβο που είχε κάνει χρήση του ΝΟΚ για ακίνητο στον παλαιό Άλιμο.

Όπως αναφέρει σε ανάρτηση του στα κοινωνικά δίκτυα ο Δήμαρχος Αλίμου, Ανδρέας Κονδύλης, πρόκειται για μία «απόφαση-σταθμό» που εξεδόθη από το Διοικητικό Εφετείο Πειραιά,  καθώς είναι η πρώτη τελεσίδικη Απόφαση σχετικά με τα μπόνους του ΝΟΚ, που επιτρέπουν να χτίζονται περισσότερα τετραγωνικά και ψηλότερα κτήρια, κατά παράβαση των όρων δόμησης μιας περιοχής.

Υπενθυμίζεται ότι ο Δήμος Αλίμου ήταν ο πρώτος που προσέφυγε στο ΣτΕ κατά του μπόνους στα ύψη των κτιρίων που παρείχε η συνδυαστική χρήση του ΝΟΚ με το δικαστήριο να αποφασίζει υπέρ του Δήμου καθώς έκρινε ως αντισυνταγματικές τις διατάξεις του νόμου, ο οποίος εξεδόθη το 2012 και ανανεώθηκε τα έτη 2017,2019 και 2021.

Η απόφαση αυτή άνοιξε τον ασκό του Αιόλου για το αντάρτικο και άλλων Δήμων με βασικότερους τη Βάρη-Βούλα-Βουλιαγμένη, την Αθήνα, την Κηφισιά, τον Παπάγο-Χολαργό και τα Βριλήσσια.

Συνεχίζονται οι μάχες – Αυτή τη φορά στην Κηφισιά

Μπορεί από τον Μάρτιο του 2024 οι Δήμοι να μπλοκάρουν την έκδοση οικοδομικών αδειών που κάνουν χρήση του ΝΟΚ, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι επιτήδειοι εργολάβοι εκμεταλλεύονται «παραθυράκια» για να συνεχίσουν να κατασκευάζουν.

Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι το μπλόκο που έθεσαν οι ίδιοι κάτοικοι στο Κεφαλάρι και πίεσαν το Δήμο Κηφισιάς, Βασίλη Ξυπολητά, με απόφασή του να επέμβει στο έργο της πολεοδομίας, η οποία μάλλον έκανε τα στραβά μάτια.

Πιο συγκεκριμένα, κατασκευαστική εταιρεία παρά το γεγονός ότι η οικοδομική της άδεια είχε ανασταλεί έκανε αίτημα παράτασής της στο ΣτΕ για δέκα ημέρες, το οποίο και εγκρίθηκε, με στόχο να πραγματοποιήσει εργασίες εργοταξιακής ασφάλειας.

Μάλιστα, η πολεοδομία έδωσε διάστημα επιπλέον ημέρες διορία, και ποτέ δεν έλεγξε τις εργασίες που γίνονται με αποτέλεσμα ο κατασκευαστής να προχωρά στην ανέγερση δεύτερου ορόφου.

Οι κάτοικοι αντέδρασαν πραγματοποιώντας αποκλεισμό του ακινήτου και ενημέρωσαν την Αστυνομία, η οποία δήλωσε ότι δε μπορεί να επέμβει καθώς η πολεοδομία έχει δώσει το πράσινο φως.

Εν τέλει, οι πιέσεις και η «γκρίνια» των κατοίκων αλλά και των τοπικών συλλόγων έφτασαν μέχρι το Δήμαρχο, ο οποίος με απόφασή του ζήτησε και κατάφερε να ανακληθεί η άδεια που είχε δοθεί από την πολεοδομία.

Ένα ακόμα επεισόδιο που εκτυλίχθηκε στην Κηφισιά, αυτή τη φορά χωρίς πιέσεις των κατοίκων ήταν η απόφαση του Δημάρχου για ακύρωση των οικοδομικών αδειών τριών κατοικιών στο παραδοσιακό κέντρο της πόλης με το Βασίλη Ξυπολητά να κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του για «αδιανόητη δημιουργία τετελεσμένων καταστάσεων».

Νέα επίθεση από Στασινό σε δημάρχους

Στο νέο γύρο της αντιπαράθεσης ήρθε και ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός, να ρίξει λάδι στη φωτιά. Μιλώντας σε πρόσφατο συνέδριο για τις υποδομές είπε: ««Ζούμε αυτή την περίοδο το απόλυτο μπάχαλο σε ό, τι αφορά την ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα σε όλη την Ελλάδα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Στασινός περιγράφοντας ότι ξεκινούν οικοδομές, με εγκρίσεις και έχοντας εκδώσει άδεια, και αμέσως σταματούν, γιατί κάποιος δήμαρχος «αποφάσισε ότι έγινε οικολόγος επειδή ο ψηφοφόρος του δεν θέλει, ουσιαστικά, να χτίσει ο απέναντι. Ανακάλυψαν τον ΝΟΚ που υπάρχει από το 2012 και ξαφνικά διαμαρτύρονται τώρα».

Και συνέχισε: «Οσα χρόνια είμαι μηχανικός δεν  έχω ξαναζήσει τέτοια παρακμή ασφάλειας δικαίου σε ό, τι αφορά αυτό το κομμάτι και πάλι κανείς δεν ασχολείται. Πλέον αν θέλεις να αναπτύξεις οικοδομική δραστηριότητα πρέπει να ρωτήσεις σε ποιον δήμο είσαι».

Διαβάστε επίσης:

Ιce Bear: Το πολυτελές γιοτ του δισεκατομμυριούχου Walter Scott Jr. βγαίνει σε δημοπρασία
Warren Buffett: Έμεινε με μερίδιο αξίας 34 δισ. δολ. στην Bank of America, και είναι όλο καθαρό κέρδος!
«Παγώνει» η Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ) για 600.000 συνταξιούχους – Επιβεβαίωση mononews