ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ο διεθνής οργανισμός προβλέπει ανάπτυξη φέτος 6,5%, ενισχυμένη σε σχέση με εκείνη που περιλαμβάνεται στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού που κατατέθηκε στις αρχές του μήνα στη Βουλή και κάνει λόγο για ρυθμό ανάπτυξης 6,1%.
Ελαφρώς καλύτερη είναι και η πρόβλεψη για το 2022 στο 4,6% αντί του 4,5% του Υπουργείου Οικονομικών.
Με βάση τις προβλέψεις αυτές, η Ελλάδα θα ξεπεράσει την ύφεση κατά 8,2% του ΑΕΠ το 2020 λόγω της πανδημίας και στο τέλος του επόμενου χρόνου, το ΑΕΠ θα έχει αυξηθεί σε σχέση με το 2019.
Μάλιστα, στο Ταμείο προχώρα σε προβλέψεις και σε βάθος 5 ετών και συγκεκριμένα τονίζει ότι ως το 2026 ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα έχει υποχωρήσει στο 1,3% του ΑΕΠ και ότι ο πληθωρισμός θα αυξηθεί σημαντικά, φτάνοντας το 1,9%.
Το Ταμείο εκτιμά παράλληλα, ότι η ανεργία θα συνεχίσει τη σταδιακή αποκλιμάκωση από το 16,8% το 2020 στο 15,8% για φέτος και στο 14,6% το 2022.
Αισιοδοξία για τον ελληνικό πληθωρισμό
Το ΔΝΤ δείχνει να μην συμμερίζεται τις φωνές που μιλούν για μεγάλες επιπτώσεις του πληθωρισμού στην ελληνική οικονομία και σημειώνει πως ο δείκτης τιμών καταναλωτή θα παραμείνει σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη.
Αυτό σημαίνει ότι το ΔΝΤ τάσσεται μαζί με τις κεντρικές τράπεζες που θεωρούν το φαινόμενο του υψηλού πληθωρισμού ως παροδικό.
Σε ετήσια βάση, ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή φέτος θα βρεθεί στο -0,1%, ενώ το 2022 θα περάσει οριακά σε θετικό έδαφος στο 0,4%.
Μάλιστα, εκτιμά ότι ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή στο τέλος του χρόνου δεν θα ξεπεράσει το 1,3% για φέτος, ενώ στο τέλος του επόμενου χρόνου αναμένεται να υποχωρήσει ξανά σε αρνητικό έδαφος στο -0,1%.