ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Νομοσχέδιο και για το bitcoin φέρνει την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών.
Το νομοσχέδιο που θα αφορά την καταπολέμηση του «μαύρου χρήματος» εμπερικλείει διατάξεις σχετιζόμενες με την χρήση των κρυπτονομισμάτων στην Ελλάδα, ενσωματώνοντας κοινοτική οδηγία.
Ταυτόχρονα θα καθορίζονται και οι κανόνες εποπτείας, όπου σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του mononews.gr σημαίνοντα ρόλο θα έχουν τόσο η Τράπεζα της Ελλάδος, όσο και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
Κορυφαίες πηγές του υπουργείου Οικονομικών που συντάσσουν το νομοσχέδιο αναφέρουν ότι από τις διατάξεις του νομοσχεδίου θα καθορίζεται και ο εκδότης του κρυπτονομίσματος, δηλαδή τέτοιο ηλεκτρονικό νόμισμα θα μπορεί να εκδοθεί είτε από τράπεζα, είτε από ιδιωτικό χρηματοοικονομικό φορέα.
Σημειωτέον ότι πριν από ένα χρόνο η Ευρωπαϊκή κεντρική Τράπεζα είχε προειδοποιήσει για κίνδυνο μεγάλης ζημιάς όσους βάζουν τα χρήματα τους σε κρυπτονομίσματα τύπου bitcoin. Αυτό υποχρέωσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εκδώσει οδηγία την οποία υιοθετεί και ενσωματώνει στην ελληνική νομοθεσία η κυβέρνηση.
Διάχυτη είναι η πληροφορία στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι εξετάζει την ανάπτυξη του δικού της ψηφιακού νομίσματος που θα μπορούσε να ανταγωνιστεί το libra του Facebook.
Όπως αναφέρουν χρηματοοικονομικοί κύκλοι τα κρυπτονομίσματα αποτελούν μία νέα πραγματικότητα, απόρροια της ψηφιοποίησης και σημειώνουν ότι θα έχουν μεγάλη διείσδυση σε νεαρής ηλικίας άτομα, που θα είναι και οι μελλοντικοί κάτοχοι και χρήστες των ψηφιακών νομισμάτων.
«Δεν θέλουμε να εμποδίσουμε τις νέες τεχνολογίες, αποτελούν τη νέα πραγματικότητα, στόχος μας είναι να περιορίσουμε ενδεχόμενους κινδύνους» αναφέρει χαρακτηριστικά πηγή του Υπουργείου Οικονομικών.
Βασικός κορμός του νομοσχεδίου είναι η προστασία του χρηματοπιστωτικού συστήματος από το «μαύρο χρήμα» και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, εισάγοντας κανόνες πρόληψης, αλλά και εντοπισμού του, όπως και παραμέτρους για τη διερεύνηση οικονομικών εγκλημάτων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην περίπτωση που οι κεντρικές τράπεζες αποφασίσουν την έκδοση κρυπτονομισμάτων, αυτά θα υπόκεινται στον έλεγχό τους και δεν θα προκύπτουν από τη λεγόμενη «εξόρυξή» τους, τη διαδικασία έκδοσης και ταυτόχρονης κρυπτογράφησης που διέπει έως τώρα τη σφαίρα των ψηφιακών νομισμάτων.
Η συσπείρωση τόσων κεντρικών τραπεζών και η προσπάθεια συνεργασίας επί του θέματος προδίδουν τον εντονότατο προβληματισμό τους, καθώς τα αδιαφανή και μη ρυθμιζόμενα κρυπτονομίσματα μπορεί να αφαιρέσουν από τις κεντρικές τράπεζες την κυριότερη δύναμή τους που είναι ο έλεγχος της προσφοράς χρήματος στην οικονομία. Αρχικά οι κεντρικές τράπεζες, όπως και σημαντικός αριθμός οικονομολόγων συμπεριλαμβανομένου του κατόχου Νομπέλ Οικονομίας Ζόζεφ Στίγκλιτζ, τάχθηκαν κατηγορηματικά κατά των κρυπτονομισμάτων.
Προειδοποιούσαν μάλιστα για τους κινδύνους που εγκυμονούν για τους επενδυτές ακριβώς εξαιτίας της αδιαφάνειας και της έλλειψης ρυθμιστικού πλαισίου, ενώ δεν έπαυαν να θυμίζουν πως αποτελούν πρόσφορο έδαφος για τη χρηματοδότηση του οργανωμένου εγκλήματος και της τρομοκρατίας.
Πλέον αυτό αλλάζει και η Ευρώπη και μαζί της η Ελλάδα ρυθμίζουν μία χαώδη και αρρύθμιστη αγορά…
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Margarita Louis-Dreyfus: Η εκπληκτική ιστορία της όμορφης «τσαρίνας» που θέλει να γίνει… καπετάνισσα στη Θεσσαλονίκη
- Ο Ιβάν και οι μνηστήρες του Open, η κυριαρχία Mega, ο Μάτσας και οι φίλοι του, γιατί άνοιξαν σαμπάνιες στον Σκάι και η συγγνώμη του Λιάγκα
- Έλενα Μπαρμπαλιά: «Για τον ημικρανικό, σα να ήρθε ο Σωτήρας»
- “Κοκτέιλ” ιώσεων με “πρωταγωνίστρια” τη γρίπη – Πότε θα υπάρξει κορύφωση