Βιομηχανία «πέτσινων» ομολόγων και κάλπικων υποσχέσεων είχε στήσει ο χλιδάτος καθηγητής της ΑΣΟΕΕ, που όπως του καταμαρτυρείται, δίδασκε επί χρόνια και με ιδιαίτερη έφεση την… τέχνη της απάτης.

Τουλάχιστον αυτό προκύπτει με βάση τα όσα καταγράφονται στο αρχικό πόρισμα του ΣΔΟΕ, που ανέλαβε να ανιχνεύσει τις σκοτεινές διαδρομές της υπόθεσης, η οποία μάλιστα φαίνεται να εκκινεί από το 1995…

Το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος χαρακτηρίζει το υλικό που περιλαμβάνεται σε 72 σελίδες (με εκθέσεις ένορκων καταθέσεων από μάρτυρες και άλλα στοιχεία που προέκυψαν από έρευνες) ως μερική αναφορά. Και τούτο γιατί στη συνέχεια οι έλεγχοι προχώρησαν και με βάση τις επιπρόσθετες αξιολογήσεις των ευρημάτων, διαμόρφωσαν προ διμήνου, σύμφωνα με πληροφορίες, το τελικό πόρισμα. 

Για τον ΣΔΟΕ, ως ακρογωνιαίος λίθος της μεγάλης απάτης -για την οποία ο εισαγγελέας  Γιάννης Δραγάτσης έχει τάχιστα  αποφανθεί πως πρόκειται για «Πυραμίδα»-  λογίζεται ο 57χρονος καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας (πρώην ΑΣΟΕΕ). Του οποίου η άσκηση καθηκόντων, στο τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων, έχει ανασταλεί. Λόγω  των όσων δικαστικά έχουν προκύψει, για την εμπλοκή του στην απάτη.

Ο συγκεκριμένος καθηγητής, που το 1984 είχε αναδειχθεί πρωταθλητής Ελλάδος στο Τζούντο, έχει παντρέψει και έχει βαφτίσει και τα τρία παιδιά του 49χρονου αναπληρωτή καθηγητή της ΑΣΟΕΕ, που ξυλοκοπήθηκε προ ημερών από ομάδα κουκουλοφόρων. Με τον οποίο, από συνεργάτες που ήταν στο παρελθόν, βρίσκεται πλέον σε μετωπική αντιπαράθεση.

Απολογείται στην ανακρίτρια, τα ευρήματα των ελέγχων

Μάλιστα από αύριο δρομολογείται νέος κύκλος εξελίξεων για τον καθηγητή, καθώς η 26η ανακρίτρια καλεί για απολογίες τόσο τον ίδιο, όσο και έναν ακόμη συνεργάτη του, πρώην τραπεζικό υπάλληλο. Στο πλαίσιο της δικογραφίας που έχει σχηματιστεί, μετά από τις εγκλήσεις, τις οποίες υπέβαλαν  τέσσερα θύματα της απάτης. Μεταξύ των δεκάδων άλλων, που έχουν κινηθεί νομικά για την υπόθεση «Μέιντοφ αλά ελληνικά»… 

Όπως  πάντως επισημαίνεται μεταξύ των άλλων στο «δια ταύτα» του αρχικού πορίσματος του ΣΔΟΕ: «Από την έως τώρα έρευνα προκύπτει ότι ο καθηγητής (αναφέρεται το όνομά του 57χρονου) χωρίς να έχει τη σχετική άδεια από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και χωρίς να έχει υποβάλλει δήλωση έναρξης επιτηδεύματος για δραστηριότητα σχετική με χρηματοοικονομικά προϊόντα, μέσω του «μανδύα»’ των ιδιωτικών συμφωνητικών δανεισμού, αποσπούσε χρηματικά ποσά από πελάτες του.

Προκειμένου να τα επενδύσει σε χρηματοοικονομικά προϊόντα εταιρειών του στο εξωτερικό, υποσχόμενος υψηλές αποδόσεις. Ενώ στην αρχή αποδίδονταν τα ποσά στους πελάτες τους, στη συνέχεια και για το μεγαλύτερο μέρος, έπαυσε να αποδίδει τις προβλεπόμενες αποδόσεις».

Τα ομόλογα φαίνεται να είναι ο βασικός κρίκος των συναλλαγών με δεκάδες πελάτες, που διέθεσαν σημαντικά κεφάλαια, εμπιστευόμενοι το «μοντέλο» των λαμπρών αποδόσεων. Μένοντας όμως εν τέλει με τον «μουτζούρη» στο χέρι, καθώς οι υποσχέσεις αποδείχθηκαν άνευ αντικρίσματος. 

Εταιρείες σε πέντε χώρες και ιδιωτικά συμφωνητικά

Μέσα από την έρευνα του ΣΔΟΕ προκύπτει ένα πλέγμα εταιρειών, στημένων σε Ρουμανία, Λουξεμβούργο, Λιχτενστάιν, Κύπρο και Ελβετία, τα νήματα των οποίων κινούσε επί της ουσίας ο καθηγητής. Εταιρείες, που αποτέλεσαν τη «μήτρα» γέννησης ομολόγων, δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ. Η πραγματική αξία των οποίων, ήταν-όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα- όση κι εκείνη που έχει το μηδέν στον πολλαπλασιασμό…

Οι ελεγκτές του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος αναφέρουν πως ο καθηγητής «προκειμένου να αποσπάσει χρηματικά ποσά σύναπτε ιδιωτικά συμφωνητικά δανεισμού, η πλειοψηφία των οποίων άτοκα. Και λάμβανε τα ποσά αυτά σε τραπεζικούς λογαριασμούς ατομικούς του, στο εξωτερικό. Η σύναψη των περισσότερων δανείων φέρεται να έγιναν στο Βουκουρέστι Ρουμανίας, ωστόσο οι πελάτες του μας δήλωσαν ότι δεν έγιναν εκεί, αλλά στο γραφείο του στην Αθήνα. Από τα στοιχεία που προσκόμισαν οι μάρτυρες και από τα στοιχεία που είχε ήδη η υπηρεσία από πρίν, διαπιστώνεται ότι έχει μεταβιβαστεί σε αρκετούς πελάτες το δικαίωμα κατοχής ομολόγων». 

Τα οποία είχαν εκδοθεί από εταιρείες του εξωτερικού, όπου συμμετείχαν και παρένθετα πρόσωπα. 

Ο Μολδαβός αγρότης που «βαφτίστηκε» Διευθυντής

Δύο τουλάχιστον εξ αυτών ( ζευγάρι αλλοδαπών που ήταν στη δούλεψη του καθηγητή- σωματοφύλακας ό άνδρας και βοηθητικό προσωπικό η γυναίκα-) δηλώνουν ότι η τοποθέτησή τους σε διευθυντικές θέσεις εταιρειών έγινε εν αγνοία τους. Υποδεικνύοντας ώς ενορχηστρωτή, τον καθηγητή. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο υλικό του ΣΔΟΕ καταγράφεται και η περίπτωση  ενός ηλικιωμένου Μολδαβού αγρότη (πατέρα της οικιακής βοηθού), ο οποίος δέχθηκε να πάει στη Ρουμανία και να ανοίξει τραπεζικό λογαριασμό.

Μέσα από αυτόν τον λογαριασμό, έχουν περάσει ποσά ως… αμοιβές διαχείρισης, σε εταιρεία του καθηγητή.

«Συμπερασματικά μπορούμε να πούμε -αναφέρουν οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ- ότι η σύμβαση διαχείρισης που μνημονεύεται στα εμβάσματα είναι ξεκάθαρα εικονική. Αφού (ο Μολδαβός αγρότης) ούτε παρείχε τις υπηρεσίες αυτές, ούτε μπορούσε να τις παράσχει, ούτε καν γνώριζε ότι είχε προσληφθεί ως Διευθυντής στην εταιρεία…

Η δημιουργία του λογαριασμού αυτού ήταν ο τρόπος να χρησιμοποιηθεί ένα παρένθετο πρόσωπο, που αγνοούσε τις μεταφορές αυτές των χρημάτων, προκειμένου να υπεξαιρέσει ο ( καθηγητής) την περιουσία της εταιρείας. Μεγάλο μέρος της οποίας προερχόταν από τα χρήματα των εξαπατημένων επενδυτών». 

Σε 45 λογαριασμούς πέρασαν 20,11 εκατ. ευρώ

Το αρχικό πόρισμα-μερική αναφορά του ΣΔΟΕ έχει εντοπίσει 45 τραπεζικούς λογαριασμούς, όλους στο εξωτερικό, που χρησιμοποιήθηκαν ως όχημα προκειμένου να διακινηθούν όλα τα ποσά που έδωσαν οι πελάτες του καθηγητή. Εν συνόλω σε αυτό το σκέλος της έρευνας, συγκαταλέγονται 21 φυσικά πρόσωπα και 2 εταιρείες.

Με βάση τον… κατάλογο που έχει συνταχθεί, οι πελάτες του καθηγητή του έδωσαν 20,11 εκατ. ευρώ, πήραν επιστροφές 5,059 εκατ. ευρώ και έχει προκύψει ζημιά 15,051 εκατ. ευρώ.

Ο συγκεκριμένος κατάλογος ενδέχεται να εμπλουτιστεί και σε ότι αφορά τον αριθμό των πελατών, αλλά και σε ότι αφορά τα ποσά που έγιναν «φτερό στον άνεμο» της απάτης.

Το πραγματικό ύψος της οποίας είναι πολλαπλάσιο εκείνου που γνωστοποιείται επισήμως, καθώς ο κύκλος των πελατών υπολογίζεται σε τουλάχιστον 100, από εκείνους που ισχυρίζονται ότι γνωρίζουν περισσότερα. Καθότι υπάρχουν αρκετοί, που έως τώρα δεν έχουν εμφανιστεί, για δικούς τους λόγους.

Είναι πάντως χαρακτηριστικό, ότι από τις μαρτυρικές καταθέσεις στον ΣΔΟΕ, υπάρχει επιχειρηματίας έχει εισφέρει 10,5 εκατ. ευρώ, από τα οποία έχει πάρει πίσω μόνο 500.000 ευρώ. Οι τοποθετήσεις έχουν γίνει από τον ίδιο, τη μητέρα του και δύο εταιρείες. Όλα αυτά μέσω διαφόρων συμβάσεων (δανειακές, επιχειρηματικής συμμετοχής, ομολογιακές εκδόσεις μετατρέψιμες σε μετοχές).

Όπως ο ίδιος έχει αναφέρει «δεν έχουμε κινηθεί νομικά γιατί ο καθηγητής δεν είναι εξαφανισμένος και οι δικηγόροι μας, μεταξύ των άλλων, επεξεργάζονται σενάρια υπαγωγής του σε πτωχευτική διαδικασία. Με σκοπό την πιθανή, μερική αποπληρωμή μας».

Η αντιδικία του με τον άλλοτε εταιρικό συνεργάτη

Κατάθεση στον ΣΔΟΕ έχει δώσει και ο αναπληρωτής καθηγητής που ξυλοκοπήθηκε, ο οποίος στο παρελθόν υπήρξε  εταιρικός συνεργάτης του καθηγητή της απάτης. Δηλώνοντας ότι οι σχέσεις τους έχουν διαρραγεί από το 2015.

Εναντίον του ο καθηγητής έχει υποβάλλει μήνυση για τοκογλυφία. Η δίκη ξεκίνησε την περασμένη Παρασκευή, αλλά διακόπηκε μετά από ένσταση για αοριστία του κατηγορητηρίου, για την οποία ο εισαγγελέας είπε ότι θα πρέπει να γίνει δεκτή. Η συνέχεια θα δοθεί στις 28 Ιανουαρίου, οπότε και θα κριθεί αν θα προχωρήσει η εκδίκαση της υπόθεσης ή όχι.

Πέραν τούτων ο 57χρονος καθηγητής της ΑΣΟΕΕ και πατέρας τριών παιδιών, που από παλαιότερη καταγγελία του στη δικαιοσύνη προκύπτει ότι έχει δεχθεί απόπειρα δολοφονίας και ότι διαθέτει άδεια οπλοφορίας, αρνείται τα όσα του καταμαρτυρούν οι πελάτες του που έχασαν λεφτά. Στρεφόμενος εναντίον τους δικαστικά, για αρκετούς από αυτούς. Θεωρώντας τους σε αδρές γραμμές, ώς μέλη…εγκληματικής οργάνωσης, που συνασπίστηκαν για του κάνουν κακό.

Διαβάστε ακόμη:

Ο ξυλοδαρμός στην ΑΣΟΕΕ, η μεγάλη απάτη των καθηγητών και ο εισαγγελέας Δραγάτσης – Τι λέει μυστική επιστολή που ήρθε στο mononews

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ: Η δράση του καθηγητή της απάτης, το πόρισμα Δραγάτση για τη μεγάλη «Πυραμίδα» και η αναφορά-φωτιά στον Άρειο Πάγο