Το μεταμνημονιακό μέλλον της Ελλάδας μπορεί να μη διαφέρει και πολύ από το παρόν της, αφού θα περιλαμβάνει δεσμευτικούς στόχους, αξιολογήσεις συμμόρφωσης, ακόμη και εκταμιεύσεις χρημάτων, σύμφωνα με εσωτερικό υπόμνημα που κυκλοφόρησε μεταξύ των πιστωτών της χώρας και περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου Bloomberg.

Το έγγραφο προβλέπει ότι η ελληνική οικονομία θα περνά από αξιολόγηση κάθε τρίμηνο, ένα έργο που θα φέρουν εις πέρας ελεγκτές οι οποίοι θα εκπροσωπούν τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), την Κομισιόν, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

Το περιθώριο που θα έχει η Ελλάδα να διαμορφώνει μόνη της τις πολιτικές της θα περιορίζεται από το συνεχιζόμενο δούναι και λαβείν με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο των προγραμμάτων διάσωσης θα διαφυλαχθούν, αναφέρει, μεταξύ άλλων, το έγγραφο που βρίσκεται στην κατοχή του Bloomberg.

Η Ελλάδα θα πρέπει επίσης να παρουσιάζει πλεόνασμα, πριν από την καταβολή των τόκων, ίσο με το 3,5% του ΑΕΠ και να μη συσσωρεύει ληξιπρόθεσμες οφειλές. Μεταξύ των «μετρήσιμων» και «σαφώς καθορισμένων» δεσμεύσεων που θα αναλάβει η Ελλάδα θα είναι από το «να επιτύχει ένα ποσοστό αποκεντρωμένων συμβάσεων στις συνολικές νοσοκομειακές δαπάνες ύψους 30%» έως η κτηματογράφηση να έχει φτάσει το 45% μέχρι τα μέσα του 2020.

Το «καρότο» που θα προσφέρουν στην Ελλάδα οι πιστωτές της για αυτήν την «ενισχυμένη εποπτεία» θα είναι ετήσιες εκταμιεύσεις από τα κέρδη που έβγαλαν οι κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης από τα ελληνικά ομόλογα που έχουν στο χαρτοφυλάκιό της και η κατάργηση της επιτοκιακής ποινής που είχε επιβληθεί σε κάποια δάνεια που έχει λάβει η χώρα.

«Οι εκταμιεύσεις θα μπορούν να γίνονται σε ίσες ετήσιες δόσεις της τάξης των 1,2 δισ. ευρώ κάθε χρόνο τον Ιούνιο ή να μοιραστούν σε δύο εξαμηνιαίες υποδόσεις τον Ιούνιο και τον Δεκέμβριο», αναφέρεται στο υπόμνημα.

Μια ειδική ενότητα στον μακρύ κατάλογο των δεσμεύσεων που θα κληθεί να αναλάβει η Ελλάδα για την περίοδο που θα ακολουθήσει τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος περιλαμβάνει την πώληση ή μακροχρόνια μίσθωση περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου, από το διεθνές αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και τον ΔΕΣΦΑ μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, τα ΕΛΠΕ έως τα μέσα του 2019, και την Εγνατία Οδό, όπως και τα περιφερειακά λιμάνια της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας, μέχρι το 2019.

Όπως σημειώνει, τέλος, το Bloomberg, εκτός από το… καρότο των εκταμιεύσεων, οι πιστωτές ποντάρουν επίσης στο… μαστίγιο της αύξησης των αποδόσεων των ομολόγων, η οποία θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την πρόσβαση του Δημοσίου αλλά και των επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα στις αγορές ομολόγων εάν η Ελλάδα δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

Η ενισχυμένη εποπτεία «μπορεί επομένως να ενισχύσει την αξιοπιστία της χώρας απέναντι στους εταίρους της (εγχώριους και μη) όπως και απέναντι στις αγορές», αναφέρει το έγγραφο.