Η υψηλή μεταβλητότητα στις αγορές, ουσιαστικά το πότε θα περιοριστεί, θα καθορίσει το χρόνο της επόμενης εξόδου του Δημοσίου στις αγορές με τις προσεχείς εβδομάδες να παρακολουθούνται στενά. Έχοντας ήδη υλοποιήσει σχεδόν το 50% του φετινού ετήσιου δανειακού προγράμματος και με κεφαλαιακό μαξιλάρι σχεδόν 39 δισ. ευρώ στο οικονομικό επιτελείο υπάρχει η πολυτέλεια της αναμονής έως ότου προκύψει το παράθυρο που θα επιτρέψει την υλοποίηση μιας έκδοσης, που θα προσελκύσει ισχυρή ζήτηση αλλά θα είναι και ενδεδειγμένη στο πλαίσιο της ευρύτερης στρατηγικής διαχείρισης του χρέους. Από την άλλη πλευρά βέβαια, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος επιδίωξη η είναι το δανειακό πρόγραμμα να υλοποιηθεί εμπροσθοβαρώς, καλύπτοντας το σύνολο σχεδόν των αναγκών μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου, μια στρατηγική που δημιουργεί άνεση κινήσεων έως το κλείσιμο του έτους.

Σε κάθε περίπτωση με δεδομένη τη μεταβλητότητα στις αγορές για πολλούς λόγους αλλά και για το ότι βρισκόμαστε πια σε ένα μεταίχμιο με αρκετή σπέκουλα ως προς το timing αλλά και το εύρος των μειώσεων των επιτοκίων από την ΕΚΤ φέτος, η χώρα έχει ένα αβαντάζ που είναι πως δεν χρειάζεται να εκτεθεί στις αγορές πολλές φορές. Πρακτικά με μια ακόμη κοινοπρακτική έκδοση μέχρι το τέλος πρώτου τριμήνου ή εντός του δευτέρου σχεδόν θα καλύψει το φετινό στόχο για δανεισμό της τάξης των 10 – 12 δισ. ευρώ.

1

Τι θα γίνει με το πράσινο ομόλογο

Την ίδια στιγμή, ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο του εάν θα γίνει τελικά φέτος η έκδοση του πράσινου ομολόγου το οποίο είναι ένα εγχείρημα που παίζει εδώ και αρκετό καιρό στην παράταση και η έκδοση του θα εξαρτηθεί από τη συγκυρία στην αγορά αφενός, αφετέρου από το εάν θα υπάρξει μια κρίσιμη μάζα έργων που θα είναι σε επαρκώς ώριμη φάση ώστε να συνδεθούν με την έκδοση του. Θα πρέπει να σημειωθεί πως αυτό περιπλέκεται με δεδομένες τις αναθεωρήσεις που έγιναν μετά τις φυσικές καταστροφές πέρσι ενώ η επιλογή έργων δεν είναι μια απλή υπόθεση αφού πρέπει να είσαι σίγουρος τι υπόσχεσαι στους επενδυτές οι οποίοι θα αγοράσουν το συγκεκριμένο τίτλο εάν εκδοθεί, για λόγους αξιοπιστίας της χώρας ως εκδότη. Σε κάθε περίπτωση κάτι τέτοιο εάν προχωρήσει εκτιμάται πως είναι πιθανότερο για το δεύτερο εξάμηνο.

Μέσα στους επόμενους μήνες, πιθανόν προς το καλοκαίρι αναμένεται να ξεκαθαρίσει και το τοπίο σχετικά με την νέα αποπληρωμή χρέους από τα δάνεια των μνημονίων με τους ευρωπαίους εταίρους. Οι σχετικές διαδικασίες για τη λήψη εγκρίσεων για νέα δάνεια 5,3 δις. ευρώ έχουν δρομολογηθεί  και αναμένονται οριστικές αποφάσεις έως το καλοκαίρι.

Χθες η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου ήταν στο 3,14% ακριβώς στα επίπεδα του ισπανικού και σταθερά χαμηλότερα  του ιταλικού σχεδόν στο 3,6%. Το spread του ελληνικού δεκαετούς με το αντίστοιχο γερμανικό ήταν στις 76 μονάδες βάσης ενώ την ίδια στιγμή το αντίστοιχο ιταλικό spread κινούνταν στις 117 μονάδες, δηλαδή σε χαμηλό 26 εβδομάδων. Να σημειωθεί πως ο Διοικητής της ΤτΕ κ. Γ. Στουρνάρας σε δηλώσεις του στο Bloomberg εκτίμησε πως η ΕΚΤ πρέπει να μειώσει τα επιτόκια δύο φορές πριν τις καλοκαιρινές διακοπές του Αυγούστου και άλλες δύο φορές πριν από το τέλος του έτους, χωρίς να επηρεαστεί από τη Fed.

Την ίδια ημέρα και ο  επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ Φ. Λέιν εκτίμησε πως η ΕΚΤ θα μάθει αρκετά για την προοπτική του πληθωρισμού το δεύτερο τρίμηνο του έτους ώστε να αποφασίσει για πιθανή μείωση των επιτοκίων. “Νομίζω ότι το δεύτερο τρίμηνο είναι μια περίοδος αρκετά μέσα στο 2024 για να δούμε περισσότερα για τη δυναμική των μισθών και τις πιέσεις στις τιμές. Έτσι θα μάθουμε περισσότερα μέχρι τον Απρίλιο και πολλά περισσότερα μέχρι τον Ιούνιο.” δήλωσε στο CNBC. Να σημειωθεί πως οι προγραμματισμένες συνεδριάσεις νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ είναι στις 11 Απριλίου, 6 Ιουνίου και 18 Ιουλίου.

Διαβάστε επίσης:

Δίκη Folli Follie: Προκλητικός στην απολογία του ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος – Του φταίνε τα ΜΜΕ και δεν βγαίνει από το σπίτι του

NBG Securities για Τιτάν: Νέο επίπεδο επιδόσεων για τον όμιλο – Οι ΗΠΑ η αγορά-κλειδί 

ΔΕΗ FiberGrid: Επενδύσεις €680 εκατ. για οπτικές ίνες σε 3 εκατ. νοικοκυριά και επιχειρήσεις έως το 2026