• Οικονομία

    ΗΠΑ: Τα χαρτονομίσματα του δολαρίου θα φέρουν για πρώτη φορά υπογραφές δύο γυναικών

    • NewsRoom
    Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν

    Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν


    Δύο γυναίκες, η Υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν των Η.Π.Α. και η Λατινοαμερικανή Μέριλιν Μαλέρμπα, αρχηγός της φυλής των Μοχίγκαν και Ταμίας της χώρας, σφραγίζουν την ιστορία του αμερικανικού δολαρίου με τις υπογραφές τους στα χαρτονομίσματα του αμερικανικού νομίσματος.

    Τα χαρτονομίσματα, αρχικά του 1 και των 5 δολαρίων, θα τεθούν σε κυκλοφορία στις αρχές του 2023.

    «Είναι η πρώτη φορά που η υπογραφή μιας υπουργού Οικονομικών θα εμφανίζεται στα χαρτονομίσματα και η πρώτη φορά που θα υπάρχουν οι υπογραφές δύο γυναικών στο νόμισμά μας», ανέφερε η Γέλεν, στην ομιλία της σε ένα από τα δύο νομισματοκοπεία όπου τυπώνονται τα τραπεζογραμμάτια. «Σήμερα, το θέμα δεν είμαι εγώ ή η νέα υπογραφή στο νόμισμά μας. Το θέμα αφορά τη συλλογική δουλειά μας για να δημιουργήσουμε μια οικονομία πιο ισχυρή και πιο συμπεριληπτική», σημείωσε.

    Στο χώρο που έχουν αρχίσει να καταλαμβάνουν οι γυναίκες που εργάζονται στο Υπουργείο Οικονομικών, αναφέρθηκε η Γέλεν, όπου αποτελεί το 62% του προσωπικού, ενώ πολλές από αυτές κατέχουν σημαντικές θέσεις.

    «Είναι μια ιστορική στιγμή», σχολίασε από την πλευρά της η Μαλέρμπα.

    Επιπλέον, η Υπουργός Οικονομικών, πρόσθεσε αστειευόμενη ότι «Μολονότι το έθιμο θέλει τους υπουργούς Οικονομικών να βάζουν την υπογραφή τους στα χαρτονομίσματα της χώρας μας (…) οι Ιδρυτές Πατέρες δεν έλαβαν υπόψη τους ένα κατά τα φαινόμενα κοινό χαρακτηριστικό γνώρισμα των υπουργών Οικονομικών: τον φρικτό γραφικό χαρακτήρα».

    Για να στηρίξει την διαπίστωση αυτή, η Γέλεν έφερε στη δημοσιότητα τις προσπάθειες του Τιμ Γκάιτνερ, Υπουργού Οικονομικών επί προεδρίας Μπαράκ Ομπάμα, από το 2009 μέχρι το 2013, να αλλάξει ώστε να γίνει ευανάγνωστη. Το ίδιο συνέβη και με τον διάδοχό του, τον Τζακ Λιου (2013-17) για τον οποίο ο Ομπάμα είχε δηλώσει ότι θα έπρεπε να προσπαθήσει ώστε «τουλάχιστον ένα γράμμα της υπογραφής του να διαβάζεται».

    Διαβάστε επίσης:

    Περού: Ο πρώην πρόεδρος Πέδρο Καστίγιο σκόπευε να ζητήσει άσυλο από το Μεξικό

    H Φινλανδία μπορεί να επιτρέψει την εξαγωγή όπλων στην Τουρκία

    Κύπρος: Ενταση έξω από το κτίριο της Βουλής με αφορμή ψήφισμα για τον Γεώργιο Γρίβα



    ΣΧΟΛΙΑ