• Οικονομία

    ΗΠΑ: Στο 3,3% υποχώρησε ο πληθωρισμός τον Μάιο

    • NewsRoom


    Προς έκπληξη των αναλυτών, ο πληθωρισμός υποχώρησε τον Μάιο στις ΗΠΑ σε ετήσια βάση.

    Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή κατέγραψε άνοδο 3,3% σε ετήσια βάση τον Μάιο, έναντι  3,4% τον Απρίλιο. Πρόκειται για τη δεύτερη διαδοχική πτώση στον ετήσιο δείκτη, ενώ σε μηνιαία βάση ο δείκτης παρέμεινε αμετάβλητος σε σχέση με τον Απρίλιο.

    Και στον δομικό πληθωρισμό, αυτόν που δεν περιλαμβάνει τις ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, ο δείκτης κατέγραψε άνοδο 3,4%, χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών για 3,5%.

    Λίγο πριν τις ανακοινώσεις οι αγορές στις ΗΠΑ κινούνταν σε θετικό έδαφος με ήπια κέρδη, ενώ στη συνέχεια αυξήθηκαν τα κέρδη.

    Με το βλέμμα στη Fed

    Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ έρχονται λίγες ώρες πριν τις ανακοινώσεις της Fed για τα επιτόκια. Αν και δεν προβλέπεται καμία αλλαγή στα επιτόκια, το βλέμμα της αγοράς είναι στραμμένο στις προβλέψεις των αξιωματούχων της κεντρικής τράπεζας, σχετικά με τον αριθμό των μειώσεων που αναμένονται φέτος.

    Το σενάριο για τρεις μειώσεις, ύστερα από τα τελευταία απογοητευτικά στοιχεία για τον πληθωρισμό έχει ήδη φύγει από το τραπέζι για τους επενδυτές και πλέον αναμένονται από δύο ή –στο χειρότερο σενάριο- καμία μείωση για το 2024.

    Οι Αμερικανοί τραπεζίτες, άλλωστε, σε δηλώσεις τους έχουν εκφράσει την πεποίθησή τους ότι δεν υπάρχει λόγος βιασύνης για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, όσο ο πληθωρισμός δεν υποχωρεί και οι προοπτικές για ανάπτυξη παραμένουν σταθερές.

    Με τα επιτόκια των ΗΠΑ να έχουν «κολλήσει» στο εύρος 5,25% με 5,5% εδώ και εννέα μήνες, οι αξιωματούχοι της Fed αναμένεται να αξιοποιήσουν το καλοκαίρι για να μελετήσουν τα στοιχεία, ώστε να λάβουν τις αποφάσεις για πιθανή μείωση τον Σεπτέμβριο, ένα χρόνο από τότε που «πάγωσαν» τα επιτόκια σε υψηλό 20ετίας.

    Η ομοφωνία των δύο τελευταίων χρόνων μεταξύ των αξιωματούχων της Fed είναι πιθανόν να δοκιμαστεί μετά το καλοκαίρι, καθώς η κεντρική τράπεζα πλησιάζει στο να λάβει μία απόφαση για μείωση επιτοκίων, χωρίς να έχει εξασφαλιστεί η καθοδική πορεία του πληθωρισμού αλλά με έντονες ανησυχίες για το πόσο μπορεί να δοκιμάσει τις αντοχές της οικονομίας και της αγοράς εργασίας.

    Ειδικό βάρος θα δώσουν οι αναλυτές αλλά και οι επενδυτές στην ομιλία του Πάουελ που θα ακολουθήσει λίγη ώρα μετά τις ανακοινώσεις της Fed.

    Διαβάστε επίσης:

    Περιμένοντας τον Πάουελ: Πληθωρισμός και Fed στο ραντάρ των αγορών

    ΕΚΤ: Μείωση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης

    Μόινιχαν (BofA): «Χλιαρή» αύξηση των δαπανών σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις



    ΣΧΟΛΙΑ