• Οικονομία

    ΗΠΑ: Στο 2,4% υποχώρησε ο πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο

    • Bloomberg
    Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν

    Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν


    Στο 2,4% μετρήθηκε ο ετήσιος πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο, ένα ποσοστό ελαφρώς καλύτερο από του Αυγούστου (2,5%), αλλά λίγο χειρότερο από τις προβλέψεις των οικονομολόγων για περαιτέρω συρρίκνωση στο 2,3%.

    Πρόκειται ωστόσο για τον έκτο συνεχόμενο μήνα μείωσης του πληθωρισμού σε ετήσια βάση.

    Ο δείκτης τιμών καταναλωτή (CPI) που μετρά το κόστος των αγαθών και των υπηρεσιών στην αμερικανική οικονομία, αυξήθηκε κατά 0,2% τον Σεπτέμβριο, τρέχοντας με ετήσιο ρυθμό 2,4%.

    Τόσο η μηνιαία όσο και η ετήσια μέτρηση, ήταν 0,1 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από τις εκτιμήσεις του Dow Jones.

    Ο ενισχυμένος πληθωρισμός αποδίδεται σε ένα άλμα 0,4% στις τιμές των τροφίμων και μια αύξηση 0,2% στο κόστος στέγασης, σύμφωνα με το Γραφείο Στατιστικής Εργασίας, το οποίο αντιστάθμισε την πτώση των τιμών ενέργειας κατά 1,9%.

    Ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις κατηγορίες των τροφίμων και της ενέργειας, κινήθηκε 3,3% υψηλότερα σε ετήσια βάση. Τον Αύγουστο είχε ενισχυθεί κατά 3,2%.

    Σε μηνιαία βάση κατέγραψε άνοδο 0,3%, μέτρηση που είναι μεγαλύτερη από τις προβλέψεις των αναλυτών.

    Αμέσως μετά τη δημοσίευση των στοιχείων, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου του αμερικανικού δημοσίου υποχωρεί 2 μονάδες βάσης στο 4,07% από 4,09%.

    Σημειώνεται ότι τα υψηλότερα από τα αναμενόμενα στοιχεία για τον πληθωρισμό, μαζί με την έκθεση για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα, παρατείνουν την αγωνία για το εάν η Federal Reserve θα επιλέξει μια μικρή μείωση των επιτοκίων τον επόμενο μήνα ή θα σταματήσει μετά από τη μεγάλη μείωση του Σεπτεμβρίου.

    Εντούτοις, παρόλο που ο πληθωρισμός ενισχύθηκε οριακά σε σχέση με τις προσδοκίες της αγοράς, οι αναλυτές εκτιμούν ότι δεν πρόκειται να επηρεάσει την απόφαση της Fed για μείωση επιτοκίων τον επόμενο μήνα.

    «Ο πληθωρισμός πεθαίνει, αλλά δεν είναι νεκρός», δήλωσε ωστόσο ο Olu Sonola, επικεφαλής της αμερικανικής οικονομικής έρευνας στη Fitch Ratings.

    Διαβάστε επίσης: 

    Νέα υποχώρηση για τις τιμές του πετρελαίου μετά την αύξηση των αποθεμάτων στις ΗΠΑ

    ΗΠΑ: Προειδοποίηση στο Ισράηλ να μην προβεί σε επίθεση στον Λίβανο

    Χατζηδάκης: «Ο μειωμένος ΦΠΑ στα νησιά που φιλοξενούν αιτούντες άσυλο δεν είναι νέα ρύθμιση»



    ΣΧΟΛΙΑ