• Οικονομία

    ΗΠΑ: Σταθερός στο 2,7% ο πληθωρισμός (PCE) τον Απρίλιο, σύμφωνα με τις προβλέψεις

    • NewsRoom
    ΗΠΑ: Ρυθμός ανάπτυξης 5,7% το 2021 – Ο υψηλότερος από το 1984

    Τζάνετ Γέλεν, Γραμματέας του Θησαυροφυλακίου των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής


    Σύμφωνα με τις προβλέψεις διαμορφώθηκε η μέτρηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ βάση του δείκτη PCE (δαπανών ατομικής κατανάλωσης), τον οποίο θεωρεί σημαντικό η Fed, με μία οριακά χαμηλότερη των εκτιμήσεων τάση σε μηνιαίο επίπεδο.

    Πιο συγκεκριμένα, ο δομικός (πλην τροφίμων και ενέργειας) δείκτης PCE (Personal Consumption Expenditures), ο οποίος παρακολουθείται από την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, διατηρήθηκε τον Απρίλιο στο 2,8% ετησίως, εναρμονισμένος με τη μέση εκτίμηση των αναλυτών.

    Στη μηνιαία σύγκριση Απριλίου – Μαρτίου ο δείκτης κατέγραψε οριακή αύξηση 0,2%, ελαφρώς χαμηλότερα τόσο από τον περασμένο μήνα στο 0,3% όσο και από την εκτίμηση των αναλυτών που περίμεναν να παραμείνει σταθερός στο 0,3%.

    Στο γενικό μέτρο του δείκτη, ο PCE παρέμεινε επίσης αμετάβλητος στο 2,7% ετησίως τον Απρίλιο όπως και ένα μήνα πριν, ενώ σε επίπεδο μήνα σημείωσε εκ νέου αύξηση 0,3% όπως και τον Μάρτιο και όπως προέβλεπαν οι αναλυτές.

    Κατόπιν της δημοσίευσης των στοιχείων, οι επενδυτές δείχνουν ικανοποιημένοι, καθώς τα futures των δεικτών της Wall Street πέρασαν σε θετικό έδαφος και για τους τρεις, ενώ αντίστοιχα οι αποδόσεις των ομολόγων δείχνουν αισθητή αποκλιμάκωση σε χαμηλά ημέρας.

    Ειδικότερα, από πτωτικά τα futures του Dow Jones ενισχύονται πλέον κατά 0,27%, του S&P 500 κατά 0,4% και του Nasdaq κατά 0,35%.

    Την ίδια στιγμή, η απόδοση του 10ετούς ΗΠΑ υποχωρεί στο 4,510% και του 2ετούς 4,910%.

    Διαβάστε επίσης:

    Ebury για πληθωρισμό: Νέα αβεβαιότητα για την πορεία των επιτοκίων της ΕΚΤ

    Μόινιχαν (BofA): «Χλιαρή» αύξηση των δαπανών σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις

    Έπεσε στο 2,3% ο πληθωρισμός τον Μάιο – Στο 2,6% στην Ευρωζώνη



    ΣΧΟΛΙΑ