Συρρικνώθηκε το Νοέμβριο η δραστηριότητα του μεταποιητικού κλάδου των ΗΠΑ, σύμφωνα με δύο διαφορετικές εκθέσεις που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας.

Συγκεκριμένα, ο μεταποιητικός δείκτης PMI του Institute for Supply Management (ISM) έμεινε αμετάβλητος το Νοέμβριο από τον Οκτώβριο, στις 46,7 μονάδες, παραμένοντας για 13ο διαδοχικό μήνα κάτω από το επίπεδο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση της δραστηριότητας.

Η μέτρηση διέψευσε τις εκτιμήσεις των αναλυτών που περίμεναν ο δείκτης να σκαρφαλώσει στις 47,6 μονάδες, σε δημοσκόπηση του Reuters.

Τα στοιχεία της έρευνας έδειξαν ότι η παραγωγή των αμερικανικών εργοστασίων υποχώρησε και το ανεκτέλεστο των παραγγελιών συνέχισε να συρρικνώνεται.

Επιδείνωση της δραστηριότητας έδειξε και η αντίστοιχη έρευνα της S&P Global.

Ειδικότερα, ο μεταποιητικός δείκτης PMI υποχώρησε στις 49,4 μονάδες το Νοέμβριο, από 50 μονάδες τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία της έρευνας τα οποία επιβεβαίωσαν την αρχική μέτρηση.

Αυτί οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη νέα υποχώρηση των νέων παραγγελιών, οι οποίες έχουν υποχωρήσει τους έξι από τους τελευταίους επτά μήνες.

“Οι μεταποιητικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ βίωσαν άλλο ένα δύσκολο μήνα το Νοέμβριο“, σχολίασε ο Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγος της S&P Global Market Intelligence.

Στο μεταξύ, η απασχόληση υποχώρησε για δεύτερο διαδοχικό μήνα.

Σταθερός ο ρυθμός αύξησης της παραγωγής στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα, βελτίωση των συνολικών συνθηκών σε όλο το εύρος του ελληνικού μεταποιητικού τομέα έδειξαν τον Νοέμβριο τα στοιχεία της έρευνας PMI από την S&P Global.

Ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της S&P Global για τον κλάδο της μεταποίησης στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στις 50,9 μονάδες τον Νοέμβριο, οριακά πάνω από τις 50,8 μονάδες του Οκτωβρίου.

Διαβάστε επίσης: 

Στη Vivartia περνά το σύνολο των μετοχών της Δωδώνη

Ryanair: Βρέθηκαν εξαρτήματα με πλαστά έγγραφα σε κινητήρες – Ποιες εταιρείες έπεσαν «θύματα»

Brookfield: Συνέστησε fund «μαμούθ» $28 δισ. για έργα υποδομών