• Οικονομία

    ΗΠΑ: Συρρίκνωση της μεταποίησης για τρίτο διαδοχικό μήνα τον Ιούνιο

    Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν

    Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν


    Συρρίκνωση για τρίτο συνεχόμενο μήνα εμφάνισε ο κλάδος της μεταποίησης στις ΗΠΑ, ενώ σε χαμηλό έξι μηνών υποχώρησαν οι τιμές εισροών των εργοστασίων, εν μέσω ασθενούς ζήτησης, υποδεικνύοντας ότι ο πληθωρισμός συνεχίζει τη φθίνουσα πορεία του.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα, ο μεταποιητικός δείκτης PMI της S&P Global υποχώρησε στις 48,5 μονάδες τον Ιούνιο από τις 48,7 μονάδες τον Μάιο, παραμένοντας κάτω από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει τη συρρίκνωση από την επέκταση.

    Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters περίμεναν βελτίωση του δείκτη, στις 49,1 μονάδες.

    Επιδείνωση εμφάνισε και ο υποδείκτης της παραγωγής των αμερικανικών εργοστασίων, για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο, υποχωρώντας στις 48,5 μονάδες τον Ιούνιο από τις 50,2 μονάδες που ήταν τον Μάιο.

    Ο υποδείκτης των νέων παραγγελιών του ISM, πάντως, εμφάνισε βελτίωση, αν και παρέμεινε επίσης κάτω από το όριο των 50 μονάδων, διαμορφούμενος στις 49,3 μονάδες από τις 45,4 μονάδες του Μαΐου.

    Στο πλαίσιο των αδύναμων παραγγελιών, ο πληθωρισμός στην πύλη των εργοστασίων εξασθένισε τον προηγούμενο μήνα. Συγκεκριμένα, ο δείκτης τιμών εισροών υποχώρησε στις 52,1 μονάδες, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο, από τις 57 μονάδες που ήταν τον Μάιο.

    Η μείωση των τιμών των εισροών τον περασμένο μήνα υποδηλώνει ότι συνεχίζεται η αποπληθωριστική τάση στην ευρύτερη οικονομία.

    Το ίδιο διάστημα ωστόσο η απασχόληση στα αμερικανικά εργοστάσια υποχώρησε μετά από μια σύντομη ανάκαμψη τον Μάιο, καθώς μειώνουν τον αριθμό των εργαζομένων τους μέσω απολύσεων και παγώματος προσλήψεων, σε μια ένδειξη ότι η αγορά εργασίας ψύχεται σταδιακά.

    Διαβάστε επίσης:
    ΕΚΟ Ράλι Ακρόπολις: Στο WRC ως και το 2027!

    ΣΥΡΙΖΑ για φωτιές: Διπλή ντροπή Μητσοτάκη στο υπουργικό συμβούλιο

    Ισραήλ: Βίαιες διαδηλώσεις υπερορθόδοξων Εβραίων κατά της στράτευσης



    ΣΧΟΛΙΑ