• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    ΗΠΑ: Σε υψηλό 9μήνου οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας

    • Bloomberg
    Julie Su, υπουργός Εργασίας των ΗΠΑ

    Julie Su, υπουργός Εργασίας των ΗΠΑ (Πηγή: dol.gov)


    Εκτοξεύθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων εννέα μηνών οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ, λόγω της μεγάλης αύξησης στην Καλιφόρνια.

    Ειδικότερα, οι αιτήσεις αυξήθηκαν κατά 13.000 σε 242.000 την εβδομάδα που έληξε στις 8 Ιουνίου, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εργασίας που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη, ενώ η πρόβλεψη των οικονομολόγων του Bloomberg, έκανε λόγο για 225.000.

    Σημειώνεται ότι το ποσοστό ανεργίας στις ΗΠΑ αυξήθηκε στο 4% τον περασμένο μήνα, φτάνοντας σε αυτό το επίπεδο για πρώτη φορά σε περισσότερα από δύο χρόνια, ενώ οι απολύσεις παρέμειναν σε υποτονικά επίπεδα.

    Οι νέες αιτήσεις για εποχιακή εργασία, αυξήθηκαν κατά 38.530 σε 234.707 την περασμένη εβδομάδα, λόγω της Καλιφόρνια, αλλά και των Μινεσότα και Πενσυλβάνια.

    Στην ανακοίνωση του υπουργείου, δεν διευκρινίζονται οι λόγοι πίσω από το άλμα στην Καλιφόρνια, όμως αναφέρθηκαν απολύσεις στον τομέα των μεταφορών και κατασκευών στην Πενσυλβάνια, καθώς και περικοπές θέσεων εργασίας στον τομέα της εκπαίδευσης στην Μινεσότα.

    Ο κινητός μέσος όρος αιτήσεων σε τέσσερις εβδομάδες, αυξήθηκε στις 227.000, το υψηλότερο νούμερο από τον Σεπτέμβριο.

    Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της Federal Reserve Jerome Powell, δήλωσε την Τετάρτη ότι η αγορά εργασίας παραμένει ισχυρή, με την προσφορά και ζήτηση να έρχονται σταδιακά σε καλύτερη ισορροπία.

    Ο αριθμός των ατόμων που λαμβάνουν επιδόματα ανεργίας, αυξήθηκε σε 1,82 εκατομμύρια την εβδομάδα που έληξε την 1η Ιουνίου, η οποία περιελάμβανε την Memorial Day.

    Σύμφωνα με το Bloomberg, τα εβδομαδιαία δεδομένα παρουσιάζουν διακυμάνσεις επηρεαζόμενα από τις αργίες.

    Στα 20 χρόνια που προηγήθηκαν της πανδημίας Covid-19, οι αρχικές εβδομαδιαίες αιτήσεις για επίδομα ήταν κατά μέσο όρο περίπου στις 345.000, ενώ οι αιτήσεις για παράταση υφιστάμενων επιδομάτων περίπου στα 2,9 εκατομμύρια.

    Διαβάστε επίσης: 

    Τζερόμ Πάουελ: Καλοδεχούμενα τα στοιχεία από τον πληθωρισμό, αλλά χρειαζόμαστε περισσότερα «καλά δεδομένα»

    ΗΠΑ: Προβάδισμα Τράμπ επί του Μπάιντεν δείχνει νέα δημοσκόπηση των Reuters-Ipsos

    ΗΠΑ: Έκκληση από το Πεντάγωνο για αποκλιμάκωση στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου



    ΣΧΟΛΙΑ