• Οικονομία

    ΗΠΑ: Σε υψηλό 6μήνου η καταναλωτική εμπιστοσύνη τον Οκτώβριο

    • Bloomberg
    Η Αμερικανίδα υπουργός Εμπορίου, Τζίνα Ραϊμόντο.

    Η Αμερικανίδα υπουργός Εμπορίου, Τζίνα Ραϊμόντο.


    Σε υψηλό έξι μηνών αυξήθηκε τον Οκτώβριο η καταναλωτική εμπιστοσύνη  στις ΗΠΑ, καθώς επικράτησε αισιοδοξία στα νοικοκυριά για τις συνθήκες αγοράς, εν μέρει λόγω του φθηνότερου κόστους δανεισμού.

    Ο τελευταίος δείκτης καταναλωτικής αυξήθηκε στο 70,5 από 70,1 έναν μήνα νωρίτερα, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, ενώ η προκαταρκτική μέτρηση ήταν 68,9.

    Οι καταναλωτές αναμένουν τις τιμές να αυξηθούν με ετήσιο ρυθμό 2,7% το επόμενο έτος, αμετάβλητες από τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν την Παρασκευή.

    Επίσης, βλέπουν τον πληθωρισμό να αυξάνεται κατά 3% κατά μέσο όρο τα επόμενα πέντε έως 10 χρόνια, από 3,1% τον προηγούμενο μήνα.

    Την ίδια στιγμή, περισσότεροι από τους μισούς καταναλωτές ανέφεραν στην έρευνα του Πανεπιστημίου ότι αναμένουν περαιτέρω μείωση των επιτοκίων το επόμενο έτος.

    Αυτό σηματοδοτεί περισσότερες καταναλωτικές δαπάνες που θα συμβάλουν στη στήριξη της οικονομίας.

    Επιπλέον, οι προσδοκίες για τα εισοδήματα των νοικοκυριών αυξήθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο, ενώ οι ερωτηθέντες εμφανίστηκαν πιο αισιόδοξοι για την αγορά εργασίας.

    Με το βλέμμα στις εκλογές

    Αξίζει να σημειωθεί ότι οι προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, που θα πραγματοποιηθούν σε λιγότερο από δύο εβδομάδες, επηρεάζουν επίσης τις προσδοκίες.

    Η έρευνα έδειξε ότι το κλίμα μεταξύ των Ρεπουμπλικανών και των ανεξάρτητων ψηφοφόρων αυξήθηκε στα υψηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο, ενώ η εμπιστοσύνη στους Δημοκρατικούς  μειώθηκε ελαφρά.

    Τα συγκεκριμένα στοιχεία ενδέχεται να αντικατοπτρίζουν την αυξανόμενη πεποίθηση μεταξύ των Ρεπουμπλικανών ότι ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα επικρατήσει της Κάμαλα Χάρις.

    Ο Τράμπ υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για την προεδρία στις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ, έχει οριακό προβάδισμα απέναντι στη Δημοκρατική αντίπαλό του, την αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις, συγκεντρώνει το 47% των προθέσεων ψήφου, έναντι 45%, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσίευσε στην ψηφιακή της έκδοση η εφημερίδα Wall Street Journal.

    Η διαφορά είναι εντός του ορίου του στατιστικού σφάλματος (±2,5%), σύμφωνα με τη δημοσκόπηση σε δείγμα 1.500 εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, που διενεργήθηκε από τη 19η ως την 22η Οκτωβρίου.

    Διαβάστε επίσης: 

    TGI Friday’s: Πτώχευση στις ΗΠΑ, ανάπτυξη στην Ελλάδα – Οι υποχρεώσεις, οι προκλήσεις και οι συζητήσεις με την Lamda Development

    FED (Beige Book): Σταθερή η οικονομική δραστηριότητα στις περισσότερες περιοχές – Πηγή αβεβαιότητας οι εκλογές

    Έλον Μασκ: Έχει ξοδέψει τουλάχιστον 132 εκατ. δολάρια για την εκλογή του Τραμπ



    ΣΧΟΛΙΑ