Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Οικονομία

ΗΠΑ: Πρόστιμα $49 εκατ. σε 6 μεγάλους οίκους αξιολόγησης από την SEC

Τα κτήρια των Moody's, DBRS, S&P και Fitch Ratings, των 4 οίκων αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας

Οι 4 οίκοι αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας

Πρόστιμα ύψους 49 εκατομμυρίων δολαρίων επέβαλε σε έξι μεγάλους οίκους αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC), για «σημαντικές αποτυχίες» στην τήρηση του κανονισμού που αφορά τα αρχεία των ηλεκτρονικών επικοινωνιών τους.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το CNN, η Moody’s και η S&P Global Ratings συμφώνησαν να πληρώσουν τα πιο βαριά πρόστιμα  20 εκατομμυρίων δολαρίων η καθεμία.

Η Fitch Ratings συμφώνησε να πληρώσει 8 εκατομμύρια δολάρια, η AM Best Rating Services συμφώνησε να πληρώσει 1 εκατομμύριο δολάρια, η HR Ratings de México θα πληρώσει 250.000 δολάρια και η Demotech συμφώνησε να πληρώσει 100.000 δολάρια.

Οι εταιρείες παραδέχθηκαν τα γεγονότα που αναφέρονταν στα έγγραφα της SEC, σημειώνοντας ότι όντως παραβίασαν τις διατάξεις περί τήρησης αρχείων της ομοσπονδιακής νομοθεσίας.

Για παράδειγμα, σύμφωνα με το έγγραφο της SEC, οι εργαζόμενοι της Moody’s – συμπεριλαμβανομένων των ανώτερων βαθμίδων – επικοινωνούσαν για τις δραστηριότητες αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας μέσω sms και WhatsApp στις προσωπικές τους συσκευές.

Η επικοινωνία περιελάμβανε έναν διευθύνοντα σύμβουλο ο οποίος έκανε σχόλια εκτός καναλιού, σχετικά με πελάτες.

«Έχουμε δει επανειλημμένως ότι η αδυναμία τήρησης των απαιτούμενων αρχείων μπορεί να εμποδίσει την ικανότητα του προσωπικού να διασφαλίσει ότι οι εταιρείες συμμορφώνονται με τις υποχρεώσεις τους, συχνά, εις βάρος των επενδυτών», ανέφερε ο Sanjay Wadhwa, Αναπληρωτής Διευθυντής του Τμήματος Επιβολής της SEC.

Με εξαίρεση τις AM Best και Demotech, οι εταιρείες πρέπει επίσης να προσλάβουν έναν ειδικό σύμβουλο.

Σύμφωνα με την SEC, η AM Best και η Demotech «κατέβαλαν σημαντική προσπάθεια» για να συμμορφωθούν με τις απαιτήσεις, ενώ συνεργάστηκαν με την έρευνα.

Από την άλλη, Moody’s, S&P, Fitch και HR, συμφώνησαν να πραγματοποιήσουν μια ολοκληρωμένη αναθεώρηση των πολιτικών τους, σχετικά με τη διατήρηση των ηλεκτρονικών επικοινωνιών.

«Η Moody’s είναι πλήρως αφοσιωμένη στην τήρηση των ρυθμιστικών υποχρεώσεων. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να δηλώσουμε ότι αφήσουμε πίσω μας αυτό το θέμα», δήλωσε εκπρόσωπος της Moody’s.

Σε ανακοίνωσή της, η HR Ratings είπε ότι πέρσι «ενίσχυσε σημαντικά τις πολιτικές και τις διαδικασίες τήρησης των ηλεκτρονικών αρχείων. Ο διακανονισμός με την SEC υπογραμμίζει τη σταθερή μας δέσμευση για την τήρηση των ρυθμιστικών προτύπων, όπου δραστηριοποιούμαστε».

Η AM Best Rating Services δήλωσε ότι εκτίμησε την αναγνώριση της SEC για τη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις τήρησης αρχείων και την απόφασή της ότι η εταιρεία δεν χρειάζεται «σύμβουλο συμμόρφωσης».

«Η AM Best δίνει μεγάλη σημασία στις ρυθμιστικές της ευθύνες και παραμένει προσηλωμένη στην ακεραιότητα της διαδικασίας αξιολογήσεών μας και στις ανεξάρτητες αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας υψηλής ποιότητας», ανέφερε εκπρόσωπος της.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η S&P σημειώνει σε δελτίο Τύπου ότι «είμαστε στην ευχάριστη θέση να ολοκληρώσουμε αυτό το θέμα. Λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη τη συμμόρφωση με τις ρυθμιστικές υποχρεώσεις και δεσμευόμαστε για την ακεραιότητα της διαδικασίας αξιολόγησης και τις ανεξάρτητες αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας υψηλής ποιότητας».

Διαβάστε επίσης: 

Νέος γύρος αξιολογήσεων για την ελληνική οικονομία – Στις 13 Σεπτεμβρίου η κρίσιμη ετυμηγορία της Moody’s

Έως και 9 φορές υψηλότερη η τιμή των κατοικιών όταν διατεθούν ως Airbnb

Κάμαλα Χάρις: Δίπλα στις νέες μικρές επιχειρήσεις – Σημαντικές μειώσεις φόρων στο φιλόδοξο σχέδιό της