• Οικονομία

    ΗΠΑ: Οριακή αύξηση 0,1% στις τιμές κατοικιών τον Μάρτιο

    • NewsRoom
    Κατοικίες στις ΗΠΑ

    Κατοικίες στις ΗΠΑ (Πηγή: REUTERS/Octavio Jones)


    Eπιβραδίνθηκε απότομα ο ρυθμός αύξησης των τιμών κατοικιών στις ΗΠΑ τον Μάρτιο, την ώρα που τα υψηλά επιτόκια των στεγαστικών δανείων επιβαρύνουν όλο και περισσότερο τη ζήτηση.

    Πιο συγκεκριμένα, οι τιμές των κατοικιών σημείωσαν οριακή αύξηση 0,1% τον Μάρτιο μετά από την εκτίναξη 1,2% του Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της ομοσπονδιακής υπηρεσίας χρηματοδότησης στέγασης (Federal Housing Finance Agency – FHFA).

    Ομοίως, σε ετήσια βάση οι τιμές αυξήθηκαν με ρυθμό 6,7% από πέρυσι, παρουσιάζοντας σημαντική επιβράδυνση από το 7,1% του προηγούμενου μήνα.

    Οι πωλήσεις υφιστάμενων κατοικιών (που αποτελούν τη μερίδα του λέοντος των πωλήσεων κατοικιών γενικότερα στις ΗΠΑ) μειώθηκαν πάντως τον Μάρτιο, καθώς το δημοφιλές στεγαστικό 30 ετών σταθερού επιτοκίου άγγιξε το 7%.

    Εντούτοις, με τις διαθέσιμες κατοικίες να είναι ακόμα σε επίπεδα χαμηλότερα προ πανδημίας, οι τιμές τους αναμένεται να παραμείνουν αυξημένες για αρκετό διάστημα.

    Συνολικά στο πρώτο τρίμηνο φέτος οι τιμές ήταν αυξημένες κατά 6,6% από το πρώτο τρίμηνο του 2023, ενώ εμφάνισαν αύξηση 1,1% και από το τελευταίο τρίμηνο πέρυσι.

    “Οι τιμές των αμερικανικών κατοικιών συνέχισαν να αυξάνονται με σταθερό ρυθμό στο πρώτο τρίμηνο”, επισημαίνει η Anju Vajja της FHFA.

    Όπως υποστηρίζει, “παρά τα επιτόκια στην περιοχή του 7%, ο περιορισμένος αριθμός των κατοικιών προς πώληση οδηγεί στην αύξηση της αξίας τους εδώ και έξι διαδοχικά τρίμηνα”.

    Διαβάστε επίσης: 

    ΗΠΑ: Τουλάχιστον 21 νεκροί από τις ισχυρές καταιγίδες – Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το Κεντάκι

    Κυβερνοεπίθεση στον οίκο Christie’s: Η ομάδα RansomHub ανέλαβε την ευθύνη – Τι ανέφερε στο dark web

    Sony: Μεγαλοστέλεχος της Disney αναλαμβάνει CEO στην Ινδία



    ΣΧΟΛΙΑ