Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ με τον ομόλογο του Σι Τζινπίνγκ
Περιεχόμενα
Όταν ο Ντόναλντ Τραμπ ξεκίνησε για πρώτη φορά έναν εμπορικό πόλεμο με την Κίνα το 2018, το Πεκίνο αιφνιδιάστηκε και δεν ήταν σίγουρο πώς να απαντήσει. Αυτή τη φορά ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ είναι καλύτερα προετοιμασμένος για μια νέα μάχη, παρόλο σήμερα διακυβεύονται περισσότερα από ο,τι τότε…
Ο Τραμπ, ο οποίος κέρδισε μια δεύτερη θητεία ως πρόεδρος στις εκλογές την Τρίτη, απείλησε να επιβάλει δασμούς έως και 60% στα κινεζικά προϊόντα, ένα ποσοστό, που σύμφωνα με το Bloomberg Economics θα αποδεκατίσει το εμπόριο μεταξύ των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.
Αυτό περιλαμβάνει μια σειρά ελέγχων στις εξαγωγές προηγμένης τεχνολογίας, κάτι που η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει αυστηροποιήσει από τότε που ο Τραμπ αποχώρησε από την εξουσία.
Στο μεταξύ όμως, η Κίνα έχει ακολουθήσει στρατηγικά βήματα για να διασφαλίσει ότι είναι πιο ανθεκτική και σε πιο πλεονεκτική θέση για να αντικρούσει τα προβλήματα.
Νέα “όπλα” στην φαρέτρα της Κίνας
Το “κλειδί” ήταν η τοποθέτηση νέων “όπλων” στην φαρέτρα της, η οποία περιλαμβάνει πλέον ελέγχους στις εξαγωγές σε κρίσιμες πρώτες ύλες, εκτός από τους δασμούς σε αγροτικά προϊόντα και μια λίστα οντοτήτων που μπορεί να στοχεύσει βασικές αμερικανικές εταιρείες.
Οι πιθανές επιλογές για την κυβέρνηση του Σι, περιλαμβάνουν τη στόχευση αμερικανικών εταιρειών με μεγάλα συμφέροντα στην Κίνα, την πώληση αμερικανικών ομολόγων, την υποτίμηση του γουάν και την μεγαλύτερη δραστηριοποίηση σε Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική, σύμφωνα με τον Scott Kennedy, ανώτερο σύμβουλο στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών με έδρα την Ουάσινγκτον, ο οποίος ταξιδεύει συχνά στην Κίνα.
“Είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τον Τραμπ και να πολεμήσει με τη φωτιά, αν χρειαστεί”, σημειώνει ο Kennedy.
Επίσης, ένα άλλο σημαντικό θέμα είναι ο Έλον Μασκ, ο κύριος υποστηρικτής της εκστρατείας του Τραμπ για την προεδρία.
Ο δισεκατομμυριούχος διευθύνων σύμβουλος της Tesla, έχει πολλά επιχειρηματικά συμφέροντα στην Κίνα, και έτσι αυξάνεται η πεποίθηση ότι ο Τραμπ δεν θα επιτεθεί και τόσο άγρια στην Κίνα αυτή τη φορά.
Η επιβράδυνση της οικονομίας της Κίνας παρέχει επίσης στο Πεκίνο περισσότερο απόθεμα, καθώς η ζήτηση για χοιρινό κρέας – καθώς και καλαμπόκι και σόγια για τη διατροφή των χοίρων – έχει μειωθεί.
Αυτό σημαίνει ότι εξαρτάται λιγότερο από τις εισαγωγές και μπορεί πιο εύκολα να μεταφέρει τις αγορές από τις ΗΠΑ σε άλλες χώρες.
Η χώρα είναι τώρα σε καλύτερη θέση από το 2018, καθώς έχει επίσης αναπτύξει δεσμούς με τη Βραζιλία, ως αξιόπιστη εναλλακτική πηγή προμηθειών και μπορεί να μειώσει τις εισαγωγές της από τις ΗΠΑ.
Ταυτόχρονα, οι εισαγωγές της χώρας από τις ΗΠΑ μειώθηκαν από το υψηλότερο σημείο του 2021 και το Πεκίνο δεν έχει υπογράψει συμβόλαιο για την αγορά νέων αεροσκαφών Boeing εδώ και χρόνια, γεγονός που σημαίνει ότι βρίσκεται αντιμέτωπη με μια λιγότερη απειλή.
Εκτός από την αποδυνάμωση των εμπορικών σχέσεων, οι δεσμοί άμεσων επενδύσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας συρρικνώνονται επίσης:
Το απόθεμα των κινεζικών επενδύσεων στις ΗΠΑ πέρσι μειώθηκε κατά 28% από την κορύφωση του 2019, σύμφωνα με στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών.
“Η Κίνα – σε ψυχολογικό επίπεδο – είναι πολύ πιο έτοιμη να αντιμετωπίσει ξανά επιθέσεις”, ανέφερε ο Zhou Bo, ένας απόστρατος συνταγματάρχης του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού και ανώτερος συνεργάτης στο Κέντρο Διεθνούς Ασφάλειας και Στρατηγικής του Πανεπιστημίου Tsinghua.
Ο Σι δεν επιδιώκει πόλεμο
Ο Σι συνεχάρη τον Τραμπ για τη νίκη του και κάλεσε για “υγιείς και βιώσιμους” δεσμούς μεταξύ των εθνών, ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.
Ωστόσο, ο Σι θα προτιμούσε να αποφύγει μια νεα “μάχη” για τους δασμούς, η οποία θα μπορούσε να αποδειχθεί πολύ πιο καταστροφική από τον πρώτο γύρο.
Η Κίνα έχει βασιστεί στις εξαγωγές αγαθών όπως ηλεκτρικά οχήματα και μπαταρίες για να ενισχύσει την οικονομία που πλήττεται από αποπληθωριστικές πιέσεις και άλλα δεινά, ενώ οι Κινέζοι νομοθέτες έχουν προγραμματίσει συνάντηση αυτή την εβδομάδα για να συζητήσουν μέτρα σχετικά με την ενίσχυση της ανάπτυξης.
Εάν ο Τραμπ ακολουθήσει τις απειλές του για δασμούς, οι κινεζικές αρχές θα χρειαστεί να κάνουν πολύ περισσότερα για να βοηθήσουν την οικονομία.
Σύμφωνα με την Goldman Sachs, οι αυστηρότεροι εμπορικοί περιορισμοί στην Κίνα ενδέχεται να αναγκάσουν τον Σι να ενισχύσει την εγχώρια κατανάλωση, κάτι που το Κομμουνιστικό Κόμμα παραδοσιακά προσπαθεί να αποφύγει.
Την ίδια στιγμή, το γουάν αποδυναμώνεται περισσότερο και οι κινεζικές μετοχές υποχώρησαν, δίνοντας στους επενδυτές μια γεύση της αστάθειας που επικρατεί καθώς ο Τραμπ μπαίνει ξανά στον Λευκό Οίκο.
Δύσκολο το 60%
“Η Κίνα δύσκολα μπορεί να ανταποδώσει τους δασμούς του 60%”, δήλωσε η Alicia Garcia Herrero, επικεφαλής οικονομολόγος Ασίας-Ειρηνικού στη Natixis.
“Αυτό που θα κάνει η Κίνα είναι να προσφέρει μεγαλύτερα κίνητρα, ώστε η αγορά να μην την τιμωρήσει”, ανέφερε.
Ωστόσο, ένας ανανεωμένος εμπορικός πόλεμος απειλεί να προκαλέσει μεγαλύτερη ζημιά στο παγκόσμιο εμπόριο.
Πέρσι, κινεζικές εταιρείες εξήγαγαν 500 δισεκατομμύρια δολάρια σε αγαθά στις ΗΠΑ, ή περίπου το 15% της αξίας όλων των εξαγωγών τους.
Εάν οι ΗΠΑ επιβάλουν υψηλούς δασμούς σε όλα ή πολλά από αυτά τα προϊόντα, αυτό θα μπορούσε να βλάψει περαιτέρω τις εταιρείες που αντιμετωπίζουν μια αδύναμη εγχώρια οικονομία και πτώση των τιμών.
Διαβάστε επίσης:
Κίνα: Σε εξέλιξη η εφαρμογή προληπτικών μέτρων νομισματικής πολιτικής για τη στήριξη της οικονομίας
Ο Τζον Πόλσον μεταξύ των πιθανότερων για τη θέση του υπουργού Οικονομικών στην κυβέρνηση Τραμπ
Λούις ντε Γκίντος (ΕΚΤ): Οι νέοι δασμοί θα οδηγήσουν σε εμπορικό πόλεμο