• Οικονομία

    ΗΠΑ: Η αμερικανική βιομηχανία ζητεί μειώσεις των δασμών στα κινεζικά προϊόντα

    • NewsRoom
    Τζο Μπάιντεν και Κάμαλα Χάρις

    Τζο Μπάιντεν και Κάμαλα Χάρις


    Μείωση των δασμών σε ορισμένες κινεζικές εισαγωγές αναμένει να ακούσει η αμερικανική βιομηχανία αυτή την εβδομάδα από την κυβέρνηση Μπάιντεν-Χάρις, μετά και από την προγραμματισμένη επίσκεψη του κορυφαίου συμβούλου, Τζέικ Σάλιβαν, ο οποίος θα ταξιδέψει την Τρίτη στην Κίνα, σε μια νέα προσπάθεια διαχείρισης της έντασης, μήνες πριν από τις επικείμενες εκλογές των ΗΠΑ.

    Σημειώνεται ότι η βιομηχανία, από τους κατασκευαστές ηλεκτρικών οχημάτων έως ηλεκτρικού εξοπλισμού, ζήτησαν να μετριαστούν οι απότομες αυξήσεις δασμών που έχει επιβάλει η κυβέρνηση, ενώ πολλές εταιρείες παραδέχονται ότι αναβάλλουν τις επενδύσεις και τα σχέδιά τους για επέκταση, δεδομένης της αβεβαιότητας για τους δασμούς, ενόψει προεδρικών εκλογών.

    Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν ανακοίνωσε τον Μάιο δασμούς στα ηλεκτρικά οχήματα που θα φτάνουν ή και θα ξεπερνούν το 100%, διπλασιασμό των δασμών στους ημιαγωγούς έως 50%, καθώς και νέους δασμούς 25% στις μπαταρίες ιόντων λιθίου και άλλα σημαντικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένου του χάλυβα, σε μια προσπάθεια να προστατευθούν οι αμερικανικές επιχειρήσεις από την πλεονάζουσα κινεζική παραγωγή.

    Η απόφαση αυτή του Μπάιντεν επικρίθηκε από πολλούς, συμπεριλαμβανομένου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το οποίο προειδοποίησε ότι οι εντάσεις μεταξύ των δύο κορυφαίων οικονομιών του κόσμου, κινδυνεύουν να βλάψουν το παγκόσμιο εμπόριο και την ανάπτυξη.

    Ο  Τραμπ από την άλλη, απειλεί με “τρομακτικούς” πρόσθετους δασμούς 60% και πλέον σε άπαντα τα κινεζικά αγαθά και 10% συλλήβδην σε όλες τις εισαγωγές.

    Ο Λευκός Οίκος είχε πει αρχικά ότι οι νέοι δασμοί θα τεθούν σε ισχύ την 1η Αυγούστου, αλλά αυτό μετατέθηκε για κάποια στιγμή τον Σεπτέμβριο, καθώς το γραφείο του Εμπορικού Αντιπροσώπου των ΗΠΑ μελέτησε περισσότερα από 1.100 δημόσια σχόλια στη σχετική διαβούλευση.

    Η τελική απόφαση αναμένεται μέχρι τα τέλη Αυγούστου, αναφέρει το Reuters.

    Το αν θα χαλαρώσει τους δασμούς είναι η πρώτη μεγάλη εμπορική απόφαση της κυβέρνησης από τότε που η αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις αναδείχθηκε ως προεδρική υποψήφια του Δημοκρατικού Κόμματος μετά την παραίτηση του Μπάιντεν στα τέλη Ιουλίου.

    Η απόφαση είναι δύσκολη πολιτικά.

    Η ανάκληση των δασμών θα μπορούσε να προκαλέσει κριτική από τους Ρεπουμπλικάνους ότι η Χάρις θα λάβει πιο ήπια στάση για το εμπόριο με την Κίνα σε μια εκστρατεία όπου ο Τραμπ έχει δεσμευτεί να χτυπήσει τις κινεζικές εισαγωγές με υψηλούς δασμούς. Η συνέχιση με τις αρχικές αυξήσεις θα προκαλούσε παράπονα για υψηλότερο κόστος, ακόμη και από ορισμένους Δημοκρατικούς στο Κογκρέσο.

    Η Κίνα έχει υποσχεθεί αντίποινα για τις «εκφοβιστικές» αυξήσεις των δασμών και ο υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι είπε ότι έδειξαν ότι ορισμένοι στις ΗΠΑ μπορεί να «χάσουν το μυαλό τους».

    Η απόφαση των ΗΠΑ θα ληφθεί την ίδια εβδομάδα που ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν θα συναντηθεί με τον Γουάνγκ σε μια επίσκεψη με στόχο να κρατήσει υπό έλεγχο τις εντάσεις ΗΠΑ-Κίνας με τις αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου να πλησιάζουν.

    Τι επιθυμεί η χαλυβουργία

    Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες εταιρείες που ζήτησαν να αυξηθούν οι δασμοί σε διάφορα προϊόντα, συμπεριλαμβανομένου του χάλυβα κινεζικής κατασκευής, με τον Μπάιντεν να προτείνει αύξηση στο 25% από 7,5%.

    Η φινλανδική εταιρεία παραγωγής ανοξείδωτου χάλυβα Outokumpu, η οποία λειτουργεί εργοστάσιο στην Αλαμπάμα, δήλωσε ότι υποστήριξε την αύξηση και θέλει να επεκταθεί σε όλα τα προϊόντα χάλυβα που τήκονται και χύνονται στην Κίνα και υποβάλλονται σε επεξεργασία σε άλλες χώρες, όπως το Βιετνάμ, για να περιοριστεί η καταστρατήγηση των δασμών.

    Επίσης, η χαλυβουργία σημειώνει ότι οι υψηλότεροι δασμοί θα πρέπει να επεκταθούν και σε άλλες κατηγορίες ανοξείδωτου χάλυβα, όπως μαχαιροπήρουνα και εξοπλισμό ψύξης.

    Διαβάστε επίσης: 

    Γερμανία: Επιδεινώθηκε το επιχειρηματικό κλίμα τον Αύγουστο

    IBM: Εκτός Κίνας τα τμήματα R&D της – Επηρεάζονται 1.000 εργαζόμενοι

    Κίνα κατά ΗΠΑ: Αντιδράσεις για την απόφαση να ενταχθούν κινεζικές εταιρείες σε «black list»



    ΣΧΟΛΙΑ