• Οικονομία

    ΗΠΑ: Φρένο στον πληθωρισμό- Πάρτι στη Wall Street

    • NewsRoom
    Χρηματιστές στη Wall Street πανηγυρίζουν


    Σε εκτόξευση των δεικτών της Wall Street οδήγησαν τα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό.

    Ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε κατά 7,1% τον Νοέμβριο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, χαμηλότερα των εκτιμήσεων των αναλυτών, με αποτέλεσμα ο S&P 500 να ανοίξει με 2,49% και ο Nasdaq με 3,35%. Ο Dow Jones άνοιξε με 1,60% άνοδο στις 34.548 μονάδες.

    Οι αγορές λίγο πριν το άνοιγμα αντέδρασαν θετικά στα νέα του πληθωρισμού, στη σκιά των νέων αυξήσεων επιτοκίων από τη Fed με τα futures να δείχνουν κέρδη άνω του 2%.

    Στο 7,1% ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή

    Ο Δείκτης τιμών Καταναλωτή, σύμφωνα με τους αναλυτές είναι ένα ενδεικτικό στοιχείο για την πορεία του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, ο οποίος ανακοινώνεται μία μέρα πριν η Fed ανακοινώσει τη νέα αύξηση στα επιτόκια.

    Ο δομικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τα τρόφιμα και την ενέργεια, αυξήθηκε κατά 0,2% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και κατά 0,6% σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εργασίας την Τρίτη.

    Ο συνολικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή αυξήθηκε κατά 0,1%, καθώς οι χαμηλότερες τιμές στην ενέργεια αντιστάθμισαν το αυξανόμενο κόστος τροφίμων.

    Οι αγορές περίμεναν τα στοιχεία του πληθωρισμού για να κλειδώσουν τα στοιχήματά τους για την νέα αύξηση των επιτοκίων από τη Fed την Τετάρτη. Οι προβλέψεις κάνουν λόγο για αύξηση 0,5, ύστερα από τέσσερις συνεχόμενες αυξήσεις της τάξης των 75 μονάδων βάσης.

    Οι οικονομολόγοι είχαν εκτιμήσει νωρίτερα μία πέμπτη συνεχόμενη πτώση των δεικτών του πληθωρισμού στο 7,3%, την χαμηλότερη τους τελευταίους 11 μήνες.

    Ο στόχος της Fed για τον πληθωρισμό συνεχίζει να απέχει από τα τωρινά δεδομένα, μιας και οι Αμερικανοί τραπεζίτες έχουν θέσει τον πήχη στο 2%, έχοντας προειδοποιήσει ότι πρόκειται για μια προσπάθεια που δεν θα ολοκληρωθεί άμεσα.

    H πρώτη αντίδραση της αγοράς

    Για την πρώτη πραγματική νίκη ενάντια στον πληθωρισμό κάνει λόγο η Wall Street, η οποία ελπίζει σε χαλάρωση της σκληρής στάσης της Fed.

    Ήδη οι εκτιμήσεις για την νέα αύξηση προβλέπουν επιβράδυνση στην αύξηση των επιτοκίων με μία μικρότερη κίνηση, της τάξης του 0,50 αντί 0,75, όπως επέλεξαν να κινηθούν οι Αμερικανοί τραπεζίτες κατά τις τέσσερις προηγούμενες συνεδριάσεις τους.

    Ακόμα και με αύξηση 0,5 για τον Δεκέμβριο, η Fed θα εκτοξεύσει τα επιτόκια στο υψηλότερο επίπεδο από το 2007.



    ΣΧΟΛΙΑ