Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Οικονομία

ΗΠΑ: Απαγορεύει στους επενδυτές την αγορά ρωσικού χρέους και μετοχών

Μπλόκο στην αγορά του ρωσικού χρέους βάζει το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, με νέα οδηγία προς τους διαχειριστές, επεκτείνοντας τις κυρώσεις προς τη Ρωσία.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι αμερικανικές εταιρείες μπορούν να έχουν στην κατοχή τους ρωσικό χρέος, μπορούν να το πουλήσουν αλλά απαγορεύεται να το αγοράσουν.

Η νέα οδηγία αφορά τόσο τα εταιρικά όσο και τα κρατικά χρέη αλλά και τις μετοχές.

Η JP Morgan  και η Golman Sachs κλήθηκαν από την γερουσιαστή Elizabeth Warren, με τη δεύτερη να τους ζητάει να ενημερώσουν τους πελάτες τους για το νέο καθεστώς. Πρόκειται για εκτενείς πληροφορίες για τη διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων που έχουν στη διάθεσή τους.

Τα νέα μέτρα θα πλήξουν τα κεφάλαια που κατέχουν ρωσικά ομόλογα, καθώς μειώνουν τον αριθμό των πιθανών αγοραστών των περιουσιακών στοιχείων και υπονομεύουν κάθε εναπομείνασα αξία.

Η ενημέρωση δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο του Γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων (OFAC) αργά τη Δευτέρα, αιφνιδίασε τους επενδυτές την Τρίτη, ωθώντας πολλούς να επικοινωνήσουν με δικηγόρους για να καθορίσουν τι συνεπάγονται οι νέοι κανόνες, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Τα ομόλογα της Ρωσίας υποχώρησαν περίπου 3 σεντς έναντι του δολαρίου την Τρίτη, καθώς τράπεζες και χρηματιστές υποβάθμισαν τις συμμετοχές τους.

«Πιθανώς κανείς δεν θα αγοράσει το χρέος, αλλά εξακολουθεί να είναι καλή πολιτική να αφήνουμε τους ανθρώπους να το ξεφορτωθούν, αν μπορούν αντί να τους εγκλωβίσουμε με ένα άχρηστο περιουσιακό στοιχείο». δήλωσε ο Brian O’Toole, πρώην ανώτερος σύμβουλος στην OFAC.

Σύμφωνα με την ενημέρωση της OFAC, οι συμμετέχοντες στην αγορά των ΗΠΑ απαγορεύεται να αγοράζουν τόσο νέους όσο και υπάρχοντες χρεωστικούς και μετοχικούς τίτλους που εκδόθηκαν από οντότητα της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Ωστόσο, οι επενδυτές μπορούν ακόμα να πουλήσουν τέτοια περιουσιακά στοιχεία ή να διευκολύνουν την πώλησή τους σε μη κατοίκους ΗΠΑ και μπορούν να συνεχίσουν να τα κατέχουν.

H νέα οδηγία έρχεται την ώρα που η Ρωσία προσπαθεί να αποφύγει μια κρατική χρεοκοπία βρίσκοντας έναν τρόπο να παρακάμψει τις κυρώσεις που την εμποδίζουν να πάρει χρήματα

Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ απαγόρευσε σε αμερικανικές τράπεζες και ιδιώτες να δέχονται πληρωμές ομολόγων από τη ρωσική κυβέρνηση τον περασμένο μήνα. Η Ρωσία βρίσκεται πλέον σε περίοδο χάριτος 30 ημερών για τις πληρωμές ομολόγων που λήγουν στις 27 Μαΐου.

Διαβάστε επίσης:

Ρωσία: Αναστέλλει τη συμφωνία με την Ιαπωνία για την αλιεία κοντά σε αμφισβητούμενα νησιά

 

Απαντά η Ρωσία: Ανακοίνωσε κυρώσεις κατά της Τζάνετ Γέλεν