Το δημοσιονομικό χώρο που θα επιτρέψει το σχεδιασμό του νέου πακέτου στήριξης, ακόμα και στην περίπτωση που η Ευρώπη δεν προχωρήσει σε κοινή λύση αναζητά το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Στόχος είναι να συγκεντρωθούν όσα περισσότερα χρήματα γίνεται για να χτιστούν οι νέες παρεμβάσεις με το Υπουργείο Οικονομικών να στρέψει το βλέμμα του σε τέσσερις διαφορετικές κατευθύνσεις.

1

Μικρότερο έλλειμμα

Στο Υπουργείο Οικονομικών αναμένουν τη δημοσιοποίηση των στοιχείων από τη eurostat για το έλλειμμα του 2021. Είναι χαρακτηριστική η αναφορά του αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών Θεόδωρου Σκυλακάκη ότι τελικά το έλλειμμα του περασμένου έτους μπορεί να είναι μικρότερο κατά 1,5%. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να δημιουργηθεί δυνητικά ένας δημοσιονομικός χώρος που μπορεί να αγγίξει ακόμα και τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ.

Πρόκειται ίσως για τη μεγαλύτερη «πηγή» εσόδων που μπορεί να αποκτήσει το οικονομικό επιτελείο, προκειμένου να χρηματοδοτήσει ένα νέο πακέτο στήριξης αλλά και το ελληνικό «Plan B» για την ενέργεια.

Συμπληρωματικός προϋπολογισμός

Πριν από λίγες εβδομάδες, ψηφίστηκε από τη Βουλή ένας συμπληρωματικός προϋπολογισμός ύψους 2 δισ. ευρώ. Το Υπουργείο Οικονομικών προχώρησε σε αυτή την κίνηση για να ενισχύσει τη “δύναμη πυρός” για επιπλέον δαπάνες, αναφορικά με τις παρεμβάσεις έναντι του κύματος των ανατιμήσεων σε ενέργεια, καύσιμα και τρόφιμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τα 2 δισ. ευρώ έχουν χρησιμοποιηθεί ήδη τα 590 εκατομμύρια ευρώ. Έτσι στη “φαρέτρα” του οικονομικού επιτελείου παραμένουν σχεδόν 1,4 δις ευρώ.

Φορολογικά έσοδα

Χαμόγελα στο Οικονομικό επιτελείο Έφεραν και τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού για το πρώτο τρίμηνο του έτους. Συγκεκριμένα την περίοδο από τον Ιανουάριο έως και το Μάρτιο, τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 12,144 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 1,337 δισ. ευρώ ή 12,4% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2022.

Μόνο το Μάρτιο τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 3,44 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 511 εκατ. ευρώ ή 17,5% έναντι του στόχου.

Το Υπουργείο Οικονομικών αποδίδει την υπερεκτέλεση του προϋπολογισμού στην παράταση της προθεσμίας πληρωμής των τελών κυκλοφορίας μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2022, στην καλύτερη απόδοση των φόρων του προηγούμενου έτους που εισπράχθηκαν σε δόσεις μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου 2022, καθώς και στην καλύτερη απόδοση στην είσπραξη των φόρων του τρέχοντος έτους.

Νέος δανεισμός

Σύμφωνα με πληροφορίες ο ΟΔΔΗΧ εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει της επόμενης εβδομάδας σε μία νέα έκδοση ομολόγου πενταετούς ή επταετούς διάρκειας.

Στόχος αυτής της κίνησης θα είναι διατήρηση της επαφής με τις αγορές, αλλά και η άντληση ενός ποσού που θα ενισχύσει τα ταμειακά διαθέσιμα κατά σχεδόν 2 δισ. ευρώ.

Το πακέτο Απριλίου

Φυσικά όλα τα παραπάνω δεν βρίσκονται στο σύνολό τους στα ταμεία του κράτους, καθώς το οικονομικό επιτελείο έχει διαθέσει ένα ποσό ύψους 1,1 δισ. ευρώ για τα μέτρα στήριξης το μήνα Απρίλιο.

Συγκεκριμένα, για την επιταγή ακριβείας που θα ξεκινήσει να πληρώνεται από σήμερα σε χαμηλοσυνταξιούχους και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, το κονδύλι αγγίζει τα 324 εκατ. ευρώ, ενώ για την επιδότηση της βενζίνης και το ντίζελ το αντίστοιχο κονδύλι αγγίζει τα 153 εκατ. Υπενθυμίζεται πως οι επιδοτήσεις Απριλίου για τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου ύψους 640 εκατ. ευρώ, χρηματοδοτούνται από το ταμείο ενεργειακής Μετάβασης.

Στο τραπέζι για το μήνα Μάιο βρίσκεται η επέκταση της επιδότησης λογαριασμών ηλεκτρικού και φυσικού αερίου για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, επέκταση της επιδότησης στο πετρέλαιο κίνησης, περαιτέρω ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα με στόχο την κάλυψη του κόστους σε λιπάσματα, ζωοτροφές, η παράταση του μειωμένου ΦΠΑ σε μεταφορές, εστίαση και τουρισμό έως το τέλος του έτους που υπολογίζεται στα 250 εκατ. ευρώ, αλλά και η ενδεχόμενη μείωση των συντελεστών ΦΠΑ από το 13% στο 6% σε συγκεκριμένα και περιορισμένα στον αριθμό είδη διατροφής.

Τον Απρίλιο η «έξαρση» των τιμών

Ανώτατος παράγοντας του Υπουργείου Οικονομικών σημείωνε πώς τον Απρίλιο θα κορυφωθεί η αύξηση των τιμών στο ηλεκτρικό ρεύμα, καθώς στη χώρα μας τιμολογείται με βάση τις τιμές του περασμένου Μαρτίου που είχαν βρεθεί σε επίπεδα-ρεκόρ.

Σύμφωνα με τον ίδιο από το Μάιο θα ξεκινήσει η αποκλιμάκωση των τιμών στο ηλεκτρικό, αφού οι χονδρεμπορικές τιμές του Απριλίου είναι αισθητά χαμηλότερες σε σχέση με εκείνες του Μαρτίου.

Διαβάστε επίσης:

Σταϊκούρας: Σχεδιάζεται η έκδοση «πράσινου» ομολόγου

Προϋπολογισμός: Η ακρίβεια “φούσκωσε” τα φορολογικά έσοδα τον Μάρτιο

Αναζητούνται 4- 6 δισ. για τη μείωση του ρεύματος: Γρίφος το κόστος των νέων μέτρων