ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το ράλι της ΤΙΤΑΝ, το νέο Βατερλώ της Απαλαγάκη, το κινεζικό μαρτύριο για τον Μάνο, τα υπερόπλα Πιτσιλή, η αλήθεια για τη Μιράντα Πατέρα και ο γάτος Dollar, ο αεικίνητος Πιέρ και ο θαρραλέος πολιτικός με την κομμώτρια
Όσον αφορά του ρυθμούς της οικονομίας το 2017, μάλιστα, η έκθεση του ΙΟΒΕ είναι χαρακτηριστική για το τι ακριβώς συμβαίνει με την ελληνική οικονομία. Σύμφωνα με το Ίδρυμα, η ανάπτυξη του 1,3% προήλθε κυρίως λόγω της ισχυρής βελτίωσης των διεθνών αγορών, η οποία παρέσυρε προς τα πάνω τις ελληνικές εξαγωγές. Αντίθετα, η επίδραση των επενδύσεων παρέμεινε αναιμική ενώ κυρίως σημειώθηκε μέσω μεταβολών στα αποθέματα και όχι από επενδύσεις σε πάγια.
Το 2018 το ΙΟΒΕ προβλέπει συνέχιση της περυσινής ώθησης στην εγχώρια οικονομία από τις εξαγωγές (+7%), αλλά και μια ελαφρώς μικρότερη συμβολή των επενδύσεων στην αύξηση του ΑΕΠ (+16%), από επιτάχυνση ΠΔΕ, σε εξωστρεφείς τομείς (μεταποιητικούς, τουρισμό) και σε αποκρατικοποιήσεις – ιδιωτικοποιήσεις. Ακολουθεί η κατανάλωση των νοικοκυριών (+1,3%), λόγω κάμψης ανεργίας, υπό περιοριστικές πιέσεις από τα νέα δημοσιονομικά μέτρα (αυξήσεις άμεσων και έμμεσων φόρων, επιβολή νέων έμμεσων φόρων).
Η στενή συσχέτιση της εγχώριας ζήτησης με τις εισαγωγές, ως απόρροια και των capital controls, αναμένεται να αποτελέσει ανασχετικό παράγοντα στην ανάπτυξη και το 2018. Αντίθετα, αναμένεται διεύρυνση εισαγωγών με οριακά διψήφιο ποσοστό, που θα επιδεινώσει το εξωτερικό ισοζύγιο, σε όρους Εθνικών Λογαριασμών.
Παράλληλα, στην έκθεσή του το ΙΟΒΕ προβλέπει τη μείωση της ανεργίας στην περιοχή του 20% αλλά και μια αύξηση του πληθωρισμού ελαφρώς ηπιότερη από πέρυσι και συγκεκριμένα στο 0,8%.
Μιλώντας στην παρουσίαση της έκθεσης ο γενικός διευθυντής του Ιδρύματος Νίκος Βέττας υπογράμμισε ότι πάρα τους ρυθμούς ανάπτυξης αυτούς δεν μπορεί να υποτιμάται το γεγονός ότι το περασμένο έτος ήταν μόνο στο μισό από τον στόχο που είχε τεθεί.
Επίσης, για την φετινή ανάπτυξη που υπολογίζεται στο 2,1%, επισήμανε ότι υπολείπεται του επιπέδου που αφενός θα σηματοδοτούσε την σημαντική άμβλυνση των κινδύνων για τους δυνητικούς επενδυτές και αφετέρου θα βελτίωνε αισθητά την κατάσταση των νοικοκυριών και επιχειρήσεων ,που σήμερα κινούνται οριακά.
Ο ίδιος ανέφερε έναν ακόμα παράγοντα κινδύνου, αυτόν που σχετίζεται με το εξωτερικό περιβάλλον, τονίζοντας ότι ουδείς μπορεί να προβλέψει ότι η κατάσταση δεν θα μεταβληθεί προς το χειρότερο.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε για την έξοδο από τα προγράμματα προσαρμογής, τονίζοντας ότι το καλοκαίρι θα αποδειχθεί αν η κρίση έφερε τα μνημόνια, ή τα μνημόνια την κρίση.
Σε κάθε περίπτωση, υπογράμμισε, η πορεία είναι δύσκολη και αυτό που θα πρέπει να κοιτάξει η Ελλάδα είναι να διαμορφώσει τις συνθήκες ώστε να βρεθεί η κρίση δέκα χρόνια μετά από το σήμερα και όχι δέκα χρόνια πριν.
Σημείωσε επίσης ότι χρειάζεται στροφή στο παραγωγικό υπόδειγμα, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι έχουν γίνει κάποια βήματα γι’ αυτό.
Τέλος, τόνισε ότι μετά τη λήξη του προγράμματος, θα πρέπει και καλό είναι να υπάρξει εποπτεία και η Ελλάδα θα μπορούσε να το χρησιμοποιήσει αυτό ως ένα καλό διαπραγματευτικό χαρτί για τη μείωση του κόστους του δανεισμού.
Η έκθεση του ΙΟΒΕ για την οικονομία της Ελλάδας για το τέταρτο τρίμηνο του 2017
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ένα όνειρο τρελό, όνειρο απατηλό, η πορεία του Στέφανος στο λαό, τα ψυχολογικά της Θεοδώρας και τα κασκορσέ πουκαμισάκια
- Αλλάζει ξανά το σκηνικό του καιρού με σημαντική πτώση της θερμοκρασίας – Πού θα σημειωθούν καταιγίδες
- Ηλεκτρικό ρεύμα: Έρχεται νέος φόρος στην παραγωγή ενέργειας- Πότε θα επιβληθεί
- Fitch: Επιβεβαίωσε το BBB- της Ελλάδας, διατήρησε σταθερές τις προοπτικές – Βλέπει ανάπτυξη 2,4% το 2025