ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σημαντική ανάκαμψη του δείκτη οικονομικού κλίματος, λόγω κυρίως της βιομηχανίας και της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, σημειώθηκε τον Μάρτιο στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας οικονομικής συγκυρίας του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) που διεξήχθη τον Μάρτιο. Παράλληλα, ο δείκτης οικονομικού κλίματος εξασθένισε ήπια τόσο στην ΕΕ, όσο και στην Ευρωζώνη.
Η εξέλιξη αυτή ήταν αποτέλεσμα της ενίσχυσης των προσδοκιών σε λιανικό εμπόριο, καταναλωτές, και σε μικρότερο βαθμό σε υπηρεσίες και βιομηχανία, καθώς οι προσδοκίες στις κατασκευές διατηρήθηκαν ουσιαστικά αμετάβλητες.
Ειδικότερα, στην Ελλάδα, ο δείκτης οικονομικού κλίματος ανακάμπτει τον Μάρτιο και διαμορφώνεται στις 108,4 μονάδες, από 104,9 μονάδες τον Φεβρουάριο.
Επανέρχεται, συνεπώς, σε σχετικά υψηλότερα επίπεδα μετά τη μείωση που καταγράφηκε τον προηγούμενο μήνα, στην υψηλότερη επίδοση των τελευταίων 6 μηνών.
Στους επιμέρους επιχειρηματικούς δείκτες, καταγράφεται έντονη βελτίωση στη βιομηχανία και ηπιότερη στις υπηρεσίες, αν και σε κατασκευές και λιανικό εμπόριο σημειώνεται διόρθωση προσδοκιών.
Παράλληλα όμως, και ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης ενισχύεται και διαμορφώνεται στο επίπεδο του Οκτωβρίου του προηγούμενου έτους.
Συνολικά, το οικονομικό κλίμα αποδεικνύεται ευμετάβλητο αυτή την περίοδο, αντανακλώντας και το γεγονός ότι η ελληνική οικονομία είναι σε θετική τροχιά, όμως αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις, στο εξωτερικό περιβάλλον και εγχωρίως, που επηρεάζουν σημαντικά τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.
Η εκτιμώμενη ενίσχυση μέρους του διεθνούς εμπορίου φαίνεται να ευνοεί τις εξωστρεφείς εγχώριες βιομηχανίες, όπως και κλάδους υπηρεσιών με διεθνώς εμπορεύσιμα αγαθά.
Ωστόσο, η διατήρηση της δυναμικής της εγχώριας ζήτησης φαίνεται να συντηρεί σχετικά θετικές προσδοκίες, αν και ακόμα τα αποθέματα είναι γενικά σε υψηλά επίπεδα. Στα νοικοκυριά, η μικρή αποκλιμάκωση του πληθωρισμού και η παρατεταμένη περίοδος καλοκαιρίας του τελευταίου μήνα φαίνεται να αμβλύνει σε ένα βαθμό τις πιέσεις στα πραγματικά εισοδήματα από το υψηλό επίπεδο τιμών.
Με τη χειμερινή περίοδο όμως να ολοκληρώνεται, αναμένεται έντονη κινητικότητα στις αγορές που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με τον τουρισμό, με θετικές προσδοκίες για την τουριστική σεζόν που έρχεται.
Στην Ευρωζώνη, στη βιομηχανία ο δείκτης ενισχύθηκε οριακά (+0,3), μια τάση που διατηρείται στα ίδια επίπεδα από το προηγούμενο Φθινόπωρο.
Οι προσδοκίες για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες εξασθενούν, με τα αποθέματα σε μεγάλο ποσοστό να έχουν αποκλιμακωθεί, γεγονός που υποδεικνύει ενίσχυση στις εκτιμήσεις για τις παραγγελίες και τη ζήτηση.
Στις υπηρεσίες οι προσδοκίες ενισχύθηκαν επίσης οριακά (+0,4), ως αποτέλεσμα της βελτίωσης των εκτιμήσεων για τη ζήτηση, καθώς οι εκτιμήσεις της τρέχουσας κατάστασης και οι προβλέψεις για τη μελλοντική ζήτηση παραμένουν αμετάβλητες.
Το λιανικό εμπόριο ανέκαμψε ελαφρά (+0,7) σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, λόγω των αισιόδοξων εκτιμήσεων της τρέχουσας κατάστασης και των αποθεμάτων, με τις προσδοκίες για την μελλοντική κατάσταση να διατηρούνται αμετάβλητες.
Στις κατασκευές, ο αντίστοιχος δείκτης διατηρήθηκε αμετάβλητος (±0.0) ως αποτέλεσμα της οριακής μεταβολής των προβλέψεων για την απασχόληση και των προσδοκιών του επιπέδου παραγγελιών που διατηρήθηκε στα επίπεδα του προηγούμενου μήνα.
Σημειώνεται ότι το ΙΟΒΕ διεξάγει κάθε μήνα από το 1981 Έρευνες Οικονομικής Συγκυρίας στις επιχειρήσεις στους τέσσερις τομείς της οικονομίας και, από τον Μάιο του 2008, και στους καταναλωτές.
Οι έρευνες αποτελούν μέρος του κοινού εναρμονισμένου προγράμματος που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (DG ECFIN) και τα αποτελέσματά τους χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό του δείκτη οικονομικού κλίματος σε Ελλάδα και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ δημοσιεύονται αναλυτικά στις εκδόσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Οι αναλύσεις που δημοσιεύονται κάθε μήνα με τη μορφή αυτής της έκδοσης στηρίζονται στα πρωτογενή, αναλυτικά στοιχεία για πάνω από 1000 επιχειρήσεις και αντιπροσωπευτικό δείγμα 1500 καταναλωτών, όπως προκύπτουν από τις έρευνες που διεξάγει αποκλειστικά και μόνο το ΙΟΒΕ για την Ελλάδα για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Δείτε εδώ αναλυτικά την έρευνα οικονομικής συγκυρίας Μαρτίου του ΙΟΒΕ
Διαβάστε επίσης:
Ευρωζώνη: Νέα συρρίκνωση της μεταποιητικής δραστηριότητας τον Μάρτιο – Πού βρίσκεται η Ελλάδα
Πάνω από 100 εκατ. ευρώ οι εξαγωγές ελληνικών αλκοολούχων ποτών το 2023
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Σκυλακάκης: Εντός εβδομάδας η μελέτη και ο διαγωνισμός για τους υδρογονάνθρακες – Τι είπε για το Εξοικονομώ
- Ντόναλντ Τραμπ: Ανακοίνωσε πρόγραμμα «μαμούθ» 500 δισ. δολ. για την Τεχνητή Νοημοσύνη με κολοσσούς τεχνολογίας
- Λαϊκές αγορές: Σε ποιους πωλητές επιστρέφονται οι άδειες
- Βασίλης Χήτος (Mr. Ζαγόρι): Διαψεύδει μέσω του δικηγόρου του Αλέξη Κούγια, ότι είναι ζευγάρι με την Βικτώρια Καρύδα