• Οικονομία

    ΙΟΒΕ: Ήπια υποχώρηση προσδοκιών στη βιομηχανία

    • NewsRoom
    Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ, ο καθηγητής Νίκος Βέττας

    Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ, ο καθηγητής Νίκος Βέττας


    Ήπια υποχώρηση προσδοκιών λόγω επιδείνωσης των προβλέψεων των παραγγελιών και της ζήτησης καταγράφηκε στον τομέα της βιομηχανίας, σύμφωνα με έκθεση του ΙΟΒΕ.

    Συγκεκριμένα, ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στη βιομηχανία υποχώρησε τον Αύγουστο στις 99,4 μονάδες (από 101,4 μον. ένα μήνα πριν), σε χαμηλότερο επίπεδο από το αντίστοιχο περυσινό (106,4 μον.).

    Ενισχυμένο εμφανίζεται το θετικό ισοζύγιο προβλέψεων για την απασχόληση ενώ σημειώθηκε οριακή μείωση για τον δείκτη προβλέψεων για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες. Παράλληλα, υπήρξε οριακή άνοδος για το θετικό ισοζύγιο προβλέψεων για τις τιμές. Κατά τη θερινή περίοδο, φαίνεται να παραμένουν οι θετικές προσδοκίες σε διάφορους κλάδους, με κάποια ωστόσο «διόρθωση» στην ανοδική πορεία των τελευταίων μηνών.

    Ενισχυμένο εμφανίζεται το αρνητικό ισοζύγιο για παραγγελίες και τρέχουσα ζήτηση με οριακή άνοδο ισοζυγίου για τα αποθέματα. Επίσης, παρατηρείται άνοδος του δείκτη για τα καταναλωτικά, λόγω της παραγωγής, υποχώρηση για τα ενδιάμεσα αγαθά και εντονότερη για τα κεφαλαιουχικά αγαθά λόγω των προβλέψεων για τη ζήτηση.

    Το ποσοστό χρησιμοποίησης εργοστασιακού δυναμικού μειώθηκε στο 78,8% τον Ιούλιο (από 80,7% τον Απρίλιο), με την εξασφαλισμένη παραγωγή να ανέρχεται στους 5,1 μήνες από 6 μήνες τον Απρίλιο.

    Η έρευνα καταδεικνύει, άνοδο της βιομηχανικής παραγωγής 10,8% τον Ιούλιο σε σχέση με ένα έτος πριν, στην Ελλάδα, έναντι μείωσης 1,7% στην ΕΕ-27. Επίσης, παρατηρούνται μικτές τάσεις στους κλάδους της βιομηχανίας τον Ιούλιο. Ειδικότερα, άνοδος για τη μεταποίηση (9,9%) και το ηλεκτρικό ρεύμα (14,5%), αλλά υποχώρηση στα ορυχεία-λατομεία (1,9%). Σε κλάδους υψηλής σημασίας για την ελληνική οικονομία, ενίσχυση σημειώθηκε στα βασικά μέταλλα (14,7%), τα τρόφιμα (14%) αλλά μείωση για τα φαρμακευτικά προϊόντα (-4,1%).

    Διαβάστε επίσης

    Κωστής Χατζηδάκης: Επεκτείνεται κατά 1 δισ. το πρόγραμμα Ηρακλής – Προχωρά άμεσα η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της Εθνικής Τράπεζας

    Τάκης Θεοδωρικάκος: Τα κίνητρα για εξαγορές και συγχωνεύσεις- Από το 2025 η επέκταση Golden Visa για επενδύσεις σε Startups

    Αυξάνεται το τέλος διαμονής στα Airbnb – Πού παγώνει η έκδοση νέων αδειών για ένα χρόνο



    ΣΧΟΛΙΑ