Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Οικονομία

ΙΟΒΕ: Ανάπτυξη 2,3% το 2024 και 2,4% το 2025 – Οι βασικοί κίνδυνοι 

Γιάννης Ρέτσος

Γιάννης Ρέτσος

Ανάπτυξη 2,3% προβλέπει το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) για το β’ τρίμηνο του 2024, με αύξηση στο 2,4% το επόμενο έτος. Παράλληλα, προβλέπει πληθωρισμό στο 2,4% και ανεργία στο 9,3%, όπως αναφέρεται στην τριμηνιαία Έκθεσή του Ιδρύματος για την Ελληνική Οικονομία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε σήμερα η διοίκηση του ΙΟΒΕ οι επικαιροποιημένες προβλέψεις για το 2024 έχουν ως εξής:

Παράλληλα, την ανοδική πορεία της διατήρησε η ιδιωτική κατανάλωση, ενώ αντίθετα η δημόσια κατανάλωση συρρικνώθηκε.

Η παγκόσμια οικονομία συνέχισε να μεγεθύνεται το δεύτερο τρίμηνο του 2024, με σταθερό αλλά χαμηλό ρυθμό, που παρουσιάζει ετερογένεια μεταξύ γεωγραφικών περιοχών, ως συνέπεια του σχετικά υψηλού πληθωρισμού και αυξανόμενων εστιών αβεβαιότητας.

Οι οικονομίες των χωρών του ΟΟΣΑ αναπτύχθηκαν με ετήσιο ρυθμό 1,7% το δεύτερο τρίμηνο του 2024, αμετάβλητο σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και ελαφρώς χαμηλότερα από το αντίστοιχο τρίμηνο του 2023 (1,8%).

Ο πληθωρισμός διατηρείται σε υψηλότερα από τα επιθυμητά επίπεδα, παρά την σημαντική αποκλιμάκωση που έχει καταγραφεί, ενώ και ο δομικός πληθωρισμός αναδεικνύεται επίμονος σε πολλές οικονομίες.

Καθώς το ύψος του πληθωρισμού συνεχίζει να υπερβαίνει τους στόχους, οι κεντρικές τράπεζες προχωρούν σε συγκρατημένες μειώσεις των βασικών τους επιτοκίων, διατηρώντας ωστόσο περιοριστική νομισματική στάση.

Η οικονομία της Ευρωζώνης εμφάνισε θετικό ρυθμό ανάπτυξης το δεύτερο τρίμηνο του 2024, κατά 0,6% σε ετήσια βάση και κατά 0,2% σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο σε εποχικά διορθωμένους όρους.

Βάσει των πλέον πρόσφατων εκτιμήσεων, στο σύνολο του 2023, η οικονομία της Ευρωζώνης αναπτύχθηκε με ρυθμό 0,5%, ενώ για το 2024, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προβλέπει μεγέθυνση περί το 0,8%.

Επιδείνωση του εξωτερικού ισοζυγίου, λόγω υπεραντιστάθμισης της αύξησης των εξαγωγών (+2,1% y-o-y) από την αύξηση των εισαγωγών (+9,6% y-o-y).

Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ: 

Οι βασικοί κίνδυνοι

Δείτε εδώ αναλυτικά την Τριμηνιαία Έκθεση για την Ελληνική Οικονομία του ΙΟΒΕ 

Δείτε εδώ την παρουσίαση της Έκθεσης 

Δείτε εδώ την παρουσίαση στο Youtube 

Διαβάστε επίσης: 

ΔΝΤ: Προβλέπει ανάπτυξη του ΑΕΠ της Ελλάδας κατά 2,3%

Νίκος Ταχιάος: Διαβεβαίωσε ότι το μετρό της Θεσσαλονίκης θα παραδοθεί στην πόλη στις 30 Νοεμβρίου

Σοφία Εφραίμογλου (ΕΒΕΑ): Σε σωστή κατεύθυνση το σχέδιο μετασχηματισμού της ελληνικής οικονομίας