Ανάπτυξη 2,3% προβλέπει το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) για το β’ τρίμηνο του 2024, με αύξηση στο 2,4% το επόμενο έτος. Παράλληλα, προβλέπει πληθωρισμό στο 2,4% και ανεργία στο 9,3%, όπως αναφέρεται στην τριμηνιαία Έκθεσή του Ιδρύματος για την Ελληνική Οικονομία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε σήμερα η διοίκηση του ΙΟΒΕ οι επικαιροποιημένες προβλέψεις για το 2024 έχουν ως εξής:

  • Ανάπτυξη 2,3% με αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 2,2% και μείωση της δημόσιας κατανάλωσης κατά -2,7%.
  • Αύξηση των επενδύσεων κατά 19,2% με αύξηση των παγίων επενδύσεων κατά 8,8%.
  • Αύξηση των εισαγωγών κατά 5,8% και των εξαγωγών κατά 1,8%.
  • Η ανεργία αναμένεται να κλείσει φέτος στο 10% και ο πληθωρισμός στο 3%.
  • Για το 2025 προβλέπεται ανάπτυξη περίπου 2,4% με μικρότερη ενίσχυση της ιδιωτικής κατανάλωσης, και σημαντική αύξηση των παγίων επενδύσεων κατά 11%.
  • Η ανεργία αναμένεται να διαμορφωθεί στο 9,3% και ο πληθωρισμός στο 2,4%.

Παράλληλα, την ανοδική πορεία της διατήρησε η ιδιωτική κατανάλωση, ενώ αντίθετα η δημόσια κατανάλωση συρρικνώθηκε.

Η παγκόσμια οικονομία συνέχισε να μεγεθύνεται το δεύτερο τρίμηνο του 2024, με σταθερό αλλά χαμηλό ρυθμό, που παρουσιάζει ετερογένεια μεταξύ γεωγραφικών περιοχών, ως συνέπεια του σχετικά υψηλού πληθωρισμού και αυξανόμενων εστιών αβεβαιότητας.

Οι οικονομίες των χωρών του ΟΟΣΑ αναπτύχθηκαν με ετήσιο ρυθμό 1,7% το δεύτερο τρίμηνο του 2024, αμετάβλητο σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και ελαφρώς χαμηλότερα από το αντίστοιχο τρίμηνο του 2023 (1,8%).

Ο πληθωρισμός διατηρείται σε υψηλότερα από τα επιθυμητά επίπεδα, παρά την σημαντική αποκλιμάκωση που έχει καταγραφεί, ενώ και ο δομικός πληθωρισμός αναδεικνύεται επίμονος σε πολλές οικονομίες.

Καθώς το ύψος του πληθωρισμού συνεχίζει να υπερβαίνει τους στόχους, οι κεντρικές τράπεζες προχωρούν σε συγκρατημένες μειώσεις των βασικών τους επιτοκίων, διατηρώντας ωστόσο περιοριστική νομισματική στάση.

Η οικονομία της Ευρωζώνης εμφάνισε θετικό ρυθμό ανάπτυξης το δεύτερο τρίμηνο του 2024, κατά 0,6% σε ετήσια βάση και κατά 0,2% σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο σε εποχικά διορθωμένους όρους.

Βάσει των πλέον πρόσφατων εκτιμήσεων, στο σύνολο του 2023, η οικονομία της Ευρωζώνης αναπτύχθηκε με ρυθμό 0,5%, ενώ για το 2024, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προβλέπει μεγέθυνση περί το 0,8%.

Επιδείνωση του εξωτερικού ισοζυγίου, λόγω υπεραντιστάθμισης της αύξησης των εξαγωγών (+2,1% y-o-y) από την αύξηση των εισαγωγών (+9,6% y-o-y).

Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ: 

  • Η οικονομία της Ευρωζώνης ακολουθεί το βασικό σενάριο της ΕΚΤ (Σεπτέμβριος 2024): Για το 2024, ανάπτυξη 0,8% (από 0,9% το προηγούμενο τρίμηνο) και πληθωρισμός 2,5% (αμετάβλητος από το προηγούμενο τρίμηνο). Για το 2025, αναμένεται ανάπτυξη 1,3% και πληθωρισμός 2,2%.
  • Τα επιτόκια ακολουθούν την τάση των σημερινών προθεσμιακών συμβολαίων, δηλαδή το Euribor σταδιακά υποχωρεί από κοντά στο 3,9% στην αρχή του έτους προς την περιοχή του 2,7% (από προσδοκία για 3,3% το προηγούμενο τρίμηνο) στα τέλη του 2024 και 1,8% στα τέλη του 2025.
  • Οι διεθνείς τιμές των ενεργειακών αγαθών ακολουθούν το βασικό σενάριο της EIA, με σταθεροποιητικές τάσεις το τελευταίο τρίμηνο του 2024 και το 2025, χαμηλότερα από το επίπεδό τους το προηγούμενο δωδεκάμηνο.
  • Οι γεωπολιτικές εντάσεις κλιμακώνονται σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή.
  • Το ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας υλοποιείται χωρίς καθυστερήσεις το 2025.
  • Ο εισερχόμενος τουρισμός το 2024 και 2025 αναμένεται ότι διατηρεί τις θετικές επιδόσεις του 2023, σε πραγματικούς όρους.

Οι βασικοί κίνδυνοι

  • Περαιτέρω γεωπολιτική αστάθεια και οικονομική αβεβαιότητα σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο (πόλεμος στην Ουκρανία, Μέση Ανατολή, εκλογές στις ΗΠΑ).
  • Εναλλακτικό σενάριο μεγάλης αύξησης των διεθνών τιμών ενέργειας με αρνητικές επιπτώσεις στο κόστος παραγωγής και την αποκλιμάκωση των επιτοκίων.
  • Υψηλό έλλειμμα στο εξωτερικό ισοζύγιο, με διαρθρωτικά χαρακτηριστικά.
  • Απώλεια ανταγωνιστικότητας λόγω υψηλότερου του μ.ό. της Ευρωζώνης πληθωρισμού.
  • Αγορά εργασίας: βραδύτερη αποκλιμάκωση του ποσοστού ανεργίας, μεταξύ άλλων λόγω υψηλής διαρθρωτικής ανεργίας.
  • Υψηλό επιτοκιακό spread δανείων-καταθέσεων και συστηματικά αρνητικός ρυθμός αποταμίευσης των νοικοκυριών.
  • Καθυστερήσεις στην εξυγίανση των κόκκινων δανείων εκτός τραπεζικών ισολογισμών, που δρουν ως εμπόδιο στην ανακατανομή των πόρων.

Δείτε εδώ αναλυτικά την Τριμηνιαία Έκθεση για την Ελληνική Οικονομία του ΙΟΒΕ 

Δείτε εδώ την παρουσίαση της Έκθεσης 

Δείτε εδώ την παρουσίαση στο Youtube 

Διαβάστε επίσης: 

ΔΝΤ: Προβλέπει ανάπτυξη του ΑΕΠ της Ελλάδας κατά 2,3%

Νίκος Ταχιάος: Διαβεβαίωσε ότι το μετρό της Θεσσαλονίκης θα παραδοθεί στην πόλη στις 30 Νοεμβρίου

Σοφία Εφραίμογλου (ΕΒΕΑ): Σε σωστή κατεύθυνση το σχέδιο μετασχηματισμού της ελληνικής οικονομίας