• Οικονομία

    ΙΝΕ-ΓΣΕΕ: Η μεγέθυνση της οικονομίας το 2023 στηρίχτηκε στην κατανάλωση

    • NewsRoom
    Υπεγράφη η νέα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας - Επανεκκίνηση διαπραγματεύσεων για το ύψος των μισθών ζητά η ΓΣΕΕ

    Γιάννης Παναγόπουλος, ΓΣΕΕ


    Η μεγέθυνση της οικονομίας το 2023 και το α΄ τρίμηνο του 2024 στηρίχτηκε στην κατανάλωση, σύμφωνα με την Ετήσια Έκθεση για την Ελληνική Οικονομία και την Απασχόληση της ΙΝΕ-ΓΣΕΕ. 

    Στην Έκθεση αναφέρεται ότι στην εξέλιξη αυτή, συνέβαλαν περισσότερο τα υψηλότερα εισοδήματα από μη μισθωτή εργασία και σε μικρότερο βαθμό τα καταναλωτικά δάνεια.

    Μάλιστα, σημειώνεται ότι η αύξηση των μισθών και η συμβολή τους στο πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα και κατ’ επέκταση στην κατανάλωση των νοικοκυριών ήταν πενιχρή.

    Σύμφωνα με την έκθεση, ένα μεγάλο μέρος της επενδυτικής δραστηριότητας κατευθύνθηκε προς τις κατασκευές.

    Παράλληλα, παραπάνω από τις μισές Άμεσες Ξένες Επενδύσεις (ΑΞΕ) κατευθύνθηκαν προς την αγορά κατοικίας και τον κλάδο της εστίασης και της παροχής καταλυμάτων.

    Το έλλειμμα επενδύσεων σε κλάδους που προσφέρουν υψηλή προστιθέμενη αξία στο σύνολο της οικονομίας, όπως, για παράδειγμα, οι επενδύσεις σε Έρευνα και Ανάπτυξη (Ε&Α), εγκλωβίζει την οικονομία σε ένα πλαίσιο χαμηλής παραγωγικότητας, αδύναμης παραγωγικής διάρθρωσης και υψηλής εισαγωγικής εξάρτησης.

    Το 2023 το ωριαίο εισόδημα το οποίο δημιούργησε η ελληνική οικονομία, που αποτελεί και έναν δείκτη παραγωγικότητας, είχε τη χαμηλότερη αγοραστική δύναμη στην ΕΕ.

    Παράλληλα, το ίδιο έτος η Ελλάδα είχε τις χαμηλότερες εξαγωγές προϊόντων υψηλής τεχνολογίας ως ποσοστό του συνόλου των εξαγωγών ανάμεσα στα κράτη μέλη της ΕΕ.

    Οι εξελίξεις όσον αφορά την κλαδική διάρθρωση των επενδύσεων, ειδικά μέσα από τις εκταμιεύσεις του ΤΑΑ, είναι ανεπαρκείς για να αντιστρέψουν την προαναφερθείσα κατάσταση.

    Το δημοσιονομικό υποσύστημα της ελληνικής οικονομίας συνέχισε το 2023 να καταγράφει σημάδια σταθεροποίησης μετά την πολύ σοβαρή επιδείνωση των βασικών του μεγεθών την περίοδο της πανδημίας.

    Ένα από τα βασικά συμπεράσματα της έκθεσης είναι ότι η ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας σε συνδυασμό με τη διατήρηση του πληθωρισμού σε σχετικά υψηλά επίπεδα και την αύξηση του πρωτογενούς πλεονάσματος της Γενικής Κυβέρνησης συνέβαλαν στη σημαντική αποκλιμάκωση του δημόσιου χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ από 172,7%, που ήταν το 2022, στο 161,9% το 2023.

    Η κατάσταση της αγοράς εργασίας το 2023 συνέχισε να παρουσιάζει σημάδια βελτίωσης.

    Παρά όμως το γεγονός αυτό, σύμφωνα με την έκθεση, οι επιδόσεις της χώρας μας σε μια σειρά βασικούς δείκτες που προσδιορίζουν τον βαθμό και τις προοπτικές ένταξης στην αγορά εργασίας, την ποιότητα της απασχόλησης, τις αμοιβές, την προστασία και τη θεσμική ενδυνάμωση των εργαζομένων συνεχίζουν να αποκλίνουν σημαντικά από τις αντίστοιχες στα περισσότερα κράτη-μέλη της ΕΕ.

    Δείτε εδώ αναλυτικά την Έκθεση της ΙΝΕ-ΓΣΕΕ

    Διαβάστε επίσης: 

    «Μικρές ΔΕΗ» στις ΔΕΚΟ του Υπερταμείου – Τι αλλάζει σε προμήθειες και προσλήψεις στελεχών

    Σε ποιους κλάδους ενεργοποιείται η εξαήμερη απασχόληση από την 1η Ιουλίου

    Το νέο Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο και ο ρόλος της Blackrock



    ΣΧΟΛΙΑ