• Οικονομία

    Ημερίδα Δικτύωσης Προγράμματος Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης 2021-2027: Προτεραιότητα η επιχειρηματική ανάκαμψη της Μεγαλόπολης

    • NewsRoom


    Τα επενδυτικά σχέδια που θα ξεκινήσουν στη Μεγαλόπολη εντός του 2025, οι νέες ευκαιρίες απασχόλησης και οι ανάγκες ανάπτυξης νέων δεξιοτήτων για τις επιχειρήσεις που υπέβαλαν αίτηση σε κάποια από τις έξι προσκλήσεις ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας του Προγράμματος ΔΑΜ 2021-2027 συζητήθηκαν αναλυτικά, στο πλαίσιο εκδήλωσης δικτύωσης της Ειδικής Υπηρεσίας Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΕΥΔΑΜ) που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2024, στο Πνευματικό Κέντρο «Πολύβιος» στη Μεγαλόπολη παρουσία τοπικών επιχειρηματιών.

    Ως κεντρική προτεραιότητα αναδείχθηκε η επίσπευση της διαδικασίας αξιολόγησης των επενδυτικών σχεδίων που υποβλήθηκαν για τους Δήμους Μεγαλόπολης, Τρίπολης, Γορτυνίας και Οιχαλίας.

    Παράλληλα, δόθηκε έμφαση στο γεγονός ότι υπήρξε υπερκάλυψη του προϋπολογισμού που ήταν διαθέσιμος για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της περιοχής και τονίστηκε η ανάγκη έκδοσης νέων προσκλήσεων το επόμενο έτος, αξιοποιώντας τα αδιάθετα ποσά από το πρόγραμμα στις επηρεαζόμενες περιοχές του ΕΣΔΙΜ Μεγαλόπολης.

    Ο Διοικητής της ΕΥΔΑΜ Πελοπίδας Καλλίρης
    Ο Διοικητής της ΕΥΔΑΜ Πελοπίδας Καλλίρης

    Στην εισήγηση του, ο κ. Πελοπίδας Καλλίρης, Διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης δήλωσε: «Το γεγονός ότι υπερκαλύφθηκαν οι αιτήσεις για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην περιοχή της Μεγαλόπολης αλλά και των άλλων Δήμων, δείχνει την ετοιμότητα να μπουν οι επιχειρήσεις στο πρόγραμμα. Δημιουργούνται 1.300 νέες θέσεις εργασίας στην περιοχή, γι’ αυτό πρέπει να είμαστε θετικοί απέναντι στην προοπτική που δημιουργείται για τον τόπο». Ο κ. Καλλίρης μετέφερε επίσης τον χαιρετισμό του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Νίκου Παπαθανάση διαβεβαιώνοντας την κοινή τους πρόθεση η Μεγαλόπολη να αποτελεί προτεραιότητα του Προγράμματος Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης 2021-2027.

    Ο κ. Χρήστος Λαμπρόπουλος, αναπληρωτής περιφερειάρχης Πελοποννήσου, είπε με τη σειρά του: «Έχουμε υπερκάλυψη του προγράμματος και αυτό είναι θετικό. Υπάρχει πρόθεση και σχέδιο να επαναπροκηρύξουμε τα ποσά που δεν έχουν ακόμη διατεθεί. Για τη Μεγαλόπολη διατίθενται πόροι μέσω ΕΣΠΑ ενώ με τον Δήμο προσπαθούμε να ολοκληρώσουμε τις ΟΧΕ (Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις). Γίνεται μια πραγματικά μεγάλη προσπάθεια με στόχο να υλοποιήσουμε μεγάλα έργα για τη Μεγαλόπολη.»

    Κατά τον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Μεγαλόπολης Κώστας Μιχόπουλος επισήμανε αρχικά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η ευρύτερη περιοχή λόγω της απολιγνιτοποίησης και υπενθύμισε τη δέσμευση τόσο από τον κ. Καλλίρη όσο και από τον Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών κ. Παπαθανάση ότι η Μεγαλόπολη θα ανακηρυχθεί ως πράσινη πόλη.

    Παρεμβάσεις αναφορικά με την προτεραιότητα που κατέχει η Μεγαλόπολη στο σχεδιασμό και την υλοποίηση του Προγράμματος της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης πραγματοποιήθηκαν από τον κ. Αθανάσιο Σοφό, στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τον κ. Άγγελο Κότιο, πρώην πρύτανη του Πανεπιστημίου Πειραιώς και επιστημονικό υπεύθυνο του Κέντρου Δεξιοτήτων που αναπτύσσεται στη Μεγαλόπολη, καθώς και τον κ. Σπύρο Μουμούρη, στέλεχος του ΕΦΕΠΑΕ.

    Διαβάστε επίσης:

    Χεζμπολάχ: Λέει ότι πυροδότησε μια βόμβα εναντίον Ισραηλινών στρατιωτών

    Δημήτρης Καρούσης: Πρωτοπόρος στην ιατρική έρευνα ο πατέρας του αδικοχαμένου Ιωνά

    Κωτσόβολος: Φέρνει την κατηγορία των επίπλων κουζίνας και σπιτιού στο ανανεωμένο κατάστημά της στο City Plaza Γλυφάδας



    ΣΧΟΛΙΑ