• Οικονομία

    Ηλεκτρονική υπογραφή σε tablet: Πως θα υπογράφουν όσοι έχουν έλεγχο από την εφορία 

    Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης

    Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης


    Με ψηφιακή υπογραφή στο tablet των ελεγκτών της εφορίας θα μπορούν να υπογράφουν στο εξής, όσοι δέχονται έλεγχο από τις φορολογικές αρχές.

    Με σχετική διάταξη που εντάχθηκε στο πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών, οι διαδικασίες αποκτούν ψηφιακό αποτύπωμα και σε αυτό το στάδιο του φορολογικού ελέγχου.

    Όπως αναφέρεται, ως «ψηφιοποιημένη ιδιόχειρη υπογραφή» νοείται η ιδιόχειρη υπογραφή που τίθεται με φυσική παρουσία του υπογράφοντος σε επιφάνεια καταγραφής (tablet) με χρήση γραφίδας, η οποία έχει την ίδια νομική και αποδεικτική ισχύ με την ιδιόχειρη υπογραφή φυσικού προσώπου επί χάρτου».

    Οι έλεγχοι της εφορίας

    Στις περιπτώσεις της ηλεκτρονικής κοινοποίησης στον λογαριασμό φυσικού, νομικού προσώπου ή νομικής οντότητας, η πράξη ή το έγγραφο θεωρείται ότι έχει νομίμως κοινοποιηθεί μετά την παρέλευση δέκα (10) ημερών από την ανάρτησή τους στον λογαριασμό του προσώπου το οποίο αφορά η κοινοποίηση και την ηλεκτρονική ειδοποίησή του στη δηλωθείσα διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του, εφόσον δεν προκύπτει προγενέστερος χρόνος παραλαβής της. 

    Στην περίπτωση μερικού επιτόπιου ελέγχου πρόληψης, η κοινοποίηση των εγγράφων βεβαιώνεται με την ψηφιοποιημένη ιδιόχειρη υπογραφή επί αυτών από το πρόσωπο στο οποίο αφορά η κοινοποίηση, ή σε περίπτωση απουσίας του, από τα πρόσωπα που αναφέρονται στην παρ. 4 του άρθρου 24 του Κώδικα.

    Αν τα πρόσωπα του προηγούμενου εδαφίου λείπουν ή αρνούνται να υπογράψουν, η κοινοποίηση συντελείται με την ανάρτηση των εγγράφων στον λογαριασμό του προσώπου στο οποίο αφορά η κοινοποίηση και την ηλεκτρονική ειδοποίησή του στη δηλωθείσα διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του. 

    Με απόφαση του Διοικητή καθορίζονται όλες οι αναγκαίες προϋποθέσεις για την εφαρμογή της ηλεκτρονικής κοινοποίησης και ιδίως τα σχετικά με την επικαιροποίηση των στοιχείων ηλεκτρονικής επικοινωνίας των φορολογουμένων, το σημείο ανάρτησης στον λογαριασμό της κοινοποιούμενης πράξης ή του εγγράφου, ο τρόπος πιστοποίησης των ηλεκτρονικών ιχνών παραλαβής, η δημιουργία πιστοποιητικού παραλαβής και τα στοιχεία της ηλεκτρονικής ειδοποίησης.

    Διαβάστε επίσης: 

    Αφορολόγητο: Όφελος έως €220 το χρόνο από την αύξηση για οικογένειες με παιδιά – Αναλυτικοί πίνακες και παραδείγματα

    Κικίλιας: Σημαντική η βοήθεια από τις ΗΠΑ – Τσούνης: Θα συνεχίσουμε να βοηθούμε την Ελλάδα

    Μύκονος: Εξαρθρώθηκε συμμορία που «ξάφριζε» βίλες – Τι βρέθηκε από την ΕΛ.ΑΣ.



    ΣΧΟΛΙΑ