Το στοίχημα των επενδύσεων και των μεταρρυθμίσεων που θα διευκολύνουν αυτές τις επενδύσεις, μετασχηματίζοντας το παραγωγικό μοντέλο της ελληνικής οικονομίας είναι η μεγάλη προτεραιότητα για τη χώρα την προσεχή διετία. Μέχρι στιγμής η χώρα «κάθεται» πάνω σε μια τεράστια δεξαμενή κοινοτικών και εθνικών πόρων, με κεντρικό παράγοντα το ΤΑΑ, η ύπαρξη του οποίου είναι ένα μεγάλο μαξιλάρι για την αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας. Είναι ενδεικτικές οι εκτιμήσεις ανώτερων κυβερνητικών αξιωματούχων ότι χωρίς το ΤΑΑ ο ρυθμός ανάπτυξης φέτος θα ήταν πρακτικά στο μισό, δηλαδή λίγο πάνω από το 1%, αφού η πρόβλεψη για φέτος είναι πλέον στο 2,4%.

Αυτό καταδεικνύει τη μεγάλη σημασία που έχει η ορθή – και έγκαιρη – αξιοποίηση του ΤΑΑ, σε επίπεδο δανείων αλλά και επιχορηγήσεων, παράλληλα όμως και με την ορθή απορρόφηση πόρων μέσω ΕΣΠΑ και άλλων κοινοτικών προγραμμάτων. Σε μια περίοδο που… «λεφτά υπάρχουν» το κρίσιμο ερώτημα μετατοπίζεται στο γνωστό θέμα την υλοποίησης, του γνωστού «implementation» που μονότονα, για άλλους λόγους τότε, επαναλάμβανε η Κριστίν Λαγκάρντ στα χρόνια των μνημονίων.

1

Σύμφωνα με το Πρόγραμμα Σταθερότητας οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αναμένεται να έχουν τη μεγαλύτερη συμβολή στην ανάπτυξη και τα δύο έτη (1,3 π. μ. το 2024 και 2,2 π. μ. το 2025), σημειώνοντας άνοδο με ετήσιους ρυθμούς 9,1% και 14,4% αντίστοιχα, με την υποστήριξη των έργων του ΤΑΑ που θα ωριμάζουν, τη σταδιακή χαλάρωση των πιστωτικών συνθηκών και τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, ίσως και επιπλέον αναβάθμισης εντός του έτους.

Οι προβλέψεις

Οι προσδοκώμενες επενδύσεις αφορούν κυρίως σε επενδύσεις σε εξοπλισμό και δευτερευόντως από επενδύσεις σε μη οικιστικές κατασκευές που υποστηρίζονται από έργα υποδομής του ΤΑΑ, συμπεριλαμβανομένων των έργων αποκατάστασης των πλημμυρισμένων περιοχών με αρκετές προσδοκίες και για την θετική επίπτωση των μεταρρυθμίσεων που συνοδεύουν την υλοποίηση του ΤΑΑ.  Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Προγράμματος Σταθερότητας τα έσοδα από επιχορηγήσεις του ΤΑΑ υπολογίζονται σε 1,5% του ΑΕΠ το 2024, 2% το 2025 και 2,7% το 2026 ενώ τα δάνεια σε 1% του ΑΕΠ φέτος, 1,9% το 2025 και 1,4% το 2026.

Συνολικά ο λόγος των επενδύσεων προς το ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί στο 17% το 2025 από 14% in 2023, έναντι του 22% κατά μέσο όρο στην ευρωζώνη το 2023, που είναι και το μεγάλο ζητούμενο το οποίο όμως δεν συναρτάται μόνο από εμάς αλλά και από το τι θα επικρατήσει διεθνώς. Ήδη οι εκτιμήσεις για την αύξηση των επενδύσεων φέτος έχουν υποχωρήσει αισθητά, στη σκιά και της παραμονής του κόστους δανεισμού σε υψηλά επίπεδα εν αναμονή των αποφάσεων της ΕΚΤ. Το πλαίσιο αυτό είναι κοινό για την ευρωζώνη, έναντι της οποίας η ελληνική οικονομία υπεραποδίδει. Στη δική μας περίπτωση όμως η τρέχουσα διετία είναι η μεγάλη, και ίσως τελευταία ευκαιρία να γίνει ότι απαιτείται προκειμένου να θωρακιστεί η μεσοπρόθεσμη αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας και μετά το 2026 που θα τελειώνει η μεγάλη αναπτυξιακή ένεση του Ταμείου. Κάτι που είναι απαραίτητο σε μια χώρα που παρά τη βελτίωση έχει ακόμη έναν πολύ υψηλό λόγο χρέους προς ΑΕΠ, ο οποίος θα απαιτήσει ακόμη αρκετά χρόνια για να υποχωρήσει κάτω από το 100%, διατηρώντας την οικονομία σε καθεστώς στενής εποπτείας, από τις αγορές.

Διαβάστε επίσης:

Η «ακτινογραφία» των φορολογικών δηλώσεων – Κάτω από €10.000 δηλώνουν πάνω από τους μισούς Έλληνες
ΕΛΣΤΑΤ: Στο 10,2% μειώθηκε η ανεργία τον Μάρτιο εφέτος
Ξεπέρασαν τις 250.000 οι διασυνδέσεις POS με ταμειακές μηχανές