ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η ακτινογραφία του ελληνόκτητου στόλου: Έσπασε άλλο ένα ρεκόρ με 4.140 πλοία και χωρητικότητα 355.342.694 DWT
Στις 57,9 μονάδες έκλεισε τον Ιανουάριο ο κύριος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της IHS Markit για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα (Purchasing Managers’ Index – PMI), τιμή χαμηλότερη από τις 59 μονάδες του Δεκεμβρίου.
Σύμφωνα με την IHS Markit, η πρόσφατη τιμή του κύριου δείκτη υπέδειξε απότομη, ωστόσο βραδύτερη, βελτίωση της υγείας του ελληνικού μεταποιητικού τομέα.
Η παραγωγή εξακολούθησε να αυξάνεται σταθερά στο ξεκίνημα του 2022, καθώς οι εταιρείες ανέφεραν ότι η συνεχιζόμενη αύξηση της ζήτησης από την πλευρά των πελατών υποστήριξε την παραγωγή.
Ωστόσο, ο ρυθμός αύξησης επιβραδύνθηκε στον ηπιότερο που έχει καταγραφεί σε διάστημα εννέα μηνών με ορισμένους πελάτες να δηλώνουν απροθυμία να δώσουν παραγγελίες λόγω των περαιτέρω αυξήσεων στις τιμές πώλησης.
Στη βραδύτερη άνοδο της παραγωγής συνέβαλε η ηπιότερη αύξηση των πωλήσεων κατά τη διάρκεια του Ιανουαρίου. Η αύξηση των νέων παραγγελιών ήταν η ασθενέστερη από τον περασμένο Απρίλιο, μολονότι παρέμεινε έντονη σε γενικές γραμμές.
Στις περιπτώσεις εκείνες που αναφέρθηκε, στο πλαίσιο της έρευνας, αύξηση, οι εταιρείες τη συνέδεσαν με τη σταθερή ζήτηση από την πλευρά των πελατών.
Αντίστοιχα, η αύξηση των νέων παραγγελιών εξαγωγών εξασθένησε και ήταν η βραδύτερη που έχει καταγραφεί από τον περασμένο Ιούλιο.
Παρ’ όλα αυτά, η συνεχής αύξηση της ζήτησης από την πλευρά των πελατών στήριξε περαιτέρω την άνοδο της απασχόλησης τον Ιανουάριο.
Οι κατασκευαστές ανέφεραν, στο πλαίσιο της έρευνας, νέα αύξηση των απαιτήσεων παραγωγής, καθώς ενισχύθηκαν οι προσπάθειές τους να μειώσουν τον όγκο αδιεκπεραίωτων εργασιών.
Ο ρυθμός δημιουργίας θέσεων εργασίας επιταχύνθηκε στον ταχύτερο που έχει καταγραφεί στην ιστορία της έρευνας.
Εν τω μεταξύ, ο ρυθμός αύξησης των εργασιών σε εκκρεμότητα υποχώρησε σε χαμηλό τεσσάρων μηνών.
Βραδύτερος ρυθμός αύξησης της αγοραστικής δραστηριότητας τον Ιανουάριο
Παρότι ο βαθμός στον οποίο επιδεινώθηκε η απόδοση των προμηθευτών ήταν ο λιγότερο σημαντικός σε διάστημα τεσσάρων μηνών τον Ιανουάριο, η πίεση στις τιμές ενισχύθηκε.
Ο ρυθμός αύξησης του κόστους εντάθηκε και παρέμεινε σημαντικός λόγω της υψηλότερης τιμής των υλικών και της ενέργειας, καθώς επίσης και της εκτίναξης του κόστους μεταφοράς.
Ταυτόχρονα, οι Έλληνες κατασκευαστές αύξησαν τις τιμές πώλησης με σφοδρότερο ρυθμό. Παρότι ασθενέστερος από την ιστορικά υψηλή τιμή του Οκτωβρίου, ο ρυθμός αύξησης των τιμών χρέωσης ήταν ο τρίτος εντονότερος στην ιστορία της έρευνας (από τον Νοέμβριο του 2002).
Εν τω μεταξύ, οι Έλληνες παραγωγοί αγαθών κατέγραψαν βραδύτερο ρυθμό αύξησης της αγοραστικής δραστηριότητας τον Ιανουάριο. Η αύξηση των αγορών εισροών ήταν έντονη, ωστόσο η βραδύτερη σε διάστημα εννέα μηνών, λόγω του πολύ αυξημένου κόστους εισροών.
Παρά την αύξηση της αγοραστικής δραστηριότητας, τα αποθέματα αγορών υποχώρησαν, μολονότι με τον ασθενέστερο ρυθμό που έχει καταγραφεί από τον Μάρτιο του 2020.
Ο όγκος των αποθεμάτων ετοίμων προϊόντων υποχώρησε σημαντικά, καθώς οι εταιρείες κατέβαλαν σκληρές προσπάθειες να αναπληρώσουν τα αποθέματα.
Τέλος, η επιχειρηματική εμπιστοσύνη των Ελλήνων κατασκευαστών ήταν έντονη τον Ιανουάριο, χάρη στις ελπίδες για περαιτέρω αύξηση της ζήτησης από την πλευρά των πελατών, σύμφωνα με την έρευνα.
Διαβάστε επίσης:
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Οικογένεια Γεωργούδη: Οι ελαιοπαραγωγοί από το Πήλιο που κατακτούν τον… Parthenon της παγκόσμιας αγοράς ελιάς
- Τι φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τα μέλη ΔΣ των εταιρειών: Οι ποσοστώσεις και η δυσκολία εξεύρεσης κατάλληλων στελεχών
- Εφιαλτικά τα σενάρια για την ελληνική ακτοπλοΐα – Η κυβέρνηση αναζητά λύσεις για να μην εκτοξευτούν τα εισιτήρια
- Στον «αέρα» το Mega News, έρχεται το Athletico, γιατί δεν πουλάει ο Ιβάν, νέες συνεργασίες για Κοκλώνη και 2 δημοσιογράφοι γίνονται… ηθοποιοί