Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Οικονομία

Ignazio Visco: «Αν η ΕΚΤ δει πανικό στην αγορά θα χρησιμοποιήσει το εργαλείο»

Ο Ignazio Visco αναφέρθηκε στους λόγους για τους οποίους η ΕΚΤ θα κάνει χρήση του εργαλείου. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα χρειαστεί να δει σημάδια “πανικού” στις αγορές για να ενεργοποιήσει το νέο πρόγραμμα για τις αγορές ομολόγων, ανέφερε το μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ, και διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ιταλίας, Ignazio Visco όπως μεταδίδει το Reuters.

Ο αξιωματούχος αναφέρθηκε και στην πρόσφατη εκτίναξη των ιταλικών spreads εν μέσω της πολιτικής αβεβαιότητας στην Ιταλία. “Η απόσταση [από το αντίστοιχο γερμανικό] προς το παρόν δεν δείχνει σημαντικές αναταράξεις ή κάποια ανεξέλεγκτη κατάσταση”, σημείωσε ο Visco. Το spread στα ιταλικά ομόλογα έχει σκαρφαλώσει κοντά στις 245 μονάδες βάσης.

Το κριτήριο για την ενεργοποίηση του εργαλείου

“Αυτό είναι κρίσιμο: αν αύριο αρχίσουμε να το βλέπουμε στις 250 μ.β. 255, 260 και ούτω καθεξής – κάτι που σημαίνει ότι υπάρχει πανικός στην αγορά, τότε θα αναλάβουμε δράση για να το σταματήσουμε”, πρόσθεσε.

Στην τελευταία της συνεδρίαση, η ΕΚΤ ανακοίνωσε ένα νέο μέσο για την προστασία της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής, το “Transmission Protection Instrument” (TPI). Το TPI θα διασφαλίζει ότι η κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής μεταδίδεται ομαλά σε όλες τις χώρες της ζώνης του ευρώ. Η κεντρική τράπεζα διευκρίνισε ότι η κλίμακα των αγορών μέσω του TPI θα εξαρτάται “από τη σοβαρότητα των κινδύνων που τίθενται για τη μετάδοση της πολιτική”.

Διαβάστε επίσης

Ράλι στα χρηματιστήρια ή νέο πτωτικό σερί; Οι πρώτες εκτιμήσεις μετά την αύξηση επιτοκίων από τη Fed