Το γερμανικό ινστιτούτο αναθεώρησε πτωτικά την εκτίμησή του για την πορεία της γερμανικής οικονομίας το 2021

Το γερμανικό ινστιτούτο Ifo αναμένει ότι η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία θα ανακάμψει με ασθενέστερο ρυθμό από τον εκτιμώμενο τον επόμενο χρόνο, καθώς το αυστηρότερο lockdown για τον περιορισμό ενός δεύτερου κύματος κρουσμάτων της COVID-19 καθιστά πιο συγκρατημένους τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις.

Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και οι πρωθυπουργοί των ομοσπονδιακών κρατιδίων επέβαλαν περιοριστικά μέτρα από τις 2 Νοεμβρίου, βάσει των οποίων τα εστιατόρια και τα μπαρ έμειναν κλειστά, αλλά τα καταστήματα και τα σχολεία ανοικτά.

Από σήμερα, τίθενται σε ισχύ αυστηρότεροι περιορισμοί, που προβλέπουν το κλείσιμο των περισσότερων καταστημάτων, των κομμωτηρίων και άλλων υπηρεσιών.

Το Ifo αναθεώρησε σήμερα πτωτικά την πρόβλεψή του για την αύξηση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος την επόμενη χρονιά στο 4,2% από το 5,1% προηγουμένως. Για το 2022, το Ifo αναθεώρησε επί τα βελτίω την πρόβλεψη για τον ρυθμό ανάπτυξης στο 2,5% από το 1,7%.

«Η ανάκαμψη καθυστερεί λόγω του πρόσφατου κλεισίματος εδώ και σε άλλες χώρες», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος του Ifo, Τίμο Βολμερσχόιζερ. Ως εκ τούτου, η παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών δεν μπορεί να φθάσει στα προ της κρίσης επίπεδά της πριν από το τέλος του 2021.

Ως αποτέλεσμα των μέτρων του lockdown, το Ifo αναμένει ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί στο τελευταίο τρίμηνο του έτους.

Για το 2020 συνολικά, αναμένει βουτιά 5,1%, σε μη προσαρμοσμένη βάση.

Οι προβλέψεις περιλαμβάνουν τα μέτρα που επιβλήθηκαν στο πλαίσιο του «μερικού lockdown» από τις 2 Νοεμβρίου, που το Ifo εκτιμά ότι θα παραμείνουν σε ισχύ έως τα τέλη Μαρτίου, αλλά όχι τον αντίκτυπο από τους αυστηρότερους περιορισμούς που εφαρμόζονται από σήμερα, 16 Δεκεμβρίου, έως τουλάχιστον τις 10 Ιανουαρίου.

Το Ifo εκτιμά ότι οι περιορισμοί θα χαλαρώσουν σταδιακά από τον Απρίλιο και ύστερα και θα έχουν αρθεί τελείως έως το καλοκαίρι.

Το ινστιτούτο αναμένει ότι οι εξαγωγές θα μειωθούν κατά 9,7% φέτος και θα αυξηθούν κατά 8,8% την επόμενη χρονιά, ενώ προβλέπει μείωση των εισαγωγών κατά 8,7% το 2020 και αύξησή τους κατά 6,8% το 2021. Το σχετικά μεγάλο πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών της Γερμανίας αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω.

Διαβάστε ακόμη:

53 νέες θέσεις εργασίας στην Παπαστράτος

Ευρωζώνη: Καλύτερη του αναμενόμενου η πορεία της οικονομίας τον Δεκέμβριο

ΕΛΣΤΑΤ: Απώλειες €13,1 δισ. στον τζίρο των επιχειρήσεων λόγω κορονοϊού

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση