Η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Δόμνα Μιχαηλίδου
Περιεχόμενα
Χωρίς ιατροφαρμακευτική κάλυψη από τον ΕΟΠΥΥ αναμένεται να μείνουν 733.000 μη μισθωτοί από την 1η Μαρτίου, λόγω ασφαλιστικών οφειλών στον ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης.
Σύμφωνα με τροπολογία που αναμένεται να καταθέσει στη Βουλή η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Δόμνα Μιχαηλίδου πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη (παρόχους υγείας, φαρμακεία, συμβεβλημένους γιατρούς με τον ΕΟΠΥΥ κ.λ.π.) θα έχουν οι μη μισθωτοί με τουλάχιστον 2 μηνών ασφάλιση κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος ή κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο πριν από την ημερομηνία προσέλευσης ή επέλευσης του ασφαλιστικού κινδύνου και εφόσον έχουν καταβάλει τις απαιτούμενες ασφαλιστικές εισφορές.
Όπως είχε γράψει το mononews.gr, κατ’ εξαίρεση, θα διατηρούν την ασφαλιστική τους ικανότητα παρότι υπάρχουν χρέη προς τον ΕΦΚΑ από τον ασφαλισμένο μη μισθωτό, τα ανήλικα τέκνα του. Ακόμη θα διατηρήσουν την ασφαλιστική τους ικανότητα, παρά την ύπαρξη οφειλών και οι μη μισθωτοί – Άτομα με Αναπηρία, αλλά και οι ασφαλισμένοι που επλήγησαν από θεομηνίες (πυρκαγιές, πλημμύρες κ.λ.π.).
Η δρομολογούμενη απόφαση της κυβέρνησης έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση των εκπροσώπων των μικρών και μεσαίων επιχειρηματιών με τον πρόεδρο του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών Παύλο Ραβάνη να ζητάει νέα ρύθμιση οφειλών έως 100 δόσεις για τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις εκατομμυρίων ευρώ που έχουν συσσωρευτεί σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία.
Η ισχύς της ασφαλιστικής ικανότητας θα εκπνεύσει στις 29 Φεβρουαρίου κι από την 1η Μαρτίου, χιλιάδες μη μισθωτοί με χρέη προς τον ΕΦΚΑ και το ΚΕΑΟ θα έχουν δικαίωμα πρόσβασης μόνο στις δημόσιες δομές υγείας ως ανασφάλιστοι, δεν θα δικαιούνται όμως εξετάσεις ή φάρμακα δωρεάν ή με συμμετοχή, όταν επισκέπτονται ιδιώτη γιατρό, συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ.
Οι οφειλέτες που σήμερα ξεπερνούν τις 733.000 (έναντι 1,4 εκατ. ασφαλισμένων) μπορούν ακόμη και σήμερα να διακανονίσουν τις ασφαλιστικές οφειλές τους, καταβάλλοντας είτε άπαξ είτε μέσω της πάγιας ρύθμισης των έως 24 δόσεων που ισχύει στον ΕΦΚΑ, το ποσό που απαιτείται, προκειμένου στη συνέχεια να λάβουν την ασφαλιστική ικανότητα για τους ίδιους και τα έμμεσα ασφαλισμένα μέλη, καθώς εκτός από τα παιδιά ασφαλίζονται σε πολλές περιπτώσεις και οι σύζυγοι αυτών.
Βάσει των πλέον πρόσφατων διαθέσιμων στοιχείων άλλωστε, 169.347 οφειλέτες έχουν χρέη ύψους έως 500 ευρώ. Από 501 έως 1.000 ευρώ οφείλουν 51.313 μη μισθωτοί, ενώ άλλοι 35.450 οφείλουν από 1.001 έως 1.500 ευρώ.
Συνολικά, έως 5.000 ευρώ έχουν 375.409 μη μισθωτοί ασφαλισμένοι στον ΕΦΚΑ, ήτοι περισσότεροι από τους μισούς (51,2%).
Πάνω από 5.000 ευρώ και έως 15.000 ευρώ έχουν 227.363 άτομα, ενώ υπάρχουν και 130.531 που έχουν οφειλές οι οποίες ξεπερνούν τα 15.000 ευρώ.
Πέρυσι, τις εισφορές υγείας έσπευσαν να τις πληρώσουν περίπου 400.000 και έμειναν ανασφάλιστοι άλλοι περίπου 400.000 μη μισθωτοί.
Τι ζητάει το ΒΕΑ
«Τα 12 χρόνια οικονομικής, υγειονομικής και ενεργειακής κρίσης, δεν μπορούν να ξεπεραστούν με μερικούς μήνες κανονικότητας, τη στιγμή μάλιστα που η ακρίβεια καλπάζει. Είναι αδύνατον περισσότεροι από 733.000 οφειλέτες ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες, να ρυθμίσουν τις συσσωρευμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές τους στη πάγια ρύθμιση οφειλών έως 24 δόσεις, για να αποκτήσουν ασφαλιστική ικανότητα», τονίζει ο πρόεδρος του ΒΕΑ Παύλος Ραβάνης.
Η κυβέρνηση, προσθέτει ο κ. Ραβάνης, θα πρέπει να δώσει μια ακόμη ευκαιρία στους μη μισθωτούς, να επιβιώσουν και να συνεχίσουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα, δίνοντάς τους την δυνατότητα να ρυθμίσουν τα βάρη του παρελθόντος.
Σε αυτή την κατεύθυνση το ΒΕΑ προτείνει:
- Να υιοθετηθεί και φέτος το μέτρο που εφαρμόστηκε πέρυσι και οι οφειλέτες να προχωρήσουν σε μερική καταβολή εισφορών, για την κάλυψη των παροχών υγείας σε είδος. Συγκεκριμένα, περίπου 400.000 οφειλέτες, κατέβαλαν μόνο το ποσό που αντιστοιχεί στις ετήσιες εισφορές για το 2023 για τον κλάδο υγείας, της ασφαλιστικής κλάσης που είχαν επιλέξει, προκειμένου να ανανεωθεί η ασφαλιστική τους ικανότητα, έως και 28 Φεβρουαρίου 2024.
Πέρσι ένας μη μισθωτός μπορούσε να καταβάλει το ποσό των 723,6 ευρώ που αντιστοιχεί στην ετήσια εισφορά υγείας για την πρώτη κατηγορία, ή το ποσό των 844,44 ευρώ που αντιστοιχεί στην δεύτερη κατηγορία – σωρευτικά για το έτος 2022- και ανανεώθηκε η ασφαλιστική του ικανότητα έως και τις 29 Φεβρουαρίου 2024, έστω και αν έχει άλλες ασφαλιστικές οφειλές.
- Να υπάρξει νέα ρύθμιση οφειλών για εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, έως και 100 δόσεις, ανάλογα όμως με το προφίλ του κάθε οφειλέτη, όπως γίνεται και στην περίπτωση του εξωδικαστικού. Υπολογίζεται, ότι ασφαλιστικές οφειλές έχουν περίπου 730.000 μη μισθωτοί, με τους περίπου 375.000 να έχουν χρέη από 500 έως 3.000 ευρώ. Είναι αδύνατον οι οφειλές να ενταχθούν στην πάγια ρύθμιση οφειλών σε 24 ή σε 48 δόσεις (για συγκεκριμένες περιπτώσεις).
«Σε μια περίοδο που διαφαίνονται σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία, η κυβέρνηση θα πρέπει να στηρίξει έμπρακτα τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις να επιβιώσουν και να διατηρήσουν τις υπάρχουσες θέσεις εργασίας, πολλαπλασιάζοντας με τον τρόπο αυτό, τα οφέλη και για τις δύο πλευρές. Το ΒΕΑ ζητάει να βρεθεί η χρυσή τομή, ώστε να προστατευτούν όσοι έχουν πραγματικά ανάγκη, με την ενεργοποίηση ρύθμισης οφειλών, ανάλογα με το προφίλ και τις ιδιαιτερότητες του κάθε ασφαλισμένου και όχι οι κακοπληρωτές», τονίζει το Επιμελητήριο στην ανακοίνωση του.
Tι δηλώνει η Δόμνα Μιχαηλίδου
Από 01/03/2024 δεν θα υπάρχει Έλληνας ο οποίος να μην έχει ιατροφαρμακευτική κάλυψη στον δημόσιο τομέα», τόνισε η υπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου.
Μιλώντας στην ΕΡΤ, η υπουργός τόνισε ότι «Όλοι οι Έλληνες θα έχουν ιατροφαρμακευτική κάλυψη στα δημόσια νοσοκομεία και θα μπορούν να συνταγογραφούνται και για συνταγές εκτέλεσης στα ιδιωτικά φαρμακεία».
Σημείωσε, ότι «επιστρέφουμε στην κανονικότητα που όλοι οι Έλληνες έχουν ιατροφαρμακευτική κάλυψη, ανεξαρτήτως του αν έχουν πληρώσει ή ρυθμίσει τα χρέη τους».
«Αλλά πηγαίνουμε στην προ Covid εποχή όπου οι συμπολίτες μας που δεν έχουν ρυθμίσει τα χρέη τους ή που δεν πληρώνουν τελείως τα χρέη τους, δεν θα έχουν την κάλυψη σε ιδιώτες γιατρούς» εξήγησε.
«Θα έχει πλήρως πρόσβαση σε νοσοκομεία, σε υπηρεσίες δημόσιας υγείας, σε συνταγογράφηση που θα μπορεί να εκτελεί σε ιδιωτικά φαρμακεία. Ακόμα και στους ανασφάλιστους πολίτες με αναπηρία και στα παιδιά ανασφάλιστων, θα καλύπτει το κράτος τις ιδιωτικές παροχές για να μπορούν να πηγαίνουν σε ιδιώτες γιατρούς για τη συνταγογράφηση» πρόσθεσε.
Δείτε το βίντεο:
Διαβάστε επίσης:
Πρόγραμμα «Ανακαινίζω-Ενοικιάζω» για 12.500 κατοικίες – Τι προβλέπει η υπουργική απόφαση
Έξι νέα προγράμματα για 65.000 ανέργους από την ΔΥΠΑ
Όλες οι αλλαγές στο επίδομα ανεργίας