Σε χαμηλό διετίας κινείται η διαφορά της απόδοσης του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου έναντι του γερμανικού Bund, με το επιτόκιο στο ελληνικό δεκαετές να βρίσκεται πια στη γειτονιά του ισπανικού και σε σταθερή απόσταση ασφαλείας από το ιταλικό. Χθες το spread με τη Γερμανία, ο δείκτης που κτυπούσε κόκκινο στα χρόνια της κρίσης κλείνοντας ερμητικά την πόρτα των αγορών, κινούνταν οριακά πάνω από τις 100 μονάδες πολύ κοντά δηλαδή στο αντίστοιχο ισπανικό, όταν το αντίστοιχο ιταλικό κινείται σταθερά στις 175- 180 μονάδες.

Η καλή φωτογραφία

Η βουτιά του ελληνικού spread και κυρίως η σύγκλιση με την Ισπανία είναι μια καλή φωτογραφία που αποτυπώνει την τρέχουσα θετική συγκυρία στην ελληνική οικονομία, η οποία σε καιρούς αβεβαιότητας είναι δημοσιονομικά fit και σε αντίθεση με άλλες μεγαλύτερες οικονομίες στην ευρωζώνη επιφυλάσσει διαρκώς θετικές εκπλήξεις στις αγορές.

Χθες σε μια ημέρα που οι αποδόσεις των ομολόγων στην ευρωζώνη υποχωρούσαν στη σκιά νεότερων στοιχείων που ενέτειναν τον προβληματισμό για την οικονομική ανάπτυξη αλλά και στον απόηχο των σχολίων της Isabel Schnabel που δήλωσε ότι περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων δεν είναι πιθανές με δεδομένη την υποχώρηση του πληθωρισμού στο 2,4% τον Νοέμβριο, το γερμανικό δεκαετές υποχωρούσε στο 2,18% αντί του 3,2% που υποχωρούσε το ελληνικό.

Η εικόνα στην ελληνική αγορά ομολόγων είναι σίγουρα θετική με την καλή πορεία να εδραιώνεται μετά την αναβάθμιση και από τη Fitch που ανοίγει τον δρόμο για την εισροή νέων και πιο ποιοτικών κεφαλαίων στη χώρα. Η πολιτική σταθερότητα, η δημοσιονομική πορεία και πρωτίστως η σταθερά πτωτική πορεία στο χρέος σε συνδυασμό με την υπεραπόδοση στην ανάπτυξη σε σχέση με την ευρωζώνη διαμορφώνουν μια θετική εικόνα για τη χώρα στην επενδυτική κοινότητα. Αυτό αντανακλάται στην πορεία των ελληνικών ομολόγων.

Η συγκυρία της χρονιάς

Ωστόσο αναλυτές στην αγορά σχολιάζουν πως μιλάμε για το τέλος της χρονιάς, χωρίς εκδοτική δραστηριότητα, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά γενικώς στην Ευρώπη. Η συγκυρία αυτή σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς είναι πιθανόν να μην ισχύει για παράδειγμα στις αρχές της χρονιάς όταν πια θα ξεκινάει η υλοποίηση των δανειακών προγραμμάτων στην ευρωζώνη και θα αυξάνεται η προσφορά τίτλων με δεδομένο ότι μεγάλες χώρες θα βγουν στις αγορές για μεγάλα ποσά στο πλαίσιο των ετήσιων δανειακών τους προγραμμάτων. Σε ένα τέτοιο σκηνικό και καθώς και η Ελλάδα θα επιχειρεί τις πρώτες κοινοπρακτικές εκδόσεις είναι πιθανόν να δούμε μια νέα διεύρυνση των spreads σε όλες τις χώρες.

Και εκεί φυσικά το στοίχημα θα είναι σε ποιο βαθμό θα διευρυνθεί το δικό μας spread σε σχέση με άλλες χώρες που συγκρινόμαστε. Προς την κατεύθυνση πάντως του να μην είμαστε εμείς εκείνοι που θα βιώσουν τη μεγαλύτερη αύξηση παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως συνηγορούν αρκετοί παράγοντες. Μην ξεχνάμε πως εμείς βγαίνουμε στις αγορές για πολύ μικρά ποσά της τάξης των 7 – 10 δισ. τα οποία μπροστά στα τεράστια ποσά που δανείζονται άλλες χώρες είναι σταγόνα στον ωκεανό.

Ταυτόχρονα διατηρούμε το upside για νέες αναβαθμίσεις μέσα στον επόμενο χρόνο καθώς θα ξεκινήσουν πάλι τα ετήσια προγράμματα αξιολογήσεων από τους διεθνείς οίκους.

Διαβάστε επίσης:

Ομόλογα: Στο 3,37% υποχωρεί η απόδοση του ελληνικού 10ετούς
Κύμα φυγής καταθετών από τις τράπεζες προς τα «λαϊκά ομόλογα» – Πάνω από 200 εκατ. ευρώ σε λίγους μήνες