Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Οικονομία

Οι τρεις «κόφτες» για το άνοιγμα των κλειστών ακινήτων – Ποιοι ιδιοκτήτες θα κερδίσουν τριετή φοροαπαλλαγή

Κωστής Χατζηδάκης

«Δικλίδες» ασφαλείας βάζει το οικονομικό επιτελείο στο μέτρο που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ, για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης.

Πρόκειται για το σχέδιο που προβλέπει το άνοιγμα των κλειστών ακινήτων, με αντάλλαγμα τριετή φοροαπαλλαγή από το φόρο εισοδήματος από ενοίκια.

Με βάση τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το οικονομικό επιτελείο, τα κλειστά ακίνητα στη χώρα μας άγγιζαν το 2023 τα 600.000, εκ των οποίων την τριετία 2020-2022 μόνο 7.000 ή το 1,2% διατέθηκαν για μίσθωση.

Οι «κόφτες»

Πλέον, με το νέο σχέδιο της κυβέρνησης, ιδιοκτήτες έχουν το δικαίωμα να ανοίξουν τα κλειστά ή όσα είναι κενά ή να τα επιστρέψουν από τη βραχυχρόνια (τύπου Airbnb) στη μακροχρόνια μίσθωση.

Ωστόσο, για να κερδίσουν τη φοροαπαλλαγή θα πρέπει να τηρούν τρεις διαφορετικές προϋποθέσεις:

Οι… εξηγήσεις του οικονομικού επιτελείου

Με τους τρεις «κόφτες» το οικονομικό επιτελείο επιχειρεί να κρατήσει μακριά όσους προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν παράνομα το πλαίσιο της φοροαπαλλαγής. Σχηματικά στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, κατά τη διάρκεια της εξειδίκευσης των μέτρων που ανακοινώθηκαν στη ΔΕΘ, σημείωνε πως δεν θα μπορεί ένας ιδιοκτήτης να δηλώσει σήμερα ότι το ακίνητό του είναι κλειστό και να το… εμφανίσει στο τέλος του 2025 κερδίζοντας μια απαλλαγή από τον φόρο έως το 2028.

Ταυτόχρονα, το σχέδιο προβλέπει πως θα πρέπει να βρεθούν ξανά στην αγορά ως διαθέσιμα προς μακροχρόνια μίσθωση, ακίνητα που απευθύνονται στη μέση ελληνική οικογένεια, γι’ αυτό τέθηκε ο περιορισμός των 120 τετραγωνικών.

Επίσης, στην πράξη το κράτος δίνει περιθώριο 18 μηνών στους ιδιοκτήτες να βάλουν τα ακίνητά τους στη μακροχρόνια μίσθωση, με την προθεσμία να εκπνέει στο τέλος του 2025, χρόνος ικανός όπως σημείωσε ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης όσο και ο αναπληρωτής Υπουργός Θάνος Πετραλιάς να τα ανακαινίσουν ή να τακτοποιήσουν τις όποιες εκκρεμότητες που δεν τους επιτρέπουν σήμερα να τα ενοικιάσουν.

Μείωση 20% στον ΕΝΦΙΑ για ασφαλισμένα ακίνητα

Με τις φυσικές καταστροφές να γίνονται όλο και συχνότερες (και) λόγω της κλιματικής κρίσης, το οικονομικό επιτελείο διευρύνει το πλαίσιο που προβλέπει «ψαλίδι» στον ΕΝΦΙΑ, για όσα ακίνητα ασφαλιστούν έναντι πυρκαγιών, σεισμών και πλημμυρών.

Έτσι, διπλασιάζεται η μείωση του ΕΝΦΙΑ για κατοικίες, με φορολογητέα αξία έως 500.000 ευρώ, που ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές από 10% σε 20% (αφορά και τον ΕΝΦΙΑ που θα βεβαιωθεί το 2025 για τους μήνες που κάποιος είναι ασφαλισμένος το 2024 αναλογικά).

Οι κατοικίες με φορολογητέα αξία άνω των 500.000 ευρώ συνεχίζουν να έχουν έκπτωση 10% και θα πρέπει έως 1/6/2025 να έχουν ασφαλιστεί για φυσικές καταστροφές (πλημμύρα, πυρκαγιά, σεισμό). Σε περίπτωση φυσικής καταστροφής μετά την 01/06 δεν θα αποζημιώνονται.

Σήμερα με βάση τα στοιχεία από τον ΕΝΦΙΑ του 2024 είναι ασφαλισμένες επαρκώς (για πλημμύρα, πυρκαγιά και σεισμό) περίπου 215.171 ιδιοκτήτες (από τους 5,3 εκατ. ιδιοκτήτες) με 298.210 δικαιώματα επί κατοικιών (από τα 10,8 εκατ. δικαιώματα), με φορολογητέα αξία ακινήτων 21,2 δισ. ευρώ (5% της συνολικής φορολογητέας αξίας των ακινήτων της χώρας που ανέρχεται σε 424,4 δισ. ευρώ).

Ακίνητα με φορολογητέα αξία άνω των 500.000 ευρώ έχουν 120.389 ιδιοκτήτες με 625.816 δικαιώματα και φορολογητέα αξία ακινήτων 56,7 δισ. ευρώ (13,4% της συνολικής φορολογητέας αξίας της χώρας).

Σε περίπτωση που οι κατοικίες με αξία άνω των 500.000 ασφαλιστούν και επιπλέον διπλασιαστεί το ποσοστό των κατοικιών με φορολογητέα αξία έως 500.000 που είναι ασφαλισμένες, θα έχει ασφαλιστεί περίπου το 23% της αξίας των κατοικιών της χώρας. Το δημοσιονομικό κόστος σε αυτή τη περίπτωση εκτιμάται σε 20 εκατ. για το 2025 και 40 εκατ. ευρώ για τα έτη 2026 και επόμενα.

Διαβάστε επίσης

12 αυξήσεις αποδοχών και 12 μειώσεις φόρων – Αναλυτικά παραδείγματα για την ενίσχυση των εισοδημάτων

Κωστής Χατζηδάκης: Οι 6 παρεμβάσεις για την ενίσχυση του ανταγωνισμού στον τραπεζικό τομέα και μείωση του κόστους συναλλαγών

Έφοδος της ΑΑΔΕ για πειραγμένες ταμειακές, παράνομα λογισμικά και POS