Τους βασικούς άξονες της οικονομικής πολιτικής της θα παρουσιάσει για πρώτη φορά η ελληνική κυβέρνηση στο σημερινό Euro Working Group (EWG), όπως αυτή διαμορφώνεται μέσα από την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, αλλά και την πρόοδο που συντελείται σε βασικά προαπαιτούμενα της μεταμνημονιακής περιόδου.

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) καθηγητής Μιχάλης Αργυρού, που θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας, θα έχει τη δυνατότητα να πάρει μια πρώτη γεύση από τις προθέσεις των Ευρωπαίων εταίρων, λίγο πριν την ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και λίγες ημέρες πριν από την πρώτη συμμετοχή του Χρήστου Σταϊκούρα στο Eurogroup και την επιστροφή των δανειστών στην  Αθήνα.

Να σημειωθεί ότι στις 15 Σεπτεμβρίου θα πρέπει να υποβληθεί στην Κομισιόν το προσχέδιο προϋπολογισμού του 2020 ενώ στις 16 Σεπτεμβρίου αναμένεται να έρθουν στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών και μια εβδομάδα μετά, στις 23 του μηνός, οι επικεφαλής, στο πλαίσιο της 4ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης.

Οι επικεφαλής των θεσμών αναμένεται να παραμείνουν στην Αθήνα περίπου μία εβδομάδα και θα αποχωρήσουν έχοντας συγκεντρώσει το πακέτο με όλα τα απαραίτητα στοιχεία που θα συζητηθούν στο Euroworking Group στις 26 Σεπτεμβρίου, το οποίο θα προετοιμάσει το Eurogroup της 9ης Οκτωβρίου.

Με σύμμαχο της χθεσινές δηλώσεις της μέλλουσας προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Κριστίν Λαγκάρντ, όπου επανέλαβε ότι, οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα είναι πολύ υψηλοί, ο νέος εκπρόσωπος της Ελλάδας αναμένεται να κάνει στο σημερινό ΕWG μια πρώτη κουβέντα για για τη μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα και τη σταδιακή μείωση των φόρων για τα νοικοκυριά και επιχειρήσεις, σε συνάρτηση με τον διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί απαντώντας σε γραπτή ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρη Παπαδημούλη, δήλωσε: «Οποιαδήποτε πρόταση σχετικά με τους στόχους πρωτογενούς πλεονάσματος πρέπει να συζητηθεί από την Ευρωομάδα στο πλαίσιο της επικαιροποιημένης ανάλυσης της βιωσιμότητας του χρέους και συνολικής δέσμης διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα αποφέρουν επενδύσεις και ανάπτυξη».

Στο τραπέζι αναμένεται να πέσει και το θέμα του αφορολόγητου καθώς πρόκειται για ένα θέμα που παραμένει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων λόγω του τεράστιου κόστους που έχει για τον προϋπολογισμό.

Όπως και να έχει πάντως, το εύρος των φοροελαφρύνσεων που θα ενεργοποιηθούν το επόμενο έτος θα εξαρτηθεί από τα περιθώρια του νέου προϋπολογισμού, με την κυβέρνηση να προσβλέπει σε έναν πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο της τάξης των 1,2 – 1,3 δισ. ευρώ για το 2020. Ο χώρος αυτός, εφόσον εξασφαλιστεί, θα προέλθει από την επιστροφή των ετήσιων δόσεων από τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης από ελληνικά ομόλογα (SMPs και ANFAs), έσοδα τα οποία η κυβέρνηση συζητεί με τους θεσμούς να μετράνε στο πρωτογενές πλεόνασμα.

Παράλληλα ο Μιχάλης Αργυρού αναμένεται να εκφράσει την πρόθεση της κυβέρνησης να δρομολογήσει άμεσα την πρόωρη αποπληρωμή περίπου 2,7 δισ. ευρώ από τις δανειακές υποχρεώσεις της Ελλάδας προς το ΔΝΤ, επικεντρώνοντας τη συζήτηση στις θετικές εξελίξεις που θα διευκολύνουν τη διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας έναντι των Ευρωπαίων όπως είναι η πλήρης άρση των capital controls, η ραγδαία αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, η θεαματική βελτίωση του δείκτη οικονομικού κλίματος στη χώρα μας τον περασμένο μήνα και η περαιτέρω αύξηση των ιδιωτικών καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες τον Ιούλιο κατά 1,6 δισ. ευρώ.

Πάντως σε επίπεδο μεταμνημονιακών δεσμεύσεων, τα πρώτα δείγματα γραφής έχουν δοθεί με γρήγορες πρωτοβουλίες, όπως οι άμεσες κινήσεις για το ξεμπλοκάρισμα της μεγάλης επένδυσης του Ελληνικού.