ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Στάση αναμονής και ραντεβού το πιθανότερο την Άνοιξη έδωσε ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης S&P που δεν έκανε τελικά τη μεγάλη έκπληξη και επιβεβαίωσε πληροφορίες που δημοσίευσε το Mononews πως θα έπρεπε να κρατάμε μικρό καλάθι στις 18 Οκτωβρίου.
Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις δύσκολα θα έχουμε κάποια αναβάθμιση και στα επόμενα δύο τελευταία προγραμματισμένα ραντεβού με τους οίκους, με τη Fitch στις 22 Νοεμβρίου και με τη Scope στις 6 Δεκεμβρίου με τα σπουδαία για την περαιτέρω αναβάθμιση της χώρας να αναμένονται, εκτός κάποιας θετικής έκπληξης, στο πρώτο εξάμηνο του 2025.
Αυτό αιτιολογείται από τα χρονικά περιθώρια που συνήθως διέπουν τις αναβαθμίσεις από τους οίκους, καθώς μετά από κάθε αναβάθμιση rating η επόμενη κίνηση συνήθως προκύπτει εντός 12 – 18 μηνών. Βεβαίως εάν προκύπτουν στο ενδιάμεσο κάποιες, απροσδόκητα θετικές εξελίξεις, που μπορούν να πυροδοτήσουν αναβάθμιση αυτό θα μπορούσε να συμβεί καθώς το χρονικό πλαίσιο των 12 – 18 μηνών είναι ενδεικτικό και όχι δεσμευτικό. Αντίστοιχα βέβαια κινείται η διαδικασία για τις υποβαθμίσεις.
Η Ελλάδα πλέον για τη Standard & Poor’s κρατά στις αποσκευές της για το 2025 την επενδυτική βαθμίδα ΒΒΒ- με θετική προοπτική (outlook) «βλέποντας» μια νέα αναβάθμιση στο rating, σε υψηλότερα κλιμάκια της επενδυτικής βαθμίδας πιθανόν την Άνοιξη του 2025, ίσως κοντά στο χρονικό σημείο που θα πιστοποιείται η δημοσιονομική επίδοση του 2024, δηλαδή τον Απρίλιο.
Ο οίκος είχε δώσει στην Ελλάδα την επενδυτική βαθμίδα τον Οκτώβριο του 2023, σχεδόν 13 χρόνια μετά την απώλεια της με το ξέσπασμα της δημοσιονομικής κρίσης το 2010. Δεν δίστασε λίγους μήνες μετά, τον Απρίλιο του 2024 να δώσει και τη θετική προοπτική στέλνοντας ένα ισχυρό μήνυμα στην αγορά, που πλέον “βλέπει” πέρα από την επενδυτική βαθμίδα και αναζητά guidance για την ταχύτητα με την οποία η χώρα θα επιστρέψει στα, υψηλά, επίπεδα αξιολόγησης που είχε το 2010.
Αυτή η διαδικασία όπως έχει γράψει το Mononews θα απαιτήσει ακόμη αρκετό χρόνο και το μεγάλο στοίχημα είναι αυτός ο χρόνος να περιοριστεί, δηλαδή να απαιτηθούν πχ όχι δέκα αλλά οκτώ επιπλέον χρόνια…
Κομβική σημασία στη διαδρομή αυτή θα έχουν τέσσερις παράγοντες:
– H διαπίστωση πως η Ελλάδα κάνει ότι είναι δυνατόν για να διατηρήσει το χρέος σε πτωτική τροχιά, να περιορίσει το λόγο χρέους προς ΑΕΠ αλλά και το χρέος σε απόλυτα νούμερα.
Πρόκειται μεν για ένα μέγεθος που είναι ελεγχόμενο καθώς έχει γίνει η καλύτερη δυνατή διευθέτηση για την εξυπηρέτηση του μακροπρόθεσμα, δεν παύει όμως να αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που πρέπει να διαχειρίζεται η χώρα τις επόμενες δεκαετίες.
Σύμφωνα με τις τρέχουσες προβλέψεις ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ αναμένεται στο 133% το 2028 με στόχο τότε η χώρα να μην είναι εκείνη με το μεγαλύτερο χρέος στην ευρωζώνη.
Σημαντικό αναμένεται να είναι το σήμα που θα δοθεί το Δεκέμβριο για το ξεκλείδωμα του σκληρού πυρήνα του «μαξιλαριού ασφαλείας» για την πρόωρη αποπληρωμή 8 δισ. ευρώ.
– Η δυνατότητα η χώρα να διατηρήσει υπεραπόδοση στην ανάπτυξη η οποία τρέχει με σαφώς υψηλότερους ρυθμούς σε σχέση με τους εταίρους δεν παύει όμως να στηρίζεται σε σημαντικό βαθμό σε παραμέτρους όπως η κατανάλωση και ο τουρισμός με διαρκές ζητούμενο την αύξηση των επενδύσεων και τη στροφή σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο.
– Η συνέχιση μεταρρυθμίσεων που θα βελτιώσουν ουσιωδώς τη χώρα ως έναν φιλικό προς τις επενδύσεις προορισμό ενώ θα θωρακίσουν τα φορολογικά έσοδα περιορίζοντας τη δυνατότητα φοροδιαφυγής.
– Η δυνατότητα συνέχισης της πολιτικής σταθερότητας στη χώρα καθώς σε μια τριετία η χώρα θα πρέπει να προσφύγει σε εκλογές μετά από 8 χρόνια διακυβέρνησης από τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Οι εκλογές θα βρουν τη χώρα σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι για την οικονομία καθώς θα τελειώνει σιγά – σιγά η δεξαμενή του ΤΑΑ και η όποια πολιτική ηγεσία θα κληθεί να σταθεροποιήσει την οικονομία σε ένα περιβάλλον χαμηλότερων εισροών δωρεάν ρευστότητας προκειμένου να διατηρηθεί η ανάπτυξη σε επίπεδα που να μπορούν να υποστηρίξουν τη συνεχιζόμενη βελτίωση των δημοσιονομικών.
Αυτό θα είναι ένα ισχυρό διακύβευμα καθώς η χώρα θα έχει ήδη περάσει τότε πάνω από 15 χρόνια σκληρής προσαρμογής, στα οποία απαιτήθηκαν και θα απαιτηθούν θυσίες από όλους προκειμένου να κτιστούν τα θηριώδη πλεονάσματα που στηρίζουν τη βελτίωση του χρέους.
Αυτό το πλαίσιο, η ύπαρξη δηλαδή μιας κυβέρνησης ικανής αλλά και σταθερής, είναι ένας δείκτης που όπως εκτιμούν αναλυτές θα αρχίσει να μετράει ολοένα περισσότερο καθώς θα πλησιάζουμε στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση με τις εξελίξεις στην αντιπολίτευση αλλά και στο εσωτερικό της ΝΔ να παρακολουθούνται ολοένα και πιο στενά…
Υπάρχουν άμυνες της οικονομίας σε ενδεχόμενη νέα διεθνή κρίση;
Σιωπή από την S&P, διατήρησε το BBB- της Ελλάδας με θετικό outlook