• Οικονομία

    Ρελάνς Θεοδωρικάκου για την ακρίβεια στο ράφι: Επενδύσεις στη βιομηχανία και καινοτομία

    Ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος μιλάει κατά τη διάρκεια παρουσίασης προγράμματος του υπουργείου Ανάπτυξης με τίτλο : «Παραγωγικός μετασχηματισμός ενίσχυση επενδύσεων και βιομηχανίας για ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας σε όλη την Ελλάδα», στην Εθνική Πινακοθήκη, Αθήνα, Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2024. ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΙΤΣΑΡΑΣ

    Ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος


    Με φόντο την ακρίβεια που επιμένει στα τρόφιμα παρά τη σημαντική αποκλιμάκωση του πληθωρισμού η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης επιδιώκει μια πολυδιάστατη προσέγγιση με έμφαση στις επενδύσεις.

    Ένα πολύπλοκο εγχείρημα που απαιτεί τον συντονισμό τόσο σε κυβερνητικό επίπεδο όσο και σε επιχειρηματικό ώστε το «φρέσκο χρήμα» που θα πέσει στην αγορά να μετουσιωθεί σε επενδύσεις που θα οδηγήσουν σε αύξηση των εισοδημάτων.

    Οι παραγωγικές επενδύσεις είναι προϋπόθεση για την άνοδο του βιοτικού επιπέδου όλων των Ελλήνων επαναλαμβάνει συχνά ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος, στρατηγική στην οποία εστίασε από την αρχή της ανάληψης των καθηκόντων του το καλοκαίρι. Ανοίγοντας τη βεντάλια των μέτρων πέρα από τα όρια ελέγχου της αγοράς και στοχεύοντας το νέο παραγωγικό μοντέλο να λειτουργήσει ως καταλύτης ανάπτυξης.

    Στην κατεύθυνση οι ανακοινώσεις του Τάκη Θεοδωρικάκου, για στήριξη επενδύσεων άνω των 3 δισεκ. ευρώ στην επόμενη τριετία, που έγιναν πρόσφατα παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και σύσσωμης της επιχειρηματικής κοινότητας της χώρας αλλάζουν την ατζέντα σε μια κρίσιμη περίοδο με τις γεωπολιτικές εξελίξεις να αλλάζουν άρδην το τοπίο.

    Θετική η ανταπόκριση από τη βιομηχανία

    Παράλληλα όμως με φόντο το ηχηρό καμπανάκι Ντράγκι για την ανταγωνιστικότητα δίνουν και το στίγμα της επόμενης ημέρας για την ελληνική επιχειρηματικότητα με μέτρα που θα διευκολύνουν το πεδίο για επενδύσεις. Μέτρα, που έτυχαν θετικής ανταπόκρισης από τη βιομηχανία, όταν λίγες ημέρες μετά τις ανακοινώσεις Θεοδωρικάκου, ο νέος πρόεδρος του ΣΕΒ, Σπύρος Θεοδωρόπουλος από το βήμα της γενικής συνέλευσης, υποστήριξε ότι οι εξαγγελίες του υπουργού Ανάπτυξης κινούνται στη σωστή κατεύθυνση.

    Βάζοντας επιπλέον στο «κάδρο» ένα ακόμη μέτρο για να επιτευχθεί ένα επενδυτικό άλμα που θα διαρκέσει πέραν του Ταμείου Ανάκαμψης. Συγκεκριμένα, πρότεινε τις υπεραποσβέσεις σε παραγωγικές επενδύσεις ως ένα συμπληρωματικό επενδυτικό εργαλείο, το οποίο θα λειτουργεί ανεξαρτήτως μεγέθους επιχείρησης, κλάδου και περιοχής, είτε για επέκταση – εκσυγχρονισμό υφιστάμενης δραστηριότητας, είτε για δημιουργία νέας και θα δίνει έμφαση στην κατά προτεραιότητα αξιοποίηση των ιδίων πόρων των επιχειρήσεων με φορολογικές επιβραβεύσεις αντί για επιδοτήσεις.

    Πώς θα μοιραστεί το «φρέσκο χρήμα» στην αγορά

    Ένα εργαλείο, το οποίο σύμφωνα με τον κ. Θεοδωρικάκο είναι στη σωστή κατεύθυνση και αν εν τέλει υιοθετηθεί και γίνει πράξη θα έρθει να προστεθεί στη φαρέτρα των άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων και μέτρων που θα οδηγήσουν στην ανάταξη της βιομηχανίας και στη δημιουργία του νέου παραγωγικού μοντέλου της χώρας. Το πακέτο των 3 δισεκ. ευρώ θα διοχετευτεί στην αγορά μέσω των συγκεκριμένων δράσεων, που έχουν ανακοινωθεί, όπως:

    – Χρηματοδότηση με 1 δισεκ. ευρώ στο πλαίσιο του υφιστάμενου αναπτυξιακού νόμου του 2022 και των καθεστώτων που έχουν προκηρυχθεί για επενδυτικές προτάσεις στον τουρισμό, την μεταποίηση, την αγροδιατροφή και τη γενική επιχειρηματικότητα.

    – Ενίσχυση με 170 εκατ. ευρώ από το RRF για εμβληματικές επενδύσεις

    – Προκηρύσσεται καθεστώς μεγάλων επενδύσεων 150 εκατ. ευρώ σε φοροαπαλλαγές για το καθεστώς των μεγάλων επενδύσεων άνω των 10 εκατ. ευρώ

    – Προωθείται ειδικό Καθεστώς Γενικής Επιχειρηματικότητας Παραμεθόριων περιοχών και Θεσσαλίας ύψους 150 εκατ. ευρώ για επενδύσεις που θα αναπτυχθούν στις παραμεθόριες περιοχές ύψους άνω του 1 εκατ. ευρώ.

    – Επιπλέον προβλέπονται 150 εκατ. ευρώ για προκήρυξη καθεστώτος μεταποίησης: 75 εκατ. ευρώ ενίσχυση και 75 εκατ. ευρώ φορολογική απαλλαγή.

    – Δημιουργείται σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων Ταμείο Εγγυοδοσίας 300 εκατ. ευρώ που θα οδηγήσει στη μόχλευση 1,5 δισεκ. ευρώ με καλούς όρους δανεισμού, εγγύηση του ελληνικού κράτους, χωρίς επιβάρυνση για το έλλειμμα και το χρέος.

    – Λειτουργεί από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (HDB) το Ταμείο Εγγυοδοσίας Development Law Financial Instrument Guarantee Fund (DeLFI GF) ύψους 500 εκατ. ευρώ.

    – Συνεχίζεται η στήριξη της φαρμακοβιομηχανίας με 200 εκατ. ευρώ, μέσω του λεγόμενου επενδυτικού clowback.

    – Βρίσκεται σε εξέλιξη το πρόγραμμα των 102 εκατ. ευρώ του υπουργείου Ανάπτυξης για τη ψηφιακή μετάβαση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων.

    – Επενδύσεις άνω των 300 εκατ. ευρώ σε κίνητρα για την έρευνα και την καινοτομία και ακόμη 350 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση των υποδομών των ερευνητικών και τεχνολογικών ινστιτούτων, από τα οποία τα 212 είναι από το RRF.

    Σε κάθε περίπτωση τα όπλα στη φαρέτρα του υπουργείου για την ανάταξη της βιομηχανίας εστιάζονται σε τρεις πυλώνες: Τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος με μείωση της γραφειοκρατίας και βελτίωση των υποδομών, την ανάπτυξη χρηματοδοτικών εργαλείων και κινήτρων με έμφαση στις μεγάλες επενδύσεις και τις περιφέρειες που μειονεκτούν, καθώς οι επενδύσεις σε κίνητρα για καινοτομία και έρευνα.

    Το αγκάθι της γραφειοκρατίας και οι υποδομές

    Στις ράγες μπαίνει το δεύτερο κύμα μεταρρυθμίσεων για την ανάσχεση των εμποδίων που βάζουν φρένο στην επιχειρηματική δραστηριότητα με κυρίαρχο αυτό της γραφειοκρατίας ζήτημα που θέτουν κατ’ επανάληψη όλοι οι παραγωγικοί φορείς. Στόχος με τα νέα μέτρα είναι εντός της διετίας η μείωση κατά τουλάχιστον 25% του διοικητικού γραφειοκρατικού βάρους για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις με την κατάργηση 15 χρονοβόρων γραφειοκρατικών διαδικασιών.

    Τα μέτρα αυτά ακολουθούν το πρώτο κύμα μεταρρυθμίσεων με σημαντικότερες παρεμβάσεις την ανάπτυξη ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος για την ψηφιοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης και εποπτείας – η οποία εγκαινιάζεται σε λίγες ημέρες- στο πλαίσιο μεταρρύθμισης που συντονίζει η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας.

    Στην ίδια κατεύθυνση προωθείται η ακόμη μεγαλύτερη διευκόλυνση των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται εντός βιομηχανικών πάρκων με την ίδια μεταρρυθμιστική λογική δηλαδή πρώτα οι αδειοδοτήσεις, μετά ο έλεγχος και τόσο στις οικοδομικές όσο και στις περιβαλλοντικές άδειες.

    Κρίσιμο μέγεθος αποτελούν και οι υποδομές όπου ήδη υλοποιείται ένα πρόγραμμα αναβάθμισης υποδομών σε 20 βιομηχανικά πάρκα με 90 εκατ. ευρώ, τα 45 είναι από το υπουργείο Ανάπτυξης και το πρόγραμμά του στο RRF. Επιπλέον αναπτύσσεται με 33 εκατ. ευρώ το Τεχνολογικό Πάρκο 4ης Γενιάς “ThessINTEC” στη Θεσσαλονίκη και με 13,2 εκατ. ευρώ ο ΔΕΔΔΗΕ, ενώ το πρόγραμμα θα ενισχυθεί με 20 εκατ. ευρώ.

    Μέσω της Εθνικής Στρατηγικής Logistics, δημιουργούνται δύο νέα logistics centers, ένα στην Αθήνα στο Θριάσιο και ένα στη Θεσσαλονίκη στην περιοχή του πρώην στρατοπέδου Γκόνου, με σκοπό τη μετεγκατάσταση σε αυτά μεγάλου αριθμού εταιρειών μεταφοράς που θα έχει ως άμεσο αποτέλεσμα την αποσυμφόρηση κεντρικών οδικών αρτηριών και τη βελτίωση της κίνησης στις δύο πόλεις. Είναι σε εξέλιξη οι σχετικές διαγωνιστικές διαδικασίες από το ΤΑΙΠΕΔ προϋπολογισμού 150 και 300 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Παράλληλα, εξετάζονται άλλες περιοχές σε όλη την Ελλάδα όπως οι χώροι των λιμανιών σε Αλεξανδρούπολη, Βόλο, Πάτρα, Κόρινθο, Ηγουμενίτσα αλλά και οι Σέρρες.

    Διαβάστε επίσης:

    Πληθωρισμός και ακρίβεια: το μπέρδεμα και οι υποσχέσεις

    Κωστής Χατζηδάκης: Τα αυξημένα έσοδα από μείωση φοροδιαφυγής οδηγούν στην «περαιτέρω μείωση φόρων» – Το υπουργικό σχέδιο

    Συνέδριο Prodexpo: Αύξηση της αξίας των ακινήτων κατά 90% από το 2017 – Ιστορικό χαμηλό ιδιοκατοίκησης στο 70%



    ΣΧΟΛΙΑ