Τις σημερινές ανακοινώσεις του οικονομικού επιτελείου αναμένουν εκπρόσωποι του ξενοδοχειακού κλάδου και της αγοράς βραχυχρόνιων μισθώσεων, προκειμένου να αποσαφηνιστούν οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού από τη ΔΕΘ περί επιβολής ΦΠΑ σε μισθώσεις τύπου Airbnb.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για τη βραχυχρόνια μίσθωση ως ένα ανταγωνιστικό προϊόν το οποίο στηρίζει την ελληνική οικονομία και το εισόδημα των ιδιοκτητών ακινήτων, αλλά έχει εκτοξεύσει τα ενοίκια και έχει στρεβλώσει και τον ανταγωνισμό, ειδικά στον τουρισμό, ανακοινώνοντας πως από τον Ιανουάριο τα εισοδήματα από βραχυχρόνιες μισθώσεις, από τρία και πλέον ακίνητα, θα υπόκεινται σε ΦΠΑ και σε τέλη που ισχύουν για ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια. Θυμίζουμε ότι ο Χάρης Θεοχάρης είχε εκτιμήσει φορολογικά έσοδα 600 εκατομμυρίων το 2022.

1

Μερική… ικανοποίηση επικρατεί ανάμεσα στα μέλη του ΣΕΤΕ, με κύκλους κοντά στο σύνδεσμο να αναφέρουν πως το μέτρο που εξαγγέλθηκε είναι στη σωστή κατεύθυνση, όπως κάθε μέτρο που αναγνωρίζει το ρόλο της βραχυχρόνιας μίσθωσης, ωστόσο οι άνθρωποι του τουρισμού αναμένουν να αποσαφηνιστεί το πλαίσιο.

Τονίζουν επίσης πως κρίνεται αναγκαίος ο ανοιχτός διάλογος με την πολιτεία, καθώς ακόμα δεν έχει δοθεί ένα συγκεκριμένο πλαίσιο σε διαβούλευση, ώστε να διεξαχθεί συζήτηση με όλους τους φορείς. Σημαντικό πάντως θεωρείται ότι η βραχυχρόνια μίσθωση αναγνωρίζεται ως συμπλήρωμα τουριστικού προϊόντος, ακόμη και για λόγους «ισότητας» και δικαιοσύνης με την υπόλοιπη αγορά.

Πάντως, το μέτρο που αναμένεται να εφαρμοστεί, θα καλύπτει κατά το ήμισυ το αίτημα του ΣΕΤΕ, το οποίο διατύπωσε εν μέσω σειράς προτάσεων που έστειλε στους υπουργούς Επικρατείας, Ανάπτυξης, Τουρισμού και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Συγκεκριμένα, ο ΣΕΤΕ είχε προτείνει η απαλλαγή από ΦΠΑ του εισπραττόμενου μισθώματος να περιορίζεται μόνο στην περίπτωση που ο δικαιούχος του εισοδήματος είναι φυσικό πρόσωπο, έχει καταχωρίσει στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ μέχρι δύο ακίνητα στον ΑΦΜ του (εκ των οποίων το ένα από τα δύο ακίνητα να έχει δηλωθεί ως ακίνητο στο οποίο ιδιοκατοικεί) και το συνολικό ετήσιο εισόδημα του από τη βραχυχρόνια μίσθωση δεν υπερβαίνει τις δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ. Σε περίπτωση που δικαιούχος του εισοδήματος είναι νομικό πρόσωπο, τότε στο εισπραττόμενο μίσθωμα είχε προταθεί να επιβάλλεται ΦΠΑ.

Σχετικό υπόμνημα είχε καταθέσει και ο Stama Greece, ο Σύνδεσμος Εταιρειών Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων.

«Ας επικεντρωθούμε στα θετικά: η βραχυχρόνια μίσθωση αναγνωρίζεται ως τουριστικό προϊόν της χώρας και σταματά η συζήτηση για επιβολή περιορισμών είτε σε ημέρες είτε σε αριθμό ακινήτων τα οποία αναρτώνται σε πλατφόρμες, αυτό είναι πολύ σημαντικό.

Όσον αφορά στο θέμα του ΦΠΑ, είμαστε πρόθυμοι να συζητήσουμε οποιαδήποτε λεπτομέρεια επί της εφαρμογής του με δεδομένο ότι υπάρχει μόνο η ανακοίνωση της επιβολής, αλλά θα πρέπει να συζητηθεί το ποσοστό καθώς και το πού θα επιβληθεί», λέει στο mononews ο πρόεδρος του Stama, Νάσος Γαβαλάς, καταλήγοντας πως ο Stama είναι ο μόνος αρμόδιος φορέας με τον οποίο θα πρέπει να συζητηθεί η επιβολή ΦΠΑ.

Σήμερα η εξειδίκευση του μέτρου

Στις 11.30 ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης και οι υφυπουργοί Θάνος Πετραλιάς και Χάρης Θεοχάρης θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου για την εξειδίκευση των μέτρων που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε διατεθειμμένος να τεθεί στο τραπέζι η λήψη σκληρότερων μέτρων, σε συνεννόηση με την τοπική αυτοδιοίκηση.

«Η εξαγγελθείσα από την κυβέρνηση ρύθμιση για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις είναι ένα πρώτο θετικό βήμα, το οποίο υιοθετεί την πάγια θέση του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδας για το διαχωρισμό των απλών πολιτών που διαμοιράζουν το ακίνητό τους για να ενισχύσουν το προσωπικό εισόδημά τους, από όλους αυτούς που επί τόσα χρόνια, ασύδοτα και χωρίς κανόνες, ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα», σημείωσε σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου, Αλέξανδρος Βασιλικός.

«Τα αποτελέσματα της ρύθμισης αυτής στον ανταγωνισμό αλλά και στα κοινωνικά προβλήματα που δημιουργεί η ανεξέλεγκτη δραστηριότητα των βραχυχρόνιων μισθώσεων απομένει να εκτιμηθούν στο αμέσως επόμενο διάστημα, όπως άλλωστε και οι επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος από την ανακοίνωση της αύξησης του τέλους διαμονής στα ξενοδοχεία. Στην κατεύθυνση αυτή, το ΞΕΕ με τη ιδιότητα του θεσμικού συμβούλου της Πολιτείας, θα παρακολουθεί και θα αξιολογεί τις εξελίξεις στην αγορά της φιλοξενίας, παραμένοντας σε διαρκή διάλογο με την κυβέρνηση», κατέληξε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου».

Σε τοποθέτησή του στο twitter ο πρώην πρόεδρος του ΣΕΤΕ και επικεφαλής της Electra Hotels & Resorts, Γιάννης Ρέτσος χαρακτήρισε «πολύ θετικές οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού για ρυθμίσεις στη βραχυχρόνια μίσθωση, προς την κατεύθυνση εξασφάλισης level playing field για τον κλάδο της διαμονής.

Οι προτάσεις του ΣΕΤΕ υιοθετούνται. Η βραχυχρόνια μίσθωση αποτελεί κομμάτι του τουριστικού μας προϊόντος και με σωστή ρύθμιση θα ανταγωνίζεται με κανόνες τα καταλύματα, ενώ από την άλλη θα αμβλυνθούν οι κοινωνικές της επιπτώσεις».

Από την πλευρά τους, οι ιδιοκτήτες ακινήτων θεωρούν ότι το όριο των τριών ακινήτων που τίθεται προκειμένου να ενταχθεί η δραστηριότητα υποχρεωτικά στον ΦΠΑ είναι πολύ μικρό και ασφυκτικό, και θα οδηγήσει σε έξοδο χιλιάδων μικροϊδιοκτητών από την αγορά και απώλεια εσόδων για τους ίδιους και το Δημόσιο, εξαιτίας των λειτουργικών εξόδων που συνεπάγεται ή ακόμα χειρότερα στην παραοικονομία η οποία αποτελεί την μεγαλύτερη στρέβλωση του ανταγωνισμού.

Στην ίδια ανακοίνωση, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων τονίζει πως «αν η Πολιτεία θέλει να αντιμετωπίσει το στεγαστικό πρόβλημα θα πρέπει να μεριμνήσει πως θα εκσυγχρονιστούν τα εκατοντάδες χιλιάδες κλειστά ακίνητα και όχι τα ακίνητα που άνοιξαν και εκσυγχρονίστηκαν για να διατεθούν στη βραχυχρόνια μίσθωση».

Διαβάστε επίσης

Airbnb: Στις ακριβότερες χώρες η Ελλάδα – Φωτιά οι τιμές όλο το χρόνο

Ο νικητής στη μάχη Airbnb – ξενοδοχείων

Joe Gebbia: Ο συνιδρυτής της Airbnb έχει πουλήσει φέτος μερίδιο αξίας άνω του 1 δισ. δολ.