ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Έτοιμη να ανακοινώσει τη σταδιακή χαλάρωση του lockdown εμφανίζεται η κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι η ημερήσια πορεία των κρουσμάτων σπάει κάθε αρνητικό ρεκόρ.
Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε, το γεγονός ότι τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρείται προβληματισμός στο οικονομικό επιτελείο από τις συνεχείς παρατάσεις του lockdown και την επιβολή ακόμα αυστηρότερων περιοριστικών μέτρων, την ώρα που σχεδιαζόταν το σταδιακό άνοιγμα της αγοράς.
Κάθε μήνας lockdown κοστίζει 3 δις ευρώ, επιβαρύνει το πρωτογενές έλλειμμα κατά 0,7% του ΑΕΠ, ενώ οδηγεί σε επιπλέον μείωση του ρυθμού ανάπτυξης κατά 0,8%, όπως είχε αναφέρει πρόσφατα ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.
Υπενθυμίζεται πως πριν από σχεδόν δυο εβδομάδες η κυβέρνηση είχε παραδεχθεί την αποτυχία των περιοριστικών μέτρων και ανακοίνωνε τη λήψη «έξυπνων μέτρων» παρατείνοντας το κλείσιμο των επιχειρήσεων. Αυτή η παραδοχή φέρεται να είχε προκαλέσει εκνευρισμό στο Υπουργείο Οικονομικών, καθώς από το Νοέμβριο έως και σήμερα καλείται να διαχειριστεί τα (δανεικά) ταμειακά διαθέσιμα, να ενισχύει με επιπλέον μέτρα τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους και ταυτόχρονα να σχεδιάσει την επόμενη ημέρα της εξόδου από την υγειονομική κρίση πριν καταλήξει να μετατραπεί και σε οικονομική.
«Τα διαθέσιμα δεν είναι ατελείωτα», είχε τονίσει χαρακτηριστικά πριν λίγες ημέρες ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, τονίζοντας παράλληλα πως μέλημα της κυβέρνησης είναι «να μη μας ξεφύγει το χρέος, έτσι ώστε την επόμενη μέρα να έχουμε δημοσιονομική σταθερότητα, για την ανάκαμψη που έρχεται».
Μπορεί το ελληνικό δημόσιο να δανείστηκε από τις αγορές 2,5 δις ευρώ με την έκδοση του 30ετούς ομολόγου, ωστόσο αυτά τα χρήματα επαρκούν για ένα lockdown διάρκειας τριών εβδομάδων.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, πως το οικονομικό επιτελείο επαναλαμβάνει συνεχώς το κόστος της καθολικής εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων, που στοιχίζει 750 εκατ. ευρώ για κάθε 7 ημέρες γενικής καραντίνας, ενώ για ευνόητους λόγους επισημαίνει και τον «λογαριασμό» του κλειστού λιανεμπορίου που εκτιμάται περί τα 250 εκατ. ευρώ ανα εβδομάδα.
Δεν είναι τυχαία άλλωστε, η αναφορά ανώτατου στελέχους του Υπουργείου Οικονομικών, ο οποίος τόνισε προ ημερών πως στον σχεδιασμό του οικονομικού επιτελείου κατά την έναρξη της χρονιάς, υπήρχε το κλείσιμο της εστίασης και για το μήνα Μάρτιο, ωστόσο δεν είχε υπολογιστεί το «λουκέτο» στο λιανεμπόριο για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, χωρίς καν τη λειτουργία του κλάδου με τη μέθοδο του «click away».
Αυτός άλλωστε είναι ο λόγος που η κυβέρνηση είχε διαρρεύσει από την αρχή της εβδομάδας έναν «οδικό χάρτη» σταδιακού ανοίγματος της αγοράς, πρώτα με τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής, έπειτα με το λιανεμπόριο (την τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου) και τέλος την εστίαση (στα μέσα Απριλίου). Ωστόσο, η εκτόξευση των κρουσμάτων σε ημερήσια βάση ανάγκασε την κυβέρνηση να «παγώσει» τις ανακοινώσεις, ενώ αναβλήθηκε για ευνόητους λόγους και η έκτακτη συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων το πρωί της περασμένης Τετάρτης.
Υπό το ασφυκτικό «pressing» στην οικονομία και παρά τα 3.000 κρούσματα και τους 645 διασωλημένους, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να προχωρήσει σε ανακοινώσεις για σταδιακή χαλάρωση του lockdown, ενώ δεν αποκλείεται (για ψυχολογικούς λόγους) να δώσει ένα πρώτο στίγμα για το άνοιγμα της αγοράς.
Lockdown: «Αναγκαίο κακό» η χαλάρωση των μέτρων – Σήμερα οι κρίσιμες αποφάσεις
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ελβετικό φραγκο: Τι ζητούν οι δανειολήπτες, ποια λύση προκρίνει το υπουργείο Οικονομικών
- H Aston Martin αποκαλύπτει το Vantage Roadster των 655 HP
- Η νέα ηθική των ΗΠΑ αποτελεί παγκόσμιο κίνδυνο
- Η λάμψη της Alter Ego, τα 19 ευρώ της ΓΕΚ, οι ξένοι της Intrakat, τα 3 πρόσωπα του Υπερταμείου, η συνέντευξη του Πιέρ στο My Story, το party του Καπράλου και ένα hot quiz με την τέως ευρωβουλευτή