Τις τελευταίες “πινελιές” στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή την ερχόμενη Δευτέρα 3 Οκτωβρίου. Ωστόσο, το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να αντιμετωπίσει μία σειρά από” νάρκες”, που δεν επιτρέπουν να αποτυπωθούν ασφαλείς προβλέψεις για σημαντικά μεγέθη του προϋπολογισμού.

Πρωτογενές πλεόνασμα 1% δεν… βγάζει δημοσιονομικό χώρο

Μία διαφορετική παράμετρο στον τρόπο που θα εκτελεστεί ο προϋπολογισμός έδωσε ο επικεφαλής του ESM στην Ελλάδα Πάολο Φιορέττι, ο οποίος συνέστησε χθες από το συνέδριο του Economist στην ελληνική κυβέρνηση “να διασφαλίσει ακόμη μεγαλύτερο δημοσιονομικό χώρο φέτος, ώστε να είναι σε θέση να λάβει τυχόν πρόσθετα μέτρα στήριξης το 2023”.

1

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο στόχος που έχει θέσει το οικονομικό επιτελείο για επιστροφή σε πρωτογενές πλεόνασμα 1% του ΑΕΠ το 2023, είναι ένα σημαντικό επίτευγμα εν μέσω μιας ταραγμένης παγκόσμιας οικονομίας και με φόντο την τεράστια ενεργειακή κρίση που τροφοδοτεί τον πληθωρισμό, ωστόσο εκτίμησε πως δεν αρκεί για έξτρα παροχές προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά το 2023.

Με δεδομένο ότι οι πληθωριστικές πιέσεις θα συνεχιστούν με σημαντική ένταση και το επόμενο έτος, το οικονομικό επιτελείο, σύμφωνα με τον επικεφαλής του ESM, θα πρέπει να κρατηθεί δημοσιονομικός χώρος για να δοθούν του χρόνου επιπλέον μέτρα στήριξης όπου απαιτηθεί.

Διαφορά στο ΑΕΠ… 7,5 – 9,5 δις!

Σημαντική πηγή αβεβαιότητας στο “χτίσιμο” του νέου προϋπολογισμού αποτελεί η τιμή του φυσικού αερίου, η οποία έχει παρουσιάσει μεγάλες αυξομειώσεις τις τελευταίες εβδομάδες.

Όπως ανέφερε στο Economist ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης πριν από μερικές εβδομάδες η τιμή του φυσικού αερίου στο TTF ήταν 370 ευρώ τη μεγαβατώρα και πλέον έχει μειωθεί στα 170 ευρώ ή μεγαβατώρα.

Το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να υπολογίσει σημαντικά δεδομένα του νέου προϋπολογισμού με βάση την τιμή του φυσικού αερίου, ωστόσο όπως ανέφερε ο κ. Σκυλακάκης πρόκειται για μια διαφορά κοντά στο 4% – 5%, δηλαδή 7,5 δις έως 9,5 δις ευρώ.

Ανάπτυξη πάνω από κάθε προηγούμενη πρόβλεψη

Παρά τη δυσμενή οικονομική συγκυρία λόγω της ενεργειακής κρίσης, αλλά και τις αλλεπάλληλες αυξήσεις επιτοκίων από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη προκειμένου να μειωθεί ο πληθωρισμός και πάρα τους φόβους ακόμα και για ύφεση σε μεγάλες οικονομίες της Ευρώπης, η Ελλάδα φαίνεται πως φέτος θα πετύχει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Πλέον, ο στόχος για το 2022 έχει τεθεί στο 5,3%, ενώ η προηγούμενη εκτίμηση έκανε λόγο για ρυθμούς μεγέθυνσης της οικονομίας κατά 3,1%. Υπενθυμίζεται ότι στην Εισηγητική έκθεση προϋπολογισμού το 2022 που κατατέθηκε στη Βουλή τέλος του περασμένου έτους η ανάπτυξη για την τρέχουσα χρόνια υπολογιζόταν στο 4,5%.

Μάλιστα, μόλις χθες ο κεντρικός τραπεζίτης της χώρας ανέβασε την εκτίμηση για ανάπτυξη φέτος πάνω και από το 6%.

Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για εξέλιξη η οποία θα δώσει πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο στην ελληνική οικονομία. Αξίζει να σημειωθεί όμως ότι τα τελικά στοιχεία για την ανάπτυξη του 2022 θα δημοσιευθούν από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat) την προτελευταία εβδομάδα του Απριλίου ανάμεσα στις 22 και 26 Απριλίου, δηλαδή ελάχιστες εβδομάδες πριν η χώρα προσφύγει σε εκλογές.

“Θα έχουμε εκλογές την άνοιξη ή στις αρχές του καλοκαιριού του 2023” είπε προ ημερών ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο πρακτορείο Bloomberg…

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, πως τα τελευταία χρόνια ανακοινώνεται ένα πακέτο στήριξης της οικονομίας αμέσως μετά την επικύρωση των στοιχείων του ΑΕΠ από τη Eurostat, καθώς εφόσον το τελικό ποσοστό κινείται πάνω από τους αρχικούς στόχους, δημιουργείται δημοσιονομικός χώρος για παρεμβάσεις προς την κοινωνία.

Διαβάστε επίσης

ΕΝΦΙΑ και ΦΠΑ εκτόξευσαν τα φορολογικά έσοδα – Τα στοιχεία του προϋπολογισμού στο οκτάμηνο