Ήταν μόλις τον περασμένο Ιούνιο που η Anne-Laure Kiechel συνόδευε τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, στις περιοδείες του στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Ήταν, άλλωστε, σύμβουλος της ελληνικής κυβέρνησης μετά την κολοσσιαία αναδιάρθρωση χρέους στην οποία είχε προχωρήσει η Ελλάδα. Κι όμως, έξι μήνες αργότερα, η 43χρονη «σιδηρά κυρία» της Rothschild, μία από τις ελάχιστες γυναίκες managers που ασχολούνται με τον συγκεκριμένο τομέα, αποφάσισε να αποχωρήσει από την Rothschild & Co, για να δημιουργήσει τη δική της ανεξάρτητη εταιρεία συμβούλων. Η ειρωνεία του πράγματος; Όπως επισημαίνει η δημοσιογράφος Isabelle Couet στη γαλλική Les Echos, η αποχώρησή τη συνέπεσε με την πρώτη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές μετά το τέλος των Μνημονίων.

Η μεγαλωμένη στους κόλπους της Lehman Brothers, Anne-Laure Kiechel, δημιούργησε τη δική της… φίρμα, λόγω των «στρατηγικών αποκλίσεων» που τη χώριζαν από τους άλλους managers, όπως αποκάλυψε η ίδια στο περιοδικό «Challenges».

«Η Rothschild & Co εξειδικεύεται στην παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών για δημοσιονομικά θέματα, εξειδικεύεται δηλαδή σε θέματα χρέους. Η Anne-Laure Kiechel αποφάσισε να διευρύνει τις δραστηριότητές της για να ασχοληθεί επίσης με θέματα οικονομικής πολιτικής», εξηγεί εκπρόσωπος Τύπου της τράπεζας. Κάποιους φακέλους, ωστόσο, θα τους διαχειρίζεται από κοινού με άλλους, όπως λέγεται.

«Αυτό που έχω στο μυαλό μου είναι να προτείνω στις κυβερνήσεις σφαιρικές λύσεις, λύσεις που αγγίζουν τόσο το χρέος, όσο και τον προϋπολογισμό, κλαδικές μεταρρυθμίσεις κλπ.. Για να γίνει αυτό, πρέπει να μπορώ να συνεργάζομαι με συμβούλους πολύ εστιασμένους, με ανθρώπους που έχουν αποδείξει την αξία τους ολοκληρώνοντας μια μεταρρύθμιση σε μια συγκεκριμένη χώρα, για παράδειγμα», λέει η ιδρύτρια της Global Sovereign Advisory (GSA).

Μια ανεξάρτητη δομή θα της εξασφαλίσει επίσης μεγαλύτερη ευελιξία κινήσεων και θα της δώσει τη δυνατότητα να διεισδύσει και σε τομείς όπου, μέχρι τώρα, η Rothschild μπορεί να μην είχε παρουσία για λόγους «συμμόρφωσης» ή κουλτούρας.

Η ιδιαίτερη δραστηριότητα στην Αθήνα, αλλά και στο Παρίσι, για λογαριασμό της ελληνικής κυβέρνησης

Η Γαλλίδα manager Anne-Laure Kiechel ήταν εκείνη που φέρεται να οργάνωσε, τον Νοέμβριο του 2017, τη βράβευση του Αλέξη Τσίπρα από το αμφιλεγόμενο περιοδικό «Politique Internationale» και από τον Δικηγορικό Σύλλογο του Παρισιού. 

Τότε ο κ. Τσίπρας είχε παραλάβει το (sic) Βραβείο Πολιτικού Σθένους (Prix du Courage politique) από την επιθεώρηση Politique Internationale.

Επίσης την ίδια ημέρα, ο δικηγορικός Σύλλογος Παρισίων (Barreau de Paris) τον είχε τιμήσει με το Βραβείο Δέσμευσης στο Ευρωπαϊκό Ιδεώδες (Prix d’engagement européen)!

Η κυρία Anne-Laure Kiechel ήταν για πολύ καιρό πίσω απ’ όλες τις δηλώσεις του κ. Τσίπρα για το χρέος. Ακόμη και τις στιγμές που ο κ. Τσίπρας συνομιλούσε με την Christine Lagarde του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Άλλωστε, αυτός είναι ο ρόλος της Rothschild. Η δουλειά της. Και οι αμοιβές των στελεχών της είναι επίσης ιδιαίτερα μεγάλες.

Η Anne-Laure Kiechel είναι μία πολύ δραστήρια γυναίκα. Κατά τη διάρκεια ενός δείπνου που οργάνωσε σπίτι της έφερε σε επαφή τον Έλληνα πρωθυπουργό με executives των γαλλικών media – όχι από τους κορυφαίους πάντως. Σαφώς μεγαλύτερο ενδιαφέρον -και αντίστοιχο των καλοπληρωμένων υπηρεσιών της- ήταν ένα γεύμα, εκεί όπου η «κόουτς» του Αλέξη Τσίπρα τον έφερε σε επαφή με εκπροσώπους γαλλικών επιχειρηματικών κολοσσών.

Ανάμεσά τους, εκτός από τον Jean Paul Agon της L’ Oreal, ήταν επίσης εκπρόσωπος του κατασκευαστικού κολοσσού Vinci. Παρών ήταν και ο Jean-Louis Chaussade, διευθύνων σύμβουλος της πασίγνωστης Suez, που ειδικεύεται σε θέματα περιβάλλοντος και διαχείρισης απορριμάτων και έχει ως θυγατρικές την Chobani των γιαουρτιών και γενικότερα των γαλακτοκομικών.

Επίσης παραβρέθηκαν εκπρόσωποι ενός διεθνούς fund που ονομάζεται Meridian, που κατασκευάζει μεγάλα οικιστικά συγκροτήματα για συνταξιούχους, κ.ά.

Πάντως, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, τα τραπέζια αυτά, που οργάνωσε η Anne-Laure Kiechel, δεν είχαν συγκεκριμένη ατζέντα. 

Ήταν περισσότερο διερευνητικές συναντήσεις γνωριμίας, όπου οι συζητήσεις ήταν περί ανέμων και υδάτων. Εξάλλου, ο Αλέξης Τσίπρας δεν ήταν τότε (και προφανώς δεν είναι ούτε τώρα) έμπειρος σε τέτοιου είδους συναντήσεις κορυφής.

Η μεταγραφή στο αντίπαλον δέος της Lazard

Πριν από την Anne-Laure Kiechel, όμως, από τη Rothschild είχε αποχωρήσει ένα ακόμη υψηλόβαθμο στέλεχος: ο προερχόμενος από τον οίκο αξιολόγησης Moody’s, Pierre Cailleteau, ο οποίος έπιασε δουλειά στην αριθμό 23bis της avenue de Messine, όπου εδρεύει η Rothschild, το 2015.

Μόλις δύο χρόνια μετά τη μεταγραφή στη Rothschild, η οποία είχε το δικό της -ενδιαφέρον για τα ελληνικά δεδομένα- παρασκήνιο, ο ειδικός σε θέματα πιστοληπτικής διαβάθμισης πήρε ξανά μεταγραφή, αυτήν τη φορά για το μεγάλο ανταγωνιστή της Rothschild, τη Lazard, επίσης καταξιωμένη σε θέματα διαχείρισης δημόσιου χρέους. Υπενθυμίζεται ότι η Lazard ήταν, άλλωστε, εκείνη που έφερε εις πέρας τη γιγαντιαία αναδιάρθρωση του ελληνικού δημόσιου χρέους, του περίφημου PSI, το 2012.

Ποιος είναι ο Pierre Cailleteau

Ο  Pierre Cailleteau δεν είναι, ούτε αυτός, καθόλου άγνωστος στα ελληνικά πράγματα. Κι αυτό γιατί το όνομά του συνδέθηκε με την υποβάθμιση της Ελλάδας τον Ιούνιο του 2010 από τη Moody’s, στη βαθμίδα «Ba1», από την «A3» όπου βρισκόταν μέχρι τότε. Θα ακολουθούσαν, φυσικά, στη συνέχεια και άλλες πολλές υποβαθμίσεις, μέχρι η Ελλάδα να επανέλθει στο «B3» σήμερα, απέχοντας ακόμη από το «Α3» εκείνης της εποχής, αλλά στις οθόνες των αναλυτών, τότε, το σχόλιο που κυκλοφορούσε περισσότερο ήταν ότι η απόφαση του οίκου οφειλόταν κυρίως σε μία… απόλυση και όχι μόνο στην κατάσταση της ελληνικής οικονομίας. Ο άνθρωπος που είχε «απολυθεί» ή, για να είμαστε ακριβέστεροι, είχε «παραιτηθεί» ήταν ακριβώς ο υπεύθυνος, μέχρι τα μέσα Μαΐου, για τις βαθμολογίες των κρατών. Ήταν, δηλαδή, ο κ. Pierre Cailleteau, γενικός διευθυντής της Moody’s για την αξιολόγηση χωρών, με έδρα το Λονδίνο.

Στο παρασκήνιο, οι άνθρωποι της αγοράς ανέφεραν τότε ότι ο κ. Cailleteau είχε δεχτεί πιέσεις για να αναθεωρήσει προς τα κάτω τις υψηλές βαθμολογίες των κρατών που αντιμετώπιζαν προβλήματα, έτσι ώστε οι αξιολογήσεις της Moody’s να συμβαδίζουν με αυτές των άλλων δύο οίκων (Standard & Poor’s και Fitch).

Σημειωτέον ότι όσο η Moody’s μάς έδινε «βαθμολογία» «Α3», τα ελληνικά ομόλογα γίνονταν δεκτά από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα χωρίς να μειώνεται η αξία τους.

Από ό,τι φάνηκε, ο πρώην γενικός διευθυντής της Moody’s δεν λειτούργησε με αυτόν τον τρόπο και οι «κακές γλώσσες» λένε ότι το πλήρωσε με την «παραίτησή» του.

Θα ανανεωθεί η «σύμβαση» της Rothschild;

Να επιστρέψουμε στα επίκαιρα, όμως, αφού η Rothschild & Co φέρεται να ευελπιστεί ότι θα ανανεωθεί η σύμβασή της με την ελληνική κυβέρνηση, με το «πηδάλιο» του αρμόδιου για την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών σε κυβερνήσεις να έχει περάσει πλέον στα χέρια του Stéphane Charbit και της οκταμελούς ομάδας του.

Μέχρι πριν λίγες ημέρες, ωστόσο, παρέμενε άγνωστο εάν οι δυο πλευρές θα συνέχιζαν τη συνεργασία τους, καθώς λεγόταν ότι υπήρξαν κάποιες προστριβές μεταξύ τους.

Η υφιστάμενη επί σχεδόν τρία χρόνια σύμβαση έληξε στις 31/12/18. Είναι χαρακτηριστικό, επίσης, το γεγονός ότι η Rothschild αφαιρέθηκε από τη λίστα αποδεκτών αλληλογραφίας του ΟΔΔΗΧ από την αρχή του 2019, ενώ ουσιαστικά δεν έλαβε μέρος στον κυβερνητικό σχεδιασμό για την έξοδο στις αγορές το 2019.

Η αποχώρηση της υπεύθυνης για το project της Ελλάδας, Anne-Laure Kiechelήρθε, σημειωτέον, μετά τη μη ανανέωση της σύμβασης.

Πηγές ανέφεραν, ωστόσο, στα τέλη του περασμένου μήνα ότι η νέα σύμβαση θα υπογραφόταν εντός των επόμενων ημερών, καθώς τα όποια προβλήματα ξεπεράστηκαν…