ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Χθες η Κριστίν Λαγκάρντ βγήκε στην επίθεση και ανακοίνωσε αύξηση 0,75%. Όμως ο «πόλεμος» με τον πληθωρισμό αναμένεται να έχει σημαντικές απώλειες σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά που θα αντιμετωπίσουν δυσκολίες στην αποπληρωμή των δανείων τους.
Ηδη το κόστος για την εξυπηρέτηση των δανείων έχει αυξηθεί κατά 1,25% μετά την αύξηση του περασμένου Ιουλίου κατά 0,5% και τη χθεσινή του 0,75%. Αν ακολουθήσουν δύο ακόμα αυξήσεις της τάξης του 1%, οι δόσεις των δανείων θα προκαλέσουν πρόσθετη πίεση σε χιλιάδες ελληνικά νοικοκυριά στην εξυπηρετηση των υποχρεωσεων τους.
Για παράδειγμα ένα στεγαστικό δάνειο 100.000 ευρώ διάρκειας 15 ετών με επιτόκιο 3% είχε μηνιαία δόση 690 ευρώ. Μετά την αύξηση του 1,25% η δόση θα διαμορφωθεί στα 760 ευρώ και αν μέχρι το τέλος του έτους αυξηθεί επιπλέον κατά 1% τότε η δόση του δανείου θα ξεπεράσει τα 800 ευρώ.
Ενώ ανάλογη πίεση δέχονται και χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην εξυπηρέτηση των δανείων τους.
Οι Ελληνες τραπεζίτες εκτιμούν ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων το 2023 θα είναι ηπιότερες και όπως λένε το επιτόκιο του ευρώ δεν θα ξεπεράσει το 3,5%. Ωστόσο η ύφεση που βρίσκεται προ των πυλών της ευρωπαϊκής οικονομίας τους οδηγεί σε αναθεωρηση των πλάνων τους ειδικά στο κομμάτι που αφορά την εξέλιξη των «κόκκινων» δανείων.
Η ΕΚΤ μέσα από σκληρή επίθεση προσπαθεί να τιθασεύσει τον πληθωρισμό, ενώ τα σύννεφα της ύφεσης μαζεύονται πάνω από την ευρωζώνη.
Ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι υπερβολικά υψηλός και είναι πιθανόν να παραμείνει σε επίπεδα πάνω από τον στόχο για παρατεταμένη χρονική περίοδο, αναφέρει στην ανακοίνωση της η ΕΚΤ, σημειώνοντας ακόμα πως: Η αλματώδης αύξηση των τιμών της ενέργειας και των ειδών διατροφής, οι πιέσεις από την πλευρά της ζήτησης σε ορισμένους τομείς λόγω της επανεκκίνησης της οικονομίας και τα φαινόμενα συμφόρησης από την πλευρά της προσφοράς εξακολουθούν να συμβάλλουν στην άνοδο του πληθωρισμού.
Ο χειμώνας που έρχεται θα είναι σκληρός, και ακόμα πιο οδυνηρός για τα νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα, ενώ οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις «μαζεύονται» και βάζουν στον «πάγο» κάθε επενδυτικό σχέδιο.
Για την ΕΚΤ είναι δεδομένο πως η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει μια από τις χειρότερες υφέσεις στην ιστορία της. Και όπως δήλωσε μιλώντας στο Bloomberg ο Ryan Lemand, σύμβουλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ: Αυτό που βλέπουμε στην Ευρώπη είναι πολύ ανησυχητικό, ζούμε τη χειρότερη ενεργειακή κρίση που έχουμε δει από το εμπάργκο του πετρελαίου τη δεκαετία του 1970.
Διαβάστε επίσης
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Χρήστος Μεγάλου (Τράπεζα Πειραιώς): Εξετάζουμε το ενδεχόμενο να επενδύσουμε εκτός Ελλάδας – Η χώρα χρειάζεται ισχυρότερες τράπεζες
- Kristina Blahnik: Από την αρχιτεκτονική στην κυριαρχία του Manolo Blahnik και η μυστική συνταγή της επιτυχίας
- Επιτροπή Ανταγωνισμού: Εγκρίθηκε η απόκτηση της Αττικής Οδού από ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
- Μύκονος: Ο μεγαλοκατασκευαστής και η καταδίκη