Σε τρεις κρίσιμους τομείς θα κατευθυνθούν μεγάλο μέρος των 16.521 προσλήψεων στον δημόσιο τομέα το 2024, σύμφωνα με τον ετήσιο προγραμματισμό που παρουσίασαν στο υπουργικό συμβούλιο η υπουργός και η υφυπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως και Βιβή Χαραλαμπογιάννη αντίστοιχα.

Ο προγραμματισμός προσλήψεων είναι απολύτως εναρμονισμένος με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Εσωτερικών σε συνεργασία με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους σε εφαρμογή του κανόνα 1:1, δηλαδή μία πρόσληψη για κάθε μία αποχώρηση. Διευκρινίζεται ότι ο κανόνας του 1:1 εφαρμόζεται συνολικά σε όλο το Δημόσιο και όχι ανά κλάδο, γεγονός που επιτρέπει να καλύπτονται κατά προτεραιότητα οι ιδιαίτερες ανάγκες που παρατηρούνται στους διαφορετικούς κλάδους, κατά περίπτωση.

Η κα Κεραμέως πρότεινε για το έτος 2024 την έγκριση συνολικά 16.521 προσλήψεων, εκ των οποίων ένας σημαντικός αριθμός θα κατευθυνθεί στους εξής τομείς:

Υγεία: Προτεραιότητα η ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας υλοποιώντας εμπροσθοβαρώς, ήδη από τώρα, μεγάλο μέρος της προεκλογικής δέσμευσης, εγκρίνοντας άμεσα 6.500 θέσεις.

Κλιματική κρίση: Στο πλαίσιο αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης, δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στους αξιωματικούς της Πυροσβεστικής Ακαδημίας (διπλασιασμός του αριθμού των υποψηφίων, αξιοποίηση 700 θέσεων για εξειδικευμένο προσωπικό στο θπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας – ΕΜΟΔΕ, χειριστές ελικοπτέρων, μηχανικοί, πλοηγοί) στην κάλυψη αναγκών σε φορείς που εδρεύουν στις πληγείσες περιοχές, στην ενίσχυση κλάδων που σχετίζονται με την προστασία των δασών.

Κάλυψη αναγκών προσωπικού που προκύπτουν από ορόσημα του Ταμείου Ανάκαμψης.

Η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως δήλωσε: «Παρουσιάσαμε σήμερα, ενώπιον του υπουργικού συμβουλίου, τον προγραμματισμό του υπουργείου Εσωτερικών για την κάλυψη 16.521 θέσεων προσωπικού στο Δημόσιο για το έτος 2024. Όπως έχει εξαγγείλει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, βασική προτεραιότητά μας είναι οι προσλήψεις στον τομέα της Υγείας, αλλά και σε άλλους κρίσιμους τομείς λειτουργίας του κράτους, με στοχευμένο και εξορθολογισμένο τρόπο, προκειμένου να στελεχώσουμε τον δημόσιο τομέα με το αναγκαίο και ικανό προσωπικό. Στόχος μας είναι η διαρκής βελτίωση της εξυπηρέτησης του πολίτη μέσα και από την αποτελεσματική κάλυψη των αναγκών του».

Συγκεκριμένα ο αριθμός των προσλήψεων ανά υπουργείο κατανέμεται ως εξής:

Υπουργείο Υγείας: 6.500

Υπουργείο Εθνικής ‘Αμυνας: 1.757

Υπουργείο Δικαιοσύνης: 1.260

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη: 1.160

Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας: 990

Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού: 750

Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών: 388

Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης: 279

Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας: 208

Υπουργείο Ναυτιλίας: 197

Υπουργείο Πολιτισμού: 108

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων: 107

Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών: 103

Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας: 91

Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης: 80

Υπουργείο Εξωτερικών: 48

Υπουργείο Ανάπτυξης: 21

Υπουργείο Τουρισμού: 19

Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου: 17

Υπουργείο Εσωτερικών: 9

Οι υπόλοιπες προσλήψεις κατανέμονται σε λοιπούς φορείς όπως Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, ΟΤΑ Α’ και Β’ Βαθμού, Ανεξάρτητες Αρχές κλπ..

«Όπως έχει εξαγγείλει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, βασική προτεραιότητά μας είναι οι προσλήψεις στον τομέα της Υγείας, αλλά και σε άλλους κρίσιμους τομείς λειτουργίας του κράτους, με στοχευμένο και εξορθολογισμένο τρόπο, προκειμένου να στελεχώσουμε τον δημόσιο τομέα με το αναγκαίο και ικανό προσωπικό. Στόχος μας είναι η διαρκής βελτίωση της εξυπηρέτησης του πολίτη μέσα και από την αποτελεσματική κάλυψη των αναγκών του» δήλωσε η υπουργός Εσωτερικών.

 

Διαβάστε επίσης:
Γιάννης Αντετοκούνμπο: Γιατί έκανε μήνυση σε εταιρεία κρεβατιών και ζητά 100.000 ευρώ

Bloomberg: Έτοιμη η Ελλάδα να πουλήσει το 20% της Εθνικής Τράπεζας τον επόμενο μήνα

Πορεία προς την πρεσβεία του Ισραήλ στην Αθήνα: «Λευτεριά στην Παλαιστίνη»