ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Μια σειρά από «σταθμούς» έχει μπροστά της η ελληνική οικονομία, με στόχο να αναβαθμιστεί από τους οίκους αξιολόγησης και να ανακτήσει την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα.
«Κλειδί» θεωρείται η εκτίμηση του Υπουργείου Οικονομικών ότι το έλλειμμα του 2022 έχει σχεδόν μηδενιστεί και σύμφωνα με πληροφορίες θα κυμαίνεται στα επίπεδα των 150 – 200 εκατ. ευρώ, έναντι του 1,6% του ΑΕΠ που προβλέπεται στην Εισηγητική Έκθεση του Προϋπολογισμού. Άλλωστε, την ίδια πρόβλεψη με τα στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών διατύπωσε και η ΤτΕ στην ετήσια έκθεσή της, που αναφέρει πως το πρωτογενές έλλειμμα ως ποσοστό του ΑΕΠ για το 2022 εκτιμάται ότι σχεδόν θα μηδενιστεί. «Επομένως, θα είναι σημαντικά καλύτερο του αναμενόμενου παρά τις αντίξοες συνθήκες, ενισχύοντας τη δημοσιονομική αξιοπιστία της χώρας. Κάτι τέτοιο θα καθιστούσε ασφαλέστερη την επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα το 2023, σε μια περίοδο αυξημένης αβεβαιότητας και σημαντικής επιβράδυνσης του ρυθμού ανάπτυξης», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Δεύτερο σημαντικό σημείο αποτελεί και η σημαντική αποκλιμάκωση του δημοσίου χρέους, κυρίως λόγω του πληθωρισμού και της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Η χώρα μας έχει κατάφερε τη διετία 2021-22 να επιτύχει μια από τις μεγαλύτερες δημοσιονομικές προσαρμογές στην Ευρώπη και να καταγράψει σωρευτικά τη μεγαλύτερη αποκλιμάκωση του δημόσιου χρέους, το οποίο επέστρεψε σε επίπεδα κάτω από τα προ πανδημίας. Σε σχέση με το 2020, εκτιμάται ότι το χρέος μειώθηκε περίπου κατά 35 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ
Σε αυτά ήρθαν να προστεθούν και οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ που κάνει λόγο για ανάπτυξη 2,6% φέτος, ενώ το χρέος μειώθηκε θεαματικά, από το 200,7% του ΑΕΠ το 2021 σε 177,4% το 2022 και φέτος θα βρεθεί στο 160,5% του ΑΕΠ.
Οι κρίσιμες ημερομηνίες
Η δημοσιονομική εικόνα της χώρας θα ξεκαθαρίσει στις 21 Απριλίου, όταν η Eurostat θα ανακοινώσει τα στοιχεία της ελληνικής οικονομίας για το 2022, τόσο για το τελικό ποσοστό της ανάπτυξης όσο και του ελλείμματος. Σε περίπτωση που συμφωνούν με τις αναθεωρημένες εκτιμήσεις του Υπουργείου Οικονομικών, τότε ανοίγει ο δρόμος για την αναβάθμιση της χώρας από τους οίκους αξιολόγησης.
Η χώρα μας απέχει μια ανάσα από την επενδυτική βαθμίδα («σχεδόν έχουμε πάρει την επενδυτική βαθμίδα» είπε πρόσφατα ο κεντρικός τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας), με τους αναλυτές να μην αποκλείουν την πιθανότητα αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας πριν από τις εκλογές. Ημερομηνία – «κλειδί» αποτελεί η 21η Απριλίου, καθώς λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της Eurostat για το έλλειμμα και την ανάπτυξη της οικονομίας το 2022, ο οίκος S&P θα δημοσιοποιήσει την αξιολόγησή του για τη χώρα μας. Τόσο η S&P όσο και η καναδική DBRS έχουν τοποθετήσει την ελληνική οικονομία ένα σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα.
Ο οίκος Fitch αξιολογεί την Ελλάδα δύο βαθμίδες παρακάτω και η Moody’s απέχει τρια σκαλοπάτια. Στις 9 Ιουνίου ο Fitch αξιολογεί την Ελλάδα, ακολουθεί στις 8 Σεπτεμβρίου η καναδική DBRS και στις 15 του ίδιου μήνα έρχεται η αξιολόγηση της Moody’s.
Σημειώνεται πως ο γερμανικός οίκος Scope έχει αναβαθμίσει την Ελλάδα τον Σεπτέμβριο σε ΒΒ+, ωστόσο δεν είναι αναγνωρισμένος από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Διαβάστε επίσης
ΔΝΤ: Επιστροφή σε πρωτογενή πλεονάσματα έως και το 2028 – Μεγάλη μείωση του χρέους
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Σούπερ μάρκετ: «Αιμοδότης» ο τουρισμός – Η μάχη των μεγάλων για τον τζίρο των νησιών
- Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank): O κομβικός ρόλος των «5» για την ενίσχυση της κεφαλαιοποίησης
- Στ. Χανδακάς: 10 χρόνια HOPEgenesis – Το στόρι, το δημογραφικό, το αποτύπωμα
- Σίμος Παληός: «Ο Έλληνας πρέπει να πίνει καφέ όρθιος»