ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Οκτώ δισεκατομμύρια ευρώ ζεστό χρήμα στην ελληνική οικονομία από την αύξηση των επενδύσεων προβλέπει για το 2024 η κυβέρνηση μέσω του προσχεδίου του προϋπολογισμού που κατέθεσε χθες στη Βουλή.
Ταυτόχρονα όμως, προκύπτει μείωση της ιδιωτικής κατανάλωσης σχεδόν κατά 2 δισ. ευρώ, δηλαδή οι Έλληνες πολίτες προβλέπεται ότι θα ξοδέψουν λιγότερα 2 δισ. ευρώ την επόμενη χρονιά, ως αποτέλεσμα της ακρίβειας και του πληθωρισμού που έχει εκτινάξει τις τιμές.
Και όχι μόνο αυτό, αλλά από τα 550 εκατ. ευρώ που είναι το κονδύλι για τις νέες αυξήσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και τους συνταξιούχους, προβλέπεται ότι η φορολογία των φυσικών προσώπων θα είναι αυξημένη περισσότερο από 734 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του προϋπολογισμού από 2,5% του ΑΕΠ που προβλέπεται η ιδιωτική για φέτος, μειώνεται του χρόνου σε 1,6%, ή -2 δισ. ευρώ.
Αντιστοίχως προβλέπεται έκρηξη επενδύσεων και για την επόμενη χρονιά, όπως και έκρηξη στις εξαγωγές.
Τα αντίστοιχα μεγέθη αυξάνονται από 8,3% φέτος σε 12,1 δισ. ευρώ του χρόνου και για τις εξαγωγές από 2,7% φέτος σε 6,3% το 2024.
Αυτοί που δεν πρέπει να είναι πολύ ευχαριστημένοι του χρόνου είναι τα γνωστά… υποζύγια. Μισθωτοί και συνταξιούχοι.
Από 12,272 δισ. ευρώ φόρους φέτος, του χρόνου προβλέπεται ότι θα πληρώσουν 13,01 δισ. ευρώ.
Η απλοϊκή εκτίμηση είναι πως η αύξηση που θα δουν στους μισθούς και στις συντάξεις τους οι πολίτες, προφανώς θα επιστρέψουν στην εφορία.
Άλλωστε, υπάρχει σχετική «ομολογία» και από το ίδιο το προσχέδιο: Τα έσοδα από φόρους αναμένεται να ανέλθουν στο ύψος των 61.325 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 4.576 εκατ. ευρώ ή 8,1% έναντι του στόχου του προϋπολογισμού 2023.
Η αύξηση αυτή οφείλεται:
α) στους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, λόγω της επαναφοράς της στην κανονικότητα μετά τις επιπτώσεις της πανδημίας Covid-19 και των κυβερνητικών μέτρων στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων,
β) στη σημαντική αύξηση των τουριστικών εισπράξεων, οι οποίες κατά το επτάμηνο του τρέχοντος έτους ξεπέρασαν τα επίπεδα της αντίστοιχης περιόδου του 2019,
γ) στην αύξηση των μισθών και συντάξεων, γεγονός που επηρεάζει κυρίως τα έσοδα από τους άμεσους φόρους (φόροι εισοδήματος),
δ) στην εκτεταμένη χρήση πιστωτικών καρτών και στην αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών εν γένει και
ε) στις πληθωριστικές πιέσεις, ως αποτέλεσμα της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης, που επιδρούν και στη χώρα μας, αν και σε μικρότερο βαθμό σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Διαβάστε επίσης:
Όλα τα μέτρα στήριξης για το 2024 – Στα 2,1 δισ. το κόστος στον προϋπολογισμό
Στη Βουλή το Προσχέδιο του Προϋπολογισμού με στοχευμένες παροχές και 2,1% πλεόνασμα
Προϋπολογισμός: Πρωτογενές πλεόνασμα 1,1% φέτος και ανάπτυξη 3% για το 2024
Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023
Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Όλες οι εξελίξεις
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Αλεξία Μπακογιάννη (αία* relate): Η… ευτυχής απόλυση, η γυναικεία επιχειρηματικότητα και η πολιτική
- Κύκλωμα που διακινούσε λαθραία ποτά: Πάνω από 3 εκατ. ευρώ η ζημιά για το Δημόσιο – 12 συλλήψεις
- Χρηματιστήριο: 1+1 παράγοντες που θα καθορίσουν την πορεία της αγοράς μέχρι τον Μάρτιο
- Γερμανία – επίθεση στο Μαγδεμβούργο: Η κυβέρνηση Σολτς στόχος έντονων επικρίσεων