Σε έναν μεγάλο αγώνα δρόμου φαίνεται πως κινούνται καθημερινά νοικοκυριά και επιχειρήσεις για πληρώσουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν ότι περισσότερα από 8 στα 10 ευρώ φόρων πληρώθηκαν στην ώρα τους και το συνολικό ποσοστό εισπραξιμότητας ανήλθε σε 83,3%.

Ωστόσο, την ίδια ώρα τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) δείχνουν ότι μόνο το 2022 δημιουργήθηκαν νέα ληξιπρόθεσμα χρέη ύψους άνω των 7 δισ. ευρώ, δείγμα ότι πολλοί φόροι μένουν απλήρωτοι για σημαντικό χρονικό διάστημα και μπαίνουν σε ρύθμιση σε… δεύτερο χρόνο.

1

Σύμφωνα με τα στοιχεία:

Την υψηλότερη εισπραξιμότητα παρουσιάζει ο φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων, καθώς ανήλθε σε 87,8%. Δηλαδή από τα 4,496 δισ. ευρώ που βεβαιώθηκαν, εισπράχθηκαν τα 3,915 δισ. ευρώ.

Δεύτερος φόρος στη σειρά σε επίπεδο καλύτερης εισπραξιμότητας είναι ο ΦΠΑ σε ποσοστό 85,36%. Από τα 14,05 δισ. ευρώ του συνολικού φόρου που είχε βεβαιωθεί, στα κρατικά ταμεία μπήκαν τελικά τα 11,994 δισ. ευρώ.

Χαμηλότερη εισπραξιμότητα παρουσιάζει ο ΕΝΦΙΑ, καθώς στα κρατικά ταμεία μπαίνουν τελικά λιγότερο από οκτώ στα δέκα ευρώ φόρου. Η εισπραξιμότητα αγγίζει το 77,72%. Υπενθυμίζεται ότι ο συνολικός ΕΝΦΙΑ έχει υπολογιστεί στα 2,6 δισ. ευρώ και τελικά εισπράχθηκαν 2,059 δισ. ευρώ.

Τέταρτος φόρος στη σειρά είναι ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων. Εκεί η εισπραξιμότητα φτάνει το 74,69%. Από τα 3,446 δισ. ευρώ που βεβαιώθηκαν, τελικά στα κρατικά ταμεία έφτασαν τα 2,573 δισ. ευρώ, δηλαδή «χάθηκαν» στον δρόμο σχεδόν 900 εκατ. ευρώ.

Στην πράξη από τα 24,5 δισ. ευρώ των τεσσάρων αυτών φόρων, τελικά μπήκαν στα κρατικά ταμεία σχεδόν 20,5 δισ. ευρώ. Τα υπόλοιπα θα πρέπει να ρυθμιστούν άμεσα, ειδάλλως θα καταστούν ληξιπρόθεσμα χρέη και οι φορολογούμενοι θα έρθουν αντιμέτωποι με αναγκαστικά μέτρα είσπραξης.

Διαβάστε επίσης: