Στο παραπέντε θα «κλειδώσουν» τα μεγέθη του τελικού σχεδίου του προϋπολογισμού, ο οποίος κατατίθεται στη Βουλή στις 21 Νοεμβρίου και θα περάσει άμεσα από το μικροσκόπιο του διεθνούς οίκου αξιολόγησης Fitch Ratings από τον οποίο η χώρα ελπίζει να λάβει μια ακόμη αναβάθμιση σε καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας κατά την προγραμματισμένη του αξιολόγηση την 1η Δεκεμβρίου.

Αυτό «ψαλιδίζει» δραστικά τα περιθώρια για νέες παροχές αλλά και για αξιοσημείωτες αναθεωρήσεις στα βασικά μεγέθη για ανάπτυξη, χρέος και πλεονάσματα, καθώς δεν πρέπει να ανατραπεί η ισορροπία με τις αγορές, αλλά και με τους ομολόγους στην ευρωζώνη σε μια περίοδο που συζητείται ο τρόπος εφαρμογής των αναθεωρημένων κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας.

1

Κλειδί για τις αποφάσεις επί του τελικού σχεδίου του προϋπολογισμού θα είναι τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού για τον Οκτώβριο σε λίγες ημέρες όπου θα αποτυπωθεί η τάση, αλλά και τυχόν περιθώρια ευελιξίας καθώς εξελίσσεται και η κρίση και θα πρέπει να παγιωθεί στο οικονομικό επιτελείο η εικόνα για το εάν υπάρχει δυνατότητα για τυχόν επιπλέον παροχές, που σε όλα τα σενάρια δεν θα μπορούν παρά να είναι αυστηρά στοχευμένες στους πολύ οικονομικά ευάλωτους.

Σε κάθε περίπτωση η σύνταξη του τελικού σχεδίου του προϋπολογισμού θα λάβει εκ των πραγμάτων υπόψιν μια σειρά από αλλαγές που έχουν ανακύψει μετά την κατάθεση του προσχεδίου του κρατικού προϋπολογισμού στις αρχές Οκτωβρίου.

Γεωπολιτική αναταραχή

Η βασική είναι το ότι ξέσπασε νέα γεωπολιτική αναταραχή μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ και την κλιμάκωση των επιθέσεων από το Ισραήλ με ισχυρή πια την αβεβαιότητα για μια γενικευμένη σύρραξη στην περιοχή.

Στην πιο light εκδοχή, που αποφεύγονται δηλαδή τα χειρότερα μιας γενικευμένης σύρραξης αλλά έχουμε παρατεταμένη αναταραχή και αβεβαιότητα στην περιοχή,  το ενεργειακό κόστος μπορεί να διατηρηθεί σε πολύ υψηλότερα επίπεδα από τις προβλέψεις που ενσωματώνονται στο προσχέδιο, που στηρίζεται στην υπόθεση για μέση τιμή πετρελαίου στα  82 δολάρια το βαρέλι το 2024.

Χθες η τιμή του πετρελαίου ήταν στα 85,6 δολάρια και εκ των πραγμάτων είναι δύσκολο να γίνει σε αυτή τη φάση μια ασφαλής αναθεώρηση με δεδομένο ότι η κατάσταση στη Μέση Ανατολή είναι ιδιαίτερα ρευστή ενώ υπάρχει ανοικτό και το μέτωπο της Ουκρανίας.

Εδώ ρόλο έχουν οι επικαιροποιημένες εκτιμήσεις της Κομισιόν που αναμένεται να παρουσιάσει τις φθινοπωρινές της προβλέψεις για την ευρωπαϊκή οικονομία εντός Νοεμβρίου 2023 ( συνήθως δημοσιοποιούνται εντός πρώτου δεκαπενθημέρου).

Ταυτόχρονα ο νέος προϋπολογισμός θα πρέπει να ενσωματώσει την αναθεώρηση του ΑΕΠ στην οποία προχώρησε η ΕΛΣΤΑΤ περιορίζοντας στο 5,6% την αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ το 2022, έναντι 5,9% που ήταν η πρώτη εκτίμηση της τον περασμένο Μάρτιο. Η προσαρμογή θα πρέπει να γίνει και τα στοιχεία του 2023 αλλά και στις προβλέψεις για το 2024 στα δημοσιονομικά μεγέθη.

Σε κάθε περίπτωση όμως και ενώ η ποσοτικοποίηση των προσαρμογών είναι σε εξέλιξη, εκτιμάται πως δεν θα έχουμε ουσιώδεις μεταβολές πχ στο λόγο του χρέους προς το ΑΕΠ που είναι ένα από τα βασικότερα μεγέθη που αξιολογούν οι αγορές, ενώ δεν αναμένεται πως θα μεταβληθούν ουσιαστικά και οι προβλέψεις για την ανάπτυξη στην διετία 2023 – 2024.

Υπενθυμίζεται πως για το χρέος το προσχέδιο προβλέπει γενναία αποκλιμάκωση από σχεδόν 171% του ΑΕΠ σε 159,3% το 2023 και σε 152,2% το 2024 τάση που δεν αναμένεται να μεταβληθεί σημαντικά λόγω των αλλαγών στον παρονομαστή.

Επιπλέον δεν αναμένονται ουσιαστικές αλλά μάλλον οριακές μεταβολές στις εκτιμήσεις για το ρυθμό ανάπτυξης φέτος που βάσει προσχεδίου είναι 2,3% και 3% το 2024, με πρωτογενές πλεόνασμα 1,1% του ΑΕΠ φέτος και  2,1% τον επόμενο χρόνο.

Διαβάστε επίσης:

Νέο ιστορικό υψηλό ρυθμίσεων στον εξωδικαστικό μηχανισμό τον Οκτώβριο

Απίστευτη υπόθεση φοροδιαφυγής: Ιδιοκτήτης σούπερ μάρκετ με τζίρο 1.344.306 ευρώ, δήλωνε κέρδη 0!

Παράθυρο νέων παροχών για φέτος και το 2024 – Πώς οι ελεύθεροι επαγγελματίες ανοίγουν τον δρόμο για… φοροελαφρύνσεις